Design Szerviz 3.: Szakemberre tehát szükség van – a konyhatervezés alapjai

A Design Szerviz a Lakberendezők Országos Szövetségének új videó blogja. Ez itt a 3. rész, amiben kiderül, hogy bizony szakemberre tényleg szükség van!

Bízunk benne, hogy egyre többen ismerik fel, hogy – igényesen gondolkozni érdemes -, és ehhez bizony lakberendező, a szakmát magas színvonalon képviselő szakember is szükséges.

 

 

További részek

Design Szerviz 1.
Bemutatkozik a csapat

Design Szerviz 2.
Háziasszony vs lakberendező

Design Szerviz 3.
A konyhatervezés alapjai

Design Szerviz 4.
Mi van a konyhában?!

Design Szerviz 5.
Gépek a konyhában

Design Szerviz 6.
A tökéletes konyha

Design Szerviz 7.
Gépészkedünk!

Design Szerviz 8.
Tűz és Víz

 

A konyhatervezés alapjai

A konyha ma különleges szerepet játszik életünkben. Minden, amit a „családi tűzhely melege” kifejezés takar. Napunk kezdete és vége, a kávéillat, a közös beszélgetések, nevetések, a napi gondok lerakásának, a feszültségek feloldásának helye. Megérdemli – megérdemeljük-, hogy családunk és a magunk kedve szerint alakítsuk.
Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő gonddal és odafigyeléssel tervezzük meg.

A tervezési munka a következő részterületekből tevődik össze: a formatervezéssel a termék arányait, formáit, színeit határozzuk meg. A funkcionális tervezéssel a használati, ergonómiai funkciókat. A bútorok méretezése a használati tárgyak és az ergonómiai méretek figyelembevételével történik, (ergonómia: a tárgyak és munkakörnyezet kialakítását célozza azért, hogy az ember teljesítőképességét a legmagasabb fokon kifejthesse, továbbá az ember kényelmét, biztonságát és egészségének megőrzését biztosítsa.) A szerkezettervezéssel az alkatrészek, szerelvények, szerkezetek kialakítása történik, végül az anyagtervezés során a termék anyagféleségeit határozzuk meg.
Az ergonómiai tervezés során elkerülendő: a feleslegesen nagy útvonal hosszak miatti járkálás, a rossz elrendezés miatti ügyetlen mozdulatok, a rossz tárolási körülmények miatt gyakori keresés és a kis hely a munkavégzéshez.

 

Általános ergonómiai méretek a konyhában

  • munkalap magasság: 85-95 cm
  • felső szekrény alsó síkja: 130-150 cm
  • legfelső polc: 185 cm
  • munkalap-felső szekrény közötti távolság: 45-60 cm
  • lábazatmagasság: 10 cm
  • munkalap mélység: min. 60 cm
  • munkalap túlnyúlás max. 3 cm
  • felső szekrény mélység max. 40 cm
  • lábazat visszaállás min. 5 cm

Szabályok

Számos olyan általános ergonómiai szabály van, melyeket mindenképpen érdemes betartanunk, ha jól használható, kényelmes, funkcionális konyhát szeretnénk. Ilyenek pl.: sem mosogatót, sem főzőlapot nem helyezünk sarokba közvetlen a fal mellé, a magas szekrények a sor szélére kerülnek, a sütő- és hűtőkészülékek a kényelmes munkazóna magasságba kerüljenek, a természetes fényt kihasználva, ha mód van rá, a mosogatót helyezzük ablak elé, felső szekrényt ott tervezzünk, ahol alsó rész is van, a munkalapok éleit legömbölyítetten kell tervezni, továbbá a tárolószekrényeknél fontos követelmény az áttekinthetőség és a könnyű hozzáférés, ezért a teljes mélységig történő kihúzás lehetőségét biztosító szerkezeteket kell alkalmazni.

 

A következő részben megismerhetünk néhány érdekes funkcionális szerkezeti megoldást!

 

 

A Design Szerviz csapata:

 

Ács Erzsébet, Elnök Dorogi Gabriella, műsorvezető Bárdóczky Andrea, Hálószoba Pongó Kriszta, Nappali és étkező Budai Ildikó, Fürdőszoba Cseh Edit, Home Office Takách-Batta Tibor, Világítás, épületgépészet Petyerák Katalin, Nappali és étkező Darida-Sárközi Anita, Gyerekszobák Kővári Judit, Oktatás Hadnagy Timi, Teraszok és kert Kosztyu Brigitta, Konyha

 

Ne maradj le a Desing Szerviz egy részéről, és a vele kapcsolatos extra tartalmakról sem!

Facebook Instagram You Tube Pinterest

 

Az epizód a nono art konyhastúdióban került felvételre. 

A Design Szerviz az OTP Lakástakarék támogatásával jött léte. Köszönjük!

OTP Lakástakarék Zrt.

 

Szerzö: Design Szerviz Team

Megosztás
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak