Trend 2011 – A jövő év PANTONE színei

Alig egy hete írtam a PANTONE cég 2010-es divatszíneiről, és máris itt az újabb hír. Amíg mi március 15.-ét ünnepeltünk a világhírű cég már be is jelentette a 2011-re szánt trendszíneket. A már említett kiadvány a „Pantone View Home + Interiors 2011″ jövő évre szóló kiadása máris elérhető a lakberendezők, designerek számára…

 

Color trends 2011Az amerikai PANTONE cég 2010 márciusában bemutatta a közönségnek a 2011-es évre szánt divat és lakberendezői színkatalógusát. Ebben a kiadványban a cég 9 trendi színpalettája található meg, melyet irányadónak szántak a bútoripar (kárpitok) és enteriőr-tervezés területére.

 

A mai komplex és kihívásokkal teli piacon a szín egy egyedülálló dolog, amivel a szemen keresztül megragadhatjuk a megrendelőket, és egyszersmid érzéseket, hangulatokat válthatunk be belőlük. A szín egy olyan katalizátor, ami eladást novel, de ugyanakkor mágikus környezet teremtésre is alkalmas – nyilatkozta Leatrice Eiseman a Pantone Color Institute igazgatója. Legújabb kiadványunk a Pantone View home + interiors 2011 a lakberendezők, designerek fontos segítője, amivel a 2011-es divatnak megfelelő színpalettát elő tudják állítani, s ennek révén a kényelmet az izgalommal és frissességgel kombinálni.

 

A „Pantone View Home + Interiors 2011″ kiadványban 9 színhangulat, azaz összesen 77 színárnyalat található, melyek vizuális inspirációul fognak szolgálni használóiknak. De nem cask az adott divatszínek, hanem sok más hasznos segédeszköz (CD-k, letölthető anyagok és prezentációs segédeszközök) is megtalálhatók a közel 500 dolláros kiadványban.

 

A 2011-re szánt kilenc színpaletta elnevezései is sokatmondóak

2011-es színpalettaCottage Industry (vidéki ipar), Simply Stated (egyszerűen mondva), Style and Substance (stílus és anyag), Clarity (tisztaság), Fragments (töredékek), Archetypes (alaptípusok), Focal Points (fókuszpontok), Mixed Media (kevert media) és Wit and Whimsy (szellemes de bogaras).

 

Cottage IndustryAz invenció és találékonyság a kulcsa a Cottage Industry színpalettának. Halk pasztell színek, halványkék, rózsaszín, aranysárga, mindez felütve egy kis ízléses semlegességgel. A palettát a földszínű téglavörös és a kemény sziklát idéző szürke árnyalatok hozzák le földközelivé.

 

Az egyszerűség és a komfort találkozikm a városi rusztikával a Simply Stated palettán. A színek kellemesek a szemnek, de nem altalnak be: rózsa, avocado, antik moha, meténg-kék, meleg taupe (barnás-szürke), és angórafehér.

 

Az elegancia és kiműveltség palettája a Style and Substance, ahol a fémes színek (arany, ezüst) ellenpontja az alázatos kék, fagyos szürke, melyeket két lilás szín, a borvörös és a 2010-ben megismert csoki trüffel egészít ki.

 

A Clarity egy valóban igen tiszta színpaletta. Semmi komplikáció, semmi túlspirázás, csak az egyszerűség és ártatlanság üzenete. Ezek a színek a Zen hűs kékjeit és zöldjeit ötvözik a Tibet-i vörössel, az ibolyával, a misztikus mályvával, mint ellenpólussal.

 

A színkollekció a világ sokszínű kultúráját fordítja le a színek világára. Amilyen sokszínű a Földünk, annyi különféle náció és szokás található rajta, ám ezek mindegyike mi vagyunk: emberek. A színek a kilimek és szőnyegek, szőttesek, a díszes gyöngyök, sőt a szeméttelepek színes kupakerdejének (sic!) hatását hivatottak visszaadni: borostyán, grenadin vörös, égetett agyag, citrom, szőlő, kadmium-sárga, és fényes arany.

 

A klasszikusok soha nem mennek ki a divatból. Ezt jelzi az Archetypes paletta, csupa olyan színnel, ami örök: a fekete, a barna, bézs, szürke és taupe, mind olyan színek melyek korokon átívelők, ezt dobják most fel egy kis izgalommal a pulzáló bossa-nova vörös képében.

 

Az egy irányba mutató színek automatikusan egy pontra mutatnak, nevezzük ezt fókuszpontban. Erre apellál a paletta. Ha a színek egymást erősítik, a hatás meglepően intenzív. 2011-ben a drámát az alábbi színekből összeállított paletta hivatott a designerek kezébe adni: sárgadinnye, agyag, égett korall, hajnalvörös, bor és bíbor.

 

A Mixed Media nevéhez híven vegyes paletta, itt szerepet kap a felület-kidolgozás is a színek mellett. A vadkacsákon látható kékes-zöld, a vízkék (aqua), a hermelin fehér, okker és áfonya, mindez fémes felhangokkal: gazdag arany, ráz és deres mandula színekkel.

 

Az utolsó paletta, a Wit and Whimsy funkciója, hogy mosolyt csaljon az arcokra. Ez a zselécukorkák (vagy sósmogyoró) csábító tálkáját idézi, amibe ha egyszer belekóstoltunk, nem lehet abbahagyni. A paletta: energikus sárgák, nem túl tolakodó rózsaszín, répa és koral vörösek, hűvös ultramarin és klematisz-kék színek, illetve barnacukor barna.

 

Enteriőrök

 

Forrás:

dexinger.com

 

Trend 2011 - A jövő év PANTONE színei
Trend 2011 - A jövő év PANTONE színei
« 1 A 10 »

Szerzö: Dr. Németh Gábor

A Lakberendezők Országos Szövetségének küldetése magas színvonalú lakás- és környezetkultúra népszerűsítése, a lakberendező és céges tagok tevékenységének támogatása.

Megosztás
>TrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak