Interjú Ferenczi Évával és Istók Zsuzsával

A LOSZ Év Lakberendező Teamje 2018 szakmai nyertesei:
Ferenczi Éva és Istók Zsuzsa

 

 

Ferenczi Éva és Istók Zsuzsa

 

 

„Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”
Albert Einstein

 

Viczán Ágota
Örülök, hogy régi barátokkal beszélgethetek, nagy boldogság nekem, hogy ismét velük készül az interjú. 🙂 Team munka – mely könnyebbé teszi a feladatok megoldását, de nehézségeket is rejthet, hogy működik ez nálatok?

 

Ferenczi Éva és Istók Zsuzsa
Szerencsések vagyunk, mert tökéletesen kiegészítjük egymást. Az ötlet és a rajz közös munka volt. A stúdió lakást és a vizes helyiségeket az én gondolataim alapján terveztük meg, míg a nagy lakás kialakítása Zsuzsa feladata volt. Zsuzsa kommunikációja eredményesebb a kivitelezésben, viszont én készítem a rendereléseket… és folytathatnánk, hogy ki miben vállal nagyobb feladatot, nincs semmi kőbe vésve.

 

V.Á.
A feladatotok két lakás, egy stúdió apartman és egy kiadásra szánt nagy lakás kialakítása volt, egy nagypolgári lakásból.

 

F.É. és I.Zs.
Igen, a megbízásunk két lakás megtervezése volt úgy, hogy a polgári lakás értékeinek megtartása mellett, megfelelő környezetet biztosítsunk napjaink életviteléhez. Ezeket a lakásokat anno más életstílusra találták ki, ezért úgy kellet terveznünk, hogy az adott tér alkalmas legyen az ide érkező igényes városi turistáknak. A koncepció nagyon gyorsan megszületett, majd az eredeti elgondolást számos változat követte, végül visszatértünk az eredeti jól átgondolt elképzeléshez.

 

Meg kellett tehát osztani a lakást és mindkét lakóhelynek külön vizes helyiséget kellett kialakítani. Fontosnak tartottuk, hogy ezt úgy oldjuk meg, hogy a fürdőszobák ne nyomják agyon a teret, visszafogott elhelyezkedésük finoman illeszkedjen az enteriőrbe. Ebből a gondolatból született meg az az ötlet, hogy a két kisebb hálószobából nyíló fürdőszobát, a gardróbszekrénybe rejtett ajtón keresztül lehessen megközelíteni. Míg a nagyobbik lakás hálószobájában egy tolóajtós gardróbajtó rejti a fürdő bejáratát, addig a stúdiólakásban a szűkösség szülte lehetőség volt az is, hogy a konyha-gardrób szekrényében van a fürdőszoba bejárata. Valamint fontos volt számunkra, hogy szép arányos tereket, átlátható térkapcsolatokat hozzunk létre, ezért egyes falakat kiegészítettünk, „derékszögesítettünk”, mint például a hálószoba hegyes szögét.

 

A falak, az ajtók, az ablakok, az anyaghasználat és a szín a polgári életforma jegyeit viselik, viszont a bútorok és a forma a modern belső térre jellemzőek. A falakat osztó lécekkel tagoltuk, melyek visszafogott, nyugodt, elegáns hangulatot adtak a nagy felületeknek. A nagypolgári légkör érzetét segítik az arany kiegészítők, illetve a réz és kristály lámpák.
Az egyedi, kifejezetten ebbe a lakásba tervezett bútorok, statikus belsőépítészeti elemként szerepelnek. A nappali például kimondottan modern stílusú, középpontban egy design kanapéval.

 

V.Á.
Úgy tudom, hogy a kivitelezésben is segítettétek a tulajdonos munkáját!

 

F.É. és I.Zs.
Valóban részt vettünk a munkák szervezésében, irányításában. A kivitelezés hosszadalmas volt, több megoldandó helyzet nehezítette az építkezést. Többek között minden belvárosi lakás bája, jelesül, hogy nincs se derékszög, se párhuzam. De így is minden csodásan sikerült, hiszen „ A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”

 

 

>TrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak