Bőrbútorok ápolása

Az egyes bútordarabok ápolási igénye függ a bőr típusától, színétől, a bútor konstrukciójától és esetleges funkcióitól, az igénybevételtől, helyi körülményektől, stb. Minél nagyobb az egy darabból bevont felület, annál vastagabb kell hogy legyen az alapanyag. A bőr vastagsága és minősége között nincs közvetlen összefüggés, a vastag bőr is lehet puha, igényesen kidolgozott. Minél puhább, rugalmasabb – annál jobb.

 

A bőrbútorok ápolása nem bonyolult. Csupán néhány szabályt kell szem előtt tartanunk: óvnunk kell a közvetlen napsütéstől, a szélsőséges hőmérséklettől, az erős kémhatású szerektől, nedvességtől és szárazságtól.

 

Bőrbútor ápolása

 

A valódi bőr bevonatú bútorok ideális körülményei az 55-65%-os páratartalom, s a 12-30 Celsius fok közötti hőmérséklet.

 

A kárpitbőrök sokféleségéből adódóan a tisztítási módozatok is igen változatosak. A hagyományos marhabőr mellett alkalmaznak már bivaly- sőt, krokodil-, strucc-, cápa- és pitonbőrt is, nem beszélve a bőr kikészítésének számos módjától.

 

A bútor felületére került szennyeződések is sokfélék lehetnek (például víz, por, izzadtság, dezodorok, rúzs, zsíros anyagok, stb.) Ennek megfelelően mindig körültekintően kell megválasztanunk a bútorunk tisztítására alkalmazott szereket.

 

Elterjedt tévhit, hogy a méhviasz jót tesz a bőrfelületnek. Ennek épp ellenkezője igaz: még inkább magához vonzza a szennyeződéseket és a port. A porszemcséket akár porszívóval is eltávolíthatjuk, de kíméletesebb, ha puha, pamutronggyal töröljük le azokat. Sokan sima vizes, nedves ruha textil helyett babák számára készített nedvesített törlőkendővel ápolják bőrbútoraikat, ami szintén ötletes és jó megoldás.

 

Bőrfelület tisztítása

 

A bútorra került szennyeződéseket ne dörzsöljük durván. A folyadékot itassuk fel, a foltot pedig speciális bőrtisztítóval próbáljuk eltávolítani, körkörös mozdulatokkal a folt külsejéről haladva a közepe fele.
A rendszeres portörlés különösen fontos, hiszen a bőr pórusain keresztül szellőzik, és az ezeket eltömítő por ezt a „lélegzést” akadályozza.

 

Az elhanyagolt, megkeményedett, kifakult bőrök állapota is javítható valamelyest. Használhatunk ezekre bőrbalzsamot, amely a rideg bőrt erőteljes zsiradék visszapótlásával puhítja, rugalmasabbá teszi. A színezett ápolókrémek pedig pigmentjeikkel élénkítik az elhalványult színt.

Semmiképpen nem szabad oldószer és szilikon tartalmú szereket használni, mert ezek jelentős károkat okozhatnak!

Bőrbútor

 

Bőrkanapé

Forrás:

otthonokeskertek.hu

 

Szerzö: Lakberendezők Országos Szövetsége

A Lakberendezők Országos Szövetségének küldetése magas színvonalú lakás- és környezetkultúra népszerűsítése, a lakberendező és céges tagok tevékenységének támogatása.

Megosztás
>TrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak