Mag Renáta (68-as pályázat)

Mag Renáta (68-as pályázat)

 

A “LOSZ Év Lakberendezője 2018” pályázati kiírást ITT olvashatja el!

 

Mag Renáta

 

Mag Renáta

 

Mag Renáta

 

Mag Renáta

 

Mag Renáta

 

Mag Renáta

 

Mag Renáta

 

A pályázatra szavazni a LOSZ Facebook oldalán lehet. Válassza ki kedvencét a kategória versenyzői közül! 

 

SZAVAZÁS – Év Lakberendezője 2018

 

Ismerje meg a Lakberendező kategória versenyzőinek munkáit:

 

Kiszely Beáta (03-as pályázat)

Tóbik Krisztina (05-ös pályázat)

Bontovics Mónika (06-os pályázat)

Román Tímea (13-as pályázat)

Sverha Nikolett (17-es pályázat)

Mag Renáta (68-as pályázat)

 

 

 

Mag Renáta tervezési koncepciója:

MŰLEÍRÁS

 

Feladat: Magasföldszinti, belbudai, polgári lakás tervezése, tértervezési javaslat.
Családmodell: Egyedülálló, elvált anya, kamasz fiúval.
Igények:

  • 4-5 fős baráti társaság fogadására alkalmas nappali, étkező. Itt élik a mindennapokat, a hálószobákat szinte csak alvásra használják.
  • Sok meglévő kisbútoruk van, amit be kellett tervezni a lakásba.
  • Fontos megtartani az eredeti, polgári hangulatot.
  • Sok gardróbszekrény, tárolóhely.

Kiemelt igények:

  • Külön fürdőszoba, a mamának káddal, a kamasz fiúnak zuhanyzóval.
  • Lehetőleg minél költséghatékonyabban.
  • A megrendelők eddig egy 50 m2-es, 2,70 m magas, színes családi házban éltek, így ragaszkodtak a nagy belmagassághoz és a térhez. Mivel földszinti, nem épp a legvilágosabb, elsősorban fehér, illetve világos színek jöhettek csak szóba.

TERVEZÉS
Térelosztás:
Az eredeti állapotban a bejárattól jobbra, az udvarra néző konyha helyezkedett el. Ide helyeztük a nagyfiú hálószobáját. A másik helyiség, ami még az udvarra néz, a hálószoba. Ez lett a mama hálószobája. Így tehát mindkét háló a lakás északi, sötétebb, udvarra néző, viszont csendes részében kapott helyet. A nappali, illetve a másik hálószoba a lakás utcára néző részén volt, ami kissé zajos, mivel a közeli főutca villamosforgalommal is terhelt. E két helyiség közti falat kivettük (természetesen statikusi engedéllyel!), így kaptunk egy 40 m2-es, egybefüggő teret, ami ellátja a nappali- konyha- étkező funkciót. Mivel ebben az elbontott falban ugyanolyan gyönyörű, 3 m magas kétszárnyú ajtó volt, mint a hálószobán és a nappalin, így ez az ajtó átkerült a fiúszobánál, az eredeti kicsi konyhaajtó helyére. Így mindhárom szobának egységes, nagy ajtaja lett. Mivel nagyon jó állapotban voltak, úgy véltük érdemes megtartani őket. Az eredeti fürdőszobát szintén megtartva, csak az elrendezésen módosítottunk. A kád fölött volt egy gázkazán, melynek helyére, a kéménybélelés után, kombi cirkó került. A bejárattal szemben, az eredeti konyha mellett volt egy nagyon sötét, tároló helyiség. Itt kapott helyet a fiú fürdőszobája. A két fürdőszoba között volt eredetileg egy WC, valamint egy kamra. A kamrából lehetett kijutni a világítóudvarra. Mindkettőt megszüntettük. Egyrészt mert fölöslegesek voltak, másrészt így az előszobának T alakja lett, az eddigi csőszerű, rettenetesen nyomasztó, sötét, hosszú folyosó helyett (7*2 m!). Kaptunk egy hatalmas, tágas, szellős előszobát. A világítóudvar ajtaja helyett, beraktunk egy fekete, műanyag thermo üveges bukó-nyíló erkélyajtót. A kis WC ablak helyére szintén egy ugyanakkora méret (mint az erkélyajtó) fix ablak került. Valamint a két fürdőbe is fekete, műanyag thermo üveges, savmart bukó-nyíló ablak. Mivel ezek kiszolgáló helyiségek tökéletesen megfeleltek a műanyag, lényegesen olcsóbb, de legfőképp fekete nyílászárók. Azáltal, hogy a világítóudvar felé üvegezett nyílászárók kerültek, az előszoba lényegesen világosabb lett. A fürdőszobák úgy kaptak némi fényt, hogy osztott üveges, acélportálra cseréltük ki a fürdőajtók felőli falakat, valamint az ajtót is. Az ajtók két oldalán bontott téglából rakott, egy méter magas parapetfalakra ül rá az üvegportál.

 

A lakás tehát két részre osztható:
Egyrészt a nappali- konyha- étkezőre, másrészt pedig a két hálószobára, a hozzájuk tartozó fürdőkre, valamint az egészet összekötő hatalmas térre, az előszobára.
Az előszobánál kompromisszumot kellett kötni, hiszen a méretei alapján akár lehetett volna még egy szoba, de mivel nagyon sötét lett volna, így semmi értelmét nem láttuk.
Nyert az összefüggő, hatalmas és látványos előszoba.

 

A kamasz fiú szobája (Szoba 1):
A szoba hátsó, rövidebb oldalára végig beépített szekrény került. Elé raktunk egy fekvő galériát, melyen elfér egy dupla matrac. A galériáról hozzáférhető részén a szekrény polcos, az alsó részén polcos, illetve akasztós. Ezek a fiú összes cuccát elnyelik. A galéria alá került a meglévő íróasztala a székkel, valamint egy szintén meglévő polc.

 

Padlóburkolat: Svédpadló (tölgyfa)
Világítás: A galéria fölött csak mennyezeti lámpa elhelyezésére volt lehetőség. Ide került egy „kerék” lámpa, a galéria alá a kamasz használt gördeszkájából készítettünk lámpát, a négy kerék helyére kerültek az izzók. Az ablak felőli teljes magassághoz elfért egy három kerékből álló csillár. Mindhárom lámpát a villanyszerelők segítségével készítettük.

 

A kamasz fiú fürdője (Fürdő 1):
Mivel ez a nagyobb fürdőszoba, itt kapott helyet a mosógép, a szennyestartó, valamint egy mosogató, ami szintén igény volt, hogy legyen külön vízvételi lehetőség a takarításhoz, cipőpucoláshoz. Szintén itt lehet megtölteni vízzel a felmosóvödröt, mely sokkal higiénikusabb, mintha a kádnál vagy a zuhanyzóban kellene tölteni. A mosógép fölött van lehetőség szárítógép elhelyezésére. Jelenleg itt tárolják a szennyest, három egymás fölötti kihúzhatós, drótkosárban. Külön a fekete- fehér- színes ruháknak. Itt van lehetőség a létra, vasalódeszka tárolására is. Mindezt egy nagy háromajtós beépített szekrényben elrejtve. Ez lett a zuhanyzós fürdő. Mivel leginkább a kamasz fiú használja, így ide zuhanyfüggöny került, mely lényegesen jobban mutat, mint az állandóan vízköves kabin! A zuhanyfüggönytartót, valamint a mosdó lábát bontott gázcsövekből csináltattuk lakatossal, majd a festő mindkettőt feketére festette. Az üvegportál szintén fekete lett mindkét fürdőnél, így harmonizál a fekete, műanyag ablakokkal. A falakon 15* 15 cm-es fehér csempe, valamint 10* 20 cm-es fehér metrocsempe szürke fugával.

 

Padlóburkolat: Szürke járólap
Világítás: Megmentett mennyezeti lámpa újravezetékezve, amit az előző tulajdonos a lakásban hagyott. Valamint Ikeás fürdőszobai mennyezeti lámpa, falikarként felszerelve.

 

A mama hálója (Szoba 2):
Itt történt a legkevesebb változás, hiszen az adottságai pont megfeleltek a célnak. A meglévő ágyon és a két éjjeliszekrényen kívül helyet kapott még egy fiókos komód, valamint a beépített szekrények. Ebben a szobában van az egyetlen fal, amely nem fehér. Az ágyvég mögötti falra tapéta került, mely nagyon elegánssá tette az amúgy egyszerű hálót.

 

Padlóburkolat: Svédpadló (tölgyfa)
Világítás: Itt az egyetlen csavar az, hogy a mennyezeti lámpák kiállásai az oldalsó falakra kerültek, nem a mennyezetre. Ennek oka az, hogy a beépített szekrény előtt szándékosan kuszán, az éjjeli szekrények fölött pedig nagyon rendezetten lógnak be a térbe.

 

A mama fürdője (Fürdő 2):
A régi kád helyére került az új, ezen nem változtattunk. Azon viszont igen, hogy volt egy átjáró a fürdőből a hálóba, amit megszüntettünk, hiszen a túloldalra került a konyha. A megszüntetett átjárót a fürdő felől hasznosítottuk. Az átjáró elé került a mosdópult. A pultot bontott gerendából készítette az asztalos, ami dióra pácolás és lakkozás után, a fürdő éke lett. Az átjáró alsó részébe került a vízóra, valamint a padlófűtés osztó. Ezt fehér ajtó takarja. A pult fölötti rész be lett polcozva, ide minden fürdőszobai pipere elfért, nincs szem előtt semmi, nem porosodik, ezáltal rendezett az egész fürdő. A pult fölötti falra nem csempe, hanem a maradék svédpadló került. Ebből lett megoldva az ajtó is a rejtett polchoz. A többi falon 15* 15 cm-es fehér csempe, valamint 10* 20 cm-es fehér metrocsempe szürke fugával.

 

Padlóburkolat: Szürke járólap
Világítás: Ugyanolyan IKEÁs mennyezeti lámpa került a tükör két oldalára, mint a másik fürdőben. A mennyezeti is szintén a lakásban hagyottból lett megoldva, az újravezetékelés után.

 

Az előszoba:
A mama hálóajtaja valamint a bejárati ajtó közé került a gardróbszekrény, itt tárolják az összes kabátot, cipőt, sálat, sapkát. Igaz ugyan, hogy itt a wc-t megszüntettük, de a lefolyócső maradt. Ezen a falon nem csak a lefolyót dobozolta el a kartonos, hanem az egész falat előrébb hoztuk a strang méretével. Így most az a fal úgy néz ki, mintha egy 0,40 m főfal lenne, az eddigi 0,15 m helyett. A felújítás ideje alatt hozzájutottunk egy régi villából bontott ablakhoz, aminek a mérete pont megfelelő volt, hogy föltegyük erre a falra díszként, a nyílászárók fölé (miután a festő feketére festette). Hatásos együtt a két fekete üvegportál, a három eredeti, fehérre festett kétszárnyú ajtóval.

 

Padlóburkolat: szürke járólap, fehér parkettaszegéllyel
Világítás: A két fürdő üvegportálja adja a fényt ebbe a helyiségbe, de a legnagyobb látványeleme azonban a hangulatvilágításként szolgáló utcai lámpa, a világítóudvar előtt. Ide a villanyszerelők raktak a padlóba egy kiállást. Előtte pihen a tulajdonos holland kerékpárja. Két háromágú mennyezeti lámpa adja az általános világítást. Különböző színű textilkábelek lógnak le 1,5 m hosszan és egy-egy uszadékfára lettek feltekerve, a megfelelő magasságban, így tökéletesen bevilágítják az előszobát.

 

A világítóudvar:
Itt az omladozó vakolatot levertük, majd hófehérre lett meszelve. Ezáltal képződött némi fényvisszaverődés, amitől világosabb lett az előszoba is, valamint a két fürdőszoba is. Új burkolatról és a vízelvezetésről is gondoskodtunk, valamint felszereltünk egy kültéri lámpát is.

 

A nappali- konyha- étkező:
A nappalinak valójában van egy negyedik funkciója. Itt kapott helyet a mama fehérre festett, öntött vas varrógéplábas íróasztala. A sarokba került a nagypapától örökölt öntöttvas kályha is. Nem lett bekötve. (Bár van ott a sarokban egy kémény, amit még béleltetni kellene, amennyiben mégis szeretnék használni.) A nappaliban a megrendelő meglévő bútorait helyeztük el. A tér egyik felét a nappali –számítógépes rész foglalja el, míg a másik felét a konyha –étkező. A konyhabútor pontosan úgy néz ki, mint a lakásban található összes beépített szekrény. A konyha L alakban lett berendezve, egyik része pult, mosogatóval, főzőlappal, fölötte nyitott polcok 2,3 m-ig. Fölötte folytatódik a beépített szekrény. Itt tárolják a karácsonyfadíszeket, bőröndöket, ritkábban használt holmikat. A konyhabútor másik része csak 2,3 m magas. Ebben a szekrényben található a sütő, mikro, a kamraszekrény (kihúzható „ládákkal”), valamint a hűtő. A konyha, pultos –nyitott polcos részét egy harmonika ajtóval el lehet teljesen tüntetni, ha szükséges. A pultfelület ha főzés közben kevésnek bizonyulna, akkor a 2 m-es étkezőasztallal meg lehet „toldani” a munkafelületet.

 

Ahogy belépünk a nappaliba, a szemben lévő falról levertük a vakolatot, amit nagyon híg, fehér festékkel festett le a festő. Nem akartuk nagyon homogénre, ezért nem használt sűrűbb festéket. Így átdereng a tégla színe, de mégis világos.

 

Padlóburkolat: Svédpadló (tölgyfa)
Világítás: A nappali másik sarkába került a „maradék” bontott gerendából az asztalos és a villanyszerelő közös munkájával készített állólámpa. Az oldalán fut végig a ledszalag. A csillárt átfestettük (eredetileg fekete volt) majd zsinóroztuk. Így, a teljesen új külsejével, tökéletesen illeszkedik a nappali hangulatához. A csillárnál lévő gipsz stukkót meghagyva, a nappaliba még több stukkót helyeztünk el. Kivéve a látszó téglafalat, valamint a szekrényeknél. A nappali és az étkező közötti falra került egy réz falikar (szintén családi örökség). Az étkező fölött, valamint a konyha fölé is benyúlik három darab saját tervezésű lámpa, amit a lakatossal készíttettünk el. Szinterezéssel lett egységesen szép fehér. Az alsó ívén fut körbe ledszalag. A konyhapultot szintén ledszalaggal világítottuk meg.

 

A lakásban található összes beépített szekrényt asztalos készítette méretre. Mindegyik egységesen fehér, selyemfényű, fogantyú nélküli. Így akartuk elérni azt a hatást, mintha ott sem lennének.

 

A padlóburkolat is teljesen egységes, minden helyiségbe ugyanaz a szürke betonhatású járólap, szürke fugával, valamint ugyanaz a tölgyfa svédpadló került, fehér, 11 cm magas parkettaszegéllyel.

 

A végeredmény (a kedvezőtlen adottságok ellenére) egységes hangulatú, tágas, világos tér lett.

 

 

Szerzö: LOSZ

Megosztás
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak