Philippe Starck és a századok koptatta velencei Quadri étterem

 

Philippe Starck helyreállította a velencei Quadri étterem századok koptatta belsejét

 

A francia formatervező, Philippe Starck velencei kézművesek oldalán dolgozott a 18. századi étterem felújításán, kárpitozott falainak, csillárjainak és elhasználódott bútorainak a felújításán.

 

 

A Quadri a velencei Piazza San Marco északi végén található, a tér árkádsorának íves nyílásai mögött. Az 1775-ben megnyitott kávézó tulajdonosa az Alajmo család.

 

Miután észlelték, hogy az étterem rossz állapotba került, a két testvér, Massimiliano és Raffaele Alajmo Philippe Starck francia tervezőhöz fordult, hogy “a hely eredeti pompáját kortárs kontextusba ültesse át”.

 

 

A testvérpár tíz éve találkozott először a tervezővel. Korábban már együtt dolgoztak egy velencei és egy párizsi fényűző étterem felújításán is. Starck egyébként a közelmúltban megbízást kapott Jean Nouvel építész Sáo Paulo városában levő, növényekkel fedett luxusszállodájának belső kialakítására is.

 

“A Quadri különleges volt, attól eltekintve, hogy egy kicsit már megfáradt. Tiszteletből, szeretetből és kulturális megfontolások miatt sem akartuk megváltoztatni a rejtély, a szépség, a különlegesség és a költészet e hatalmas koncentrációját” – mondta Starck.

 

 

 

A projekt egyik legfontosabb kihívása az volt, hogy hogyan készítsük fel az étterembelsőt az acqua altára, vagyis arra a természetes jelenségre, amikor az Adriai-tenger dagálya Velence számos területét átmenetileg elönti.

 

Starck úgy döntött, ahelyett, hogy azt keresné, hogyan rejthetné el a víz okozta lehetséges károkat, inkább az összes asztallábat és a padlóelemeket lakkozatlan sárgarézből készítteti el, hogy azok idővel természetesen oxidálódjanak és így megváltoztassák a színüket.

 

 

Velence változó vízszintje volt annak is az oka, hogy lecserélték a Quadri feliratait, amelyeket a londoni GBH és Valese, a város utolsó megmaradt öntödéje készített el.

 

Az étterem bejárata fölött a sárgaréz felirat felső része arany színű maradt, míg alsó felét oxidálták, hogy ezzel tükrözze az árvizek jellemző hatását.

 

 

Starck a Quadri földszinti kávézójához és bisztrójához, amelyekben pasztell színek uralkodnak, Anna de Spirt és Adriana Spagnol helyi művész-restaurátorokat hívta segítségül, hogy lekaparják a felszíni festékréteget és ezzel láthatóvá tegyék az alatta megbúvó 19. századi stukkót.

 

Az emeleten Starck a tulajdonképpeni étterem korábbi karmazsinvörös falait dús barna kárpittal vonatta be, amelynek mintázatát a velencei Tessitura Bevilacqua textilcég tervezte.

 

Az anyag mintáját egy, az 1550-es évekből származó minta ihlette, ám azt aktualizálták úgy, hogy egyfelől az Alajmo testvérek portréi, valamint űr-témájú képek, például műholdak és űrhajósok is megjelenjenek rajta.

 

 

A díszítést egy restaurált, 1930-as évekből származó, murano-i üvegből készült csillár, és nagy, ovális alakú, vintage fotókkal dekorált tükrök, valamint kitömött állatok biztosítják.

 

(Forrás: deezen, szerző: Natasha Levy , fotó: Marie-Pierre Morel, fordítás: Jankovich Oszkár)

 

 

Szerzö: LOSZ

Megosztás
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak