Román Tímea (13-as pályázat)

Román Tímea (13-as pályázat)

 

A “LOSZ Év Lakberendezője 2018” pályázati kiírást ITT olvashatja el!

 

Román Tímea

 

Román Tímea

 

A pályázatra szavazni a LOSZ Facebook oldalán lehet. Válassza ki kedvencét a kategória versenyzői közül! 

 

SZAVAZÁS – Év Lakberendezője 2018

 

Ismerje meg a Lakberendező kategória versenyzőinek munkáit:

 

Kiszely Beáta (03-as pályázat)

Tóbik Krisztina (05-ös pályázat)

Bontovics Mónika (06-os pályázat)

Román Tímea (13-as pályázat)

Sverha Nikolett (17-es pályázat)

Mag Renáta (68-as pályázat)

 

 

 

Román Tímea tervezési koncepciója:

MŰLEÍRÁS

 

Kiindulási állapot

A Duna parttól csak néhány lépésnyire fekvő szentendrei ház fiatal tulajdonosai 2016 végén bíztak meg otthonuk teljeskörű felújításával.

 

Az épület műemléki védettséget élvez, így a külső homlokzatnak és a nyílászáróknak meg kellett felelniük az előírásoknak. Egyik különlegessége a kb. 100 éves vályogfalazatú háznak, hogy falvastagsága néhol az 50-70 cm-t is eléri.

 

Az ingatlan teljes alapterületének kb. a fele alkotja a fiatalok otthonát (65 m2). A felmérés pillanatában a házrész két bejárattal rendelkezett és a konyha-nappali közös helyiségén kívül még 4 helyiség (gardrób, dolgozószoba, háló és egy apró fürdőszoba) és egy előtér-étkező volt megtalálható benne.

 

Elképzelések

A tulajdonosok teljeskörű átalakítást terveztek, így a terveket kompromisszumok nélkül az igényeik szerint tudtam kidolgozni. Határozott elképzelésekkel rendelkeztek a stílus és a színek terén: letisztult, modern otthont képzeltek el maguknak, ahol a fehér szín és a világos, átlátható terek dominálnak.

 

Elvárásként fogalmazták meg, hogy magas, illetve prémium minőségű anyagokat használjunk. Elképzelésük szerint az étkező a konyha és a nappali közé kellett, hogy kerüljön annak érdekében, hogy a nagy létszámú családi és baráti összejöveteleken kényelmesen le tudják ültetni a vendégeiket. A nappali bővítése is felmerült, mivel annak egyik fala a szülők hálószobájával határos és a háló elég nagy alapterületű ahhoz, hogy néhány négyzetmétert „lecsípve” belőle még gond nélkül ellássa funkcióját.

 

Megvalósulás

Az egyik legnagyobb változás a közlekedési útvonalak átgondolása, a két bejárat közül a konyhai megszüntetése volt. Ezzel a lépéssel rengeteg helyet nyertünk és végre a régen vágyott hatalmas méretű hűtő is helyet kapott: a megszüntetett ajtó helyét csak egy 20cm vastag falszakasszal zártuk le. A hűtőt a megmaradó 40 cm mély falfülkébe tudtuk elhelyezni.

 

A térérzet növelése érdekében minden helyiség azonos burkolatot kapott, a fürdőbe is fahatású Aquastep padló került. A falak színe, az ügyfelek kérésére, mindenhol fehér lett – ez egyébként sem lett volna elkerülhető, hiszen a vályogfalakat csak mésszel tudtuk lefesteni…

 

Az ablakközök ütemét megtartva, a nappali hosszát bő két méterrel növeltük, így az étkező az elképzeléseknek megfelelően a konyha mellé kerülhetett. Az enteriőr központi eleme a mozgatható, forgatható TV állvány lett, mely saját ötlet alapján a tulajdonos, a lakatos és az asztalos közös munkájából született meg.

 

A gardrób és a fürdő közötti fal áthelyezésével egy ergonomikusabb, minden igényt kielégítő fürdőszobát tudtunk létrehozni. Az áthidaló kiváltása az épület kora és az alkalmazott technológia miatt nem volt megoldható, de a 3D modell alapján úgy éreztük, hogy ez az építészeti elem előnyére válik a térnek, jól illik a ház jellegéhez.

 

A korábbi dolgozószobában megszüntettük a 160cm-es parapetmagasságú, kis méretű ablakot és egy gardróbot alakítottunk ki. Tükrök segítségével tágas, nagy tárolókapacitással rendelkező előteret sikerült létrehoznunk. A toló-és nyílóajtókon futó krómdekoráció és a köztük kárpitként megjelenő műbőr exkluzív megjelenést kölcsönöz a bútoroknak.

 

 

Szerzö: LOSZ

Megosztás
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak