Csak lakberendezés . . .

Egy lakberendező életében adódnak olyan megbízások is, amikor a terek funkcionális elosztása már megtörtént, a burkolatok sorsa is eldőlt – kiválasztották és le is rakták …

 

Csak lakberendezés . . .

 

 

Nincs már más hátra, mint a falszínek kiválasztása, festés, bútorok, függönyök, lámpák és képek beszerzése – a klasszikusnak gondolt lakberendezői feladatok. Ilyen feladattal keresték meg Budai Ildikó lakberendezőt is, egy olyan kéréssel színesítve a megbízást, hogy minderre alig hat hét áll rendelkezésükre.

 

Igazából a feladat ennyi idő alatt nem tűnt lehetetlennek, ám ekkor jöttek a nehézségek. . . .Az első helyszíni szemle során kiderült, hogy a lakás csak egyedileg tervezett és legyártatott bútorokkal lesz – praktikusan és a tárolási funkciókat maximálisan figyelembe véve- berendezhető. Ennyi idő a tervezésre és még a legyártásra is kevésnek tűnt. De ez csak az egyik szépséghibája volt a 6 hetes határidőnek. Időközben kiderült, hogy a tulajdonosok a fürdőszoba akkori elrendezésével sem elégedettek, így megkérték Ildikót, tervezze át igényeiknek megfelelően a helyiséget. Így a korábban hagyományosan berendezett -kád, mosdó, WC alkotta – fürdőszoba kiegészült egy zuhanykabinnal, valamint a szaniterek mögött végigfutó lerakó párkányfallal is. Ez az átalakítás magával hozta azt is, hogy a fürdőszobát újra kellett burkoltatni.

 

 

Csak lakberendezés . . .

 

 

A lakás világítása szintén azon feladatok közé tartozott, amit alaposan át kellett gondolni, és a tervezés során kialakuló funkciókhoz igazítani. A nappaliban a falak mentén körbefutó párkány dupla rejtett világításra ad lehetőséget. Lefelé a falak és a tér felé irányuló beépített halogének, felfelé körbefutó, ún. „tömlő-fény” ad derítést a mennyezetnek. Mindehhez természetesen a helyi világítótestek társulnak, így téve teljessé a lakás fényeit.

 

A megbízók az első megbeszéléskor elmondták Ildikónak a lakás színvilágáról való elképzelésüket. Karamell és fahéj színt, világos, finom drappos árnyalatokat kértek a falakra, textilekre. A kérést Ildikó maximálisan szem előtt tartva mégis tervezett egy erőteljesebb színt, mindössze egyetlen falra alkalmazva. Úgy érezte meg kell törni ezt a lágy, finom színekből álló összhatást. Ezért az étkező mögötti falra tett egy merész javaslatot: Legyen sötét tónusú csokibarna színű! A házigazda igen meglepődött, és bár bízott a lakberendező meglátásában, de gyakran feltette a kérdést: – Nem lesz ez a szín túl sötét? Ildikó minden alkalommal megnyugtatta Őt: De, sötét lesz. De hidd el jó döntés lesz!

 

Csak lakberendezés . . .

 

 

És valóban így lett. A nappaliba vezető ajtók által közrefogott csoki-barna színű fal egyrészt határozottan kijelöli az étkező helyét, másrészt erőteljes színével fel is hívja magára a figyelmet. Utólag természetesen a tulajdonosok is megbékéltek ezzel a színnel, és ma már kifejezetten tetszik nekik ez a választás. Szintén az első megbeszélés alkalmával derült ki, hogy a lakásban igen sok a belső nyílászáró, és azok is mind tölgyfából készültek. Ildikó ekkor még maga sem tudta – megszokva a ma oly’ divatos cseresznye, bükk, wenge színű bútorokat – hogy mit is fog kezdeni ezzel az adottsággal. Sok embernek, így neki is a tölgyfa szó hallatán egy kicsit komor hangulatú kép jött elő, mindaddig, amíg élőben meg nem látta, hogy ez a tölgyfa nem az a tölgyfa. A lakásban lévő fa az ún. natúr, világos tölgy, nagyon szép erezettel. Ez a látvány rögtön elindította a fantáziáját, és az asztalossal egyeztetve meg is beszélték, hogy minden beépített bútor ebből az anyagból fog készülni.

 

 

Ám itt is volt egy kérés a házigazda részéről, mivel az ő kedvence a wenge színű bútor, szerette volna ezt az anyagot is viszontlátni az otthonukban. Ildikó tervei alapján a fürdőszobai mosdópult alá készült wenge színű bútor, valamint az étkezőasztal és a hozzátartozó székeket választották ebből a színből. A lakás szinte minden helyiségébe folyamatosan készültek a lakberendező tervei, valamint az asztalos ügyes keze által a bútorok. Ildikó a megszokott berendezési tárgyak mellett különös gondot fordított az általa fontosnak tartott területek, mint az előszoba, konyha és kamra bútorainak tervezésére.

 

Csak lakberendezés . . .

 

 

Külön figyelmet érdemel a lakásban lévő 4,5 méter hosszú, de rendkívül keskeny folyosó, ami egyrészt túl kicsinek, másrészt viszont túl nagynak tűnt ahhoz, hogy tároló-bútor nélkül maradjon. Mivel a picike előszoba nem volt alkalmas minden funkció maradéktalan ellátására, ezért Ildikó a hosszú folyosó egyik falára egy mindössze 20 cm mély bútort tervezett, ami mindazon túl, hogy cipők és egyéb holmik tárolására szolgál, de elrejt egy radiátort, és a padlófűtés elosztó rendszerét is. A szemközti falra hatalmas tükör készült, ami jótékonyan hat a keskeny folyosó térérzetére, valamint megkettőzi a nyitott polcokon lévő kedves tárgyak képét is. Szintén rendkívüli alapossággal készült el az aprócska kamra berendezése is. Ez a helyiség mindössze egy embernyi, épp csak be lehet lépni, de ott viszont már minden kézre áll, és mindennek helye van. Palacktároló, beépített, redőnyös kenyértartó, sok-sok aprócska tároló fiók, nyitott polcok, hogy minden szem előtt legyen.

 

Csak lakberendezés . . .

 

 

A lakásnak van egy kis lakója is, egy 3 éves kislány, aki Ildikó elmondása szerint egyáltalán nem az a barbis hercegkisasszony típusú lányka, sokkal inkább egy igen határozott emberke. A lakberendező természetesen az Ő egyéniségéhez találta ki szobája színeit és bútorait. Ezeknél a bútoroknál is alkalmazta a tölgy színt, de egy festett, vanília színű felülettel párosította. Az elkészülési határidővel itt is meg kellett küzdeni, mivel a házigazdák egy olyan tapéta kollekcióba szerettek bele, ami nem volt raktáron, így 4 hetet várni kellett a beérkezésre. A lakás színvilágának kialakításához természetesen a megfelelő textilek kiválasztása és megvarratása is hozzátartozott. A textileken az alapszínek; az anyagok színe valamint az indás minta viszont a kanapé fölötti Klimt-képen köszön vissza. Ugyanígy finoman rímel egymásra a kaspók színe és a tévé mögötti kávébarna fal is.

 

Csak lakberendezés . . .

 

 

Összességében végül, ha nem is minden, de a beköltözéshez elengedhetetlenül szükséges berendezés és egyéb munkálatok elkészültek 6 hét alatt, ami még hátravolt az megoldható volt már lakottan is. A lakás házigazdái és kislányuk remekül érzik magukat otthonukban, megvalósultak a lakberendezés által, az általuk kért színek, és hangulatok, a lakberendező pedig mindehhez maximálisan hozzátette azt a tudást, amitől praktikusan és jól használható, amitől harmonikus lett, de mégis egyedi… amolyan „Budai Ildis”.

Szerzö: Budai Ildikó

A Lakberendezők Országos Szövetségének küldetése magas színvonalú lakás- és környezetkultúra népszerűsítése, a lakberendező és céges tagok tevékenységének támogatása.

Megosztás
>TrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak