Fiatal házasok levele

A Levél : Fiatal házasok vagyunk és leendő új otthonunk kialakításában kérjük segítségüket. Lapjukban sok jó ötletet, érdekes megoldást találtunk eddig is, most azonban, hogy egy új lakást formálhatunk saját képünkre otthonná, elbizonytalanodtunk. Nem tudom biztosan megítélni, hogy az eredeti alaprajz valóban megfelel-e a mi igényeinknek. Tágas, világos, áttekinthető tereket szeretnénk.

 

Fiatal házasok levele

 

 

A lakást még (elvileg) hosszú ideig csak ketten használjuk, és különböző életritmusunk miatt még a fürdőszoba használaton sem vitatkozunk. Nem vezetünk nagy háztartást, sütés-főzés csak hétvégén van nálunk, amikor összejön a bridzs-parti is.

 

A legnagyobb problémát azonban a berendezés okozza számunkra. Kedves emlék, örökség a nagyszülőktől egy szép nagy, igazi “nagymama-fotel” és egy kanapé, amit egy éve felújíttattunk, meggypiros és csíkos új kárpitot kapott, nem szívesen költenénk rá ismét. Költözéskor csak ehhez a két bútorhoz ragaszkodunk, a többit újonnan vásárolnánk vagy készíttetnénk.

 

A lakásról alkotott belső képünk azonban ennél sokkal modernebb, merészebb. Szeretjük a hűvösebb színeket, a sima tapintású fát, a letisztult, egyértelmű formákat, az üveget és a fényeket. Nyitottak vagyunk minden eredeti ötletre, megoldásra.

 

 

A Válasz : Az eredeti alaprajz valóban nem az Önök kívánságainak legjobban megfelelő. Igaz ugyan, hogy belépve egy tágas egybefüggő térbe jutunk, ám, ha egy működőképes előszobát szeretnénk kapni, máris felszabdaltuk a teret, arról nem is beszélve, hogy a konyhát és az étkezőt éppen elválasztja egymástól. Továbbhaladva egy pici, szűkös, sötét, ajtókkal teli helyiségbe jutunk. A fürdőszoba kicsi, a hálószoba is nehezen bútorozható, hiszen még a ruhák tárolását is itt kéne megoldani. Javaslatommal kicsit felforgattam az eredeti beosztást, de az Önök által küldött tervrajzról leolvasható, hogy a szomszédos lakás fürdőszobája (így a WC-je is) éppen a konyhájuk mellett van, így, ha ideköltöztetjük a fürdőszobát, akkor nem okoz gondot a szennyvízcsatorna áthelyezése és bekötése, és a vízcsatlakozások kiépítése sem jelenthet megoldhatatlan problémát.

 

Fiatal házasok levele

 

 

A fürdőszoba tágasabb, világosabb és a kis ablaknak köszönhetően, szellőztethető lett. Kis fal mögé rejtettem a WC-t, és a mosógép is ebben a zugban kapott helyet. 15 cm magas szintkülönbséggel még inkább hangsúlyoztam különállóságát. Nagy kád, üvegpultba épített mosdó, tükör mögé rejtett tárolóhelyek és törölközőszárító-radiátor került még a fürdőszobába.

 

Fiatal házasok levele

 

 

Az előszoba jól használható, kis jóindulattal tágasnak is nevezhetném, azonban ez nem igaz, hisz csak a legszükségesebbek kaptak itt helyet. Kabátok, sapkák, táskák lerakására egy előszobafal, cipők, kulcsok, kisebb tárgyak tárolására egy komód és egy nagy tükör az utolsó simításokhoz.

 

A hálószobát is áthelyeztem, bár fáj a szívem, hogy így innen nem lehet kijutni a teraszra, azonban úgy gondolom, hogy a praktikusabb bútorozhatóság és a kis lakások esetében oly fontos rengeteg tárolóhely kialakítása érdekében ez megbocsátható. Világos, három oldalról is fényt kapó, hangulatos helyiséget kaptunk. Az ágy (még egy nagyobb, 200 X 210 cm is elfér) kényelmesen körbejárható, minden zugot beépítve elegendő tárolóhely nyerhető. (szükség esetén az ablak alatt egy otthoni számítógépes munkahely is kialakítható.)

 

Fiatal házasok levele

 

 

Az előszoba tágas-érzetét majdnem 2 m szélességének, de leginkább annak köszönheti, hogy pár lépés után feltárul az egész lakás, így eleget téve a “világos, áttekinthető terek”-kívánalomnak.

 

Fiatal házasok levele

 

 

A konyha igaz, hogy picike, de mindennek megvan a helye. Mosogatógép, nagy hűtő, elegendő tároló- és előkészítőhely és még két kihúzható kosaras kamraszekrény is a jól használhatóságot biztosítja.A magas szekrények és az épített falak takarnak, ám a nyílásoknak köszönhetően világossá, átláthatóvá teszik a teret.

 

Az étkező négy ember számára kényelmes, így nem kell hétről-hétre a kártyaparti miatt átrendezni. “Nagyobb” családi ebéd alkalmával egy pótlap behelyezésével bővíthető az asztal és a nappali irányába lehet terjeszkedni, köszönhetően a közös térnek.

 

A nappali (és így az étkező és a konyha is) rengeteg fényt kap hatalmas ablakain keresztül. Egyik fala gyakorlatilag csupa üveg, amely mögött egy szobányi terasz található, ami tavasztól őszig a nappali terét növeli.

 

Fiatal házasok levele

 

 

Az egységes anyag- és színhasználat, a világos színek, sima felületek, tiszta formák mind térnövelő hatásúak. Világos nyír vagy juhar fafurnér a bútorok anyaga, szintén ilyen a parketta, a kőburkolat 30 X 60 cm világos mészkőszínű greslap.

 

Érdekes megoldás lehet a konyhai munkapult és mögötte a fal üvegborítása, valamint a hálószobában is az éjjeliszekrények és komódok tetejének üveglapja. Üvegtéglabetétek adnak különös hangulatot és fényhatásokat a hálószobának és a fürdőszobának is. Sok kis helyi világítással lehet megoldani, hogy mindig az alkalomnak és a funkciónak megfelelő fényeket kapjunk.

 

Hangsúlyos megoldás a burkolatváltás ívét követő álmennyezet, amelybe nem csak halogénlámpák helyezhetők el, hanem például az étkezőasztal üveglapjának párja, amely mögött általános világítás, közepéből pedig az asztal fölé helyi világítás függeszthető. A sok hűvös, sima modern felület és forma után kellemes kontraszt a nagymama meleg színű és puha ülőbútora, ami a kényelmes pihenés, megnyugvás ígéretével hívogat, éppúgy, mint a hálószobában visszaköszönő meggybordó szín.

 

A lakás berendezésével, kialakításával kapcsolatban él még bennem néhány érdekes, merész gondolat, amit szívesen életre keltenék, ha az eddigi tervek elnyerték tetszésüket.

Szerzö: Budai Ildikó

A Lakberendezők Országos Szövetségének küldetése magas színvonalú lakás- és környezetkultúra népszerűsítése, a lakberendező és céges tagok tevékenységének támogatása.

Megosztás
>TrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak