Mézes lapos – sütemény recept

A LOSZ 2009 decemberi Karácsonyi partiján nagy sikert aratott egyik lakberendezőnk házi készítésű, mézes süteménye. S bár ebből nem kívánunk rendszert csinálni – a kollégák nyomásának engedve – közreadjuk az édes finomság receptjét. Mindenkinek Kellemes Karácsonyt kívánunk!

 

Mézes süteményMézes lap hozzávalói: 40 dkg liszt, 3 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 3 kávéskanál kakaó és ízlés szerint fahéj. Ezeket összekeverjük egy tálban és félre tesszük.

 

Főzéshez 3 egész tojás, 2dl tej, 4 evőkanál méz, 27 dkg cukor, 10 dkg zsír szükségez. Ezeket összekeverjük és 3 perc főzés után hozzátesszük a már összekevert lisztes alapunkat. Pár perc főzés után gyúrható állagúvá válik a tésztánk /Amikor pöfög, – tehát a forró levegő buborékok feljönnek a felszínre – akkor megfelelő a tésztánk állaga /. Majd négyfelé osztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőlük, majd megsütjük őket.

 

Krém hozzávalói: ¾ liter tej, 7 evőkanál liszt, 30 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor.

 

A liszttel a cukrot, vaníliás cukrot és a tejet összekeverjük és megfőzzük. Ha az állaga megfelelő, akkor levesszük a főzőlapról és hideg vizes fürdőben lehűtjük. A kihűlt krémhez 15 dkg vajat teszünk és ezzel együtt simára keverjük, majd a kisütött lapokra rákenjük úgy, hogy a felső, negyedik lapra is kerüljön a vajas töltelékből. Ha végeztünk, akkor a tetejére kakaót hintünk. Nem kell sokat, csak éppen annyit, hogy a fehér krémet enyhén betakarja.

 

Mivel ekkor a süteményünk tésztája még kemény és száraz, pár órát várnunk kell, míg a krémtől megpuhul.

 

Én egyszerűen csak „kakaós tetejűnek” hívom otthon. Igaz, hogy nem lehet egyszerre az elkészülése után fogyasztani, de amikor megpuhul, akkor viszont nem lehet abba hagyni, úgy eteti magát.

Szerzö: Csiszár Renáta

A Lakberendezők Országos Szövetségének küldetése magas színvonalú lakás- és környezetkultúra népszerűsítése, a lakberendező és céges tagok tevékenységének támogatása.

Megosztás
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak