Padlóválasztás a konyhában
Szerző: Dr.Németh Gábor

A rengeteg lehetőség miatt, amit a legjobb és ízlésünknek legmegfelelőbb padlóburkolat kiválasztása okoz "lejárjuk a lábunkat", egyeseknek a padló tisztíthatósága - különösen ott, ahol kutya/macska vagy kisgyermek van -, másoknak a tartósság a lényeg. Ismét mások a szépséget, esztétikumot, vagy a költséget veszik számításba.

A forgalmi adatok szerint az idehaza legnépszerűbb padlóburkolat a hidegpadló, más szóval a padlócsempe. Nem árt azért tudnunk az egyéb opciókat is:

Kerámia lapok

Európában (így nálunk is) a kerámia lapok állnak az első helyen a képzeletbeli slágerlistán. Köszönhető ez a végtelen szín, forma és méretválasztéknak – amiből gyakorlatilag minden konyhastílushoz (és pénztárcához) megtalálható a kívánt burkolat. További előnyük, hogy könnyen tisztíthatók – ami a konyhában alapvető követelmény. A nagy forgalmat és az evvel járó kopást jól bírják. Az átlagos padlócsempe 20x20 vagy 30x30 cm méretű lapokból áll, de léteznek ettől eltérő méretű (pl. mozaik kockák) és formájú (pl. téglalap alakú) padlólapok is. Burkoláskor fontos a megfelelő kopásállóság, az esetleges padlófűtés figyelembe vétele. Lerakáskor vigyázzunk, hogy csak ép lapok kerüljenek lefektetésre, törés vagy repedés ne legyen a padlócsempében. A mázas padlócsempe használatával a konyhánk padlója vízálló lesz, ami az esetleg kifröccsent folyadék csempébe szívódását és foltos elszíneződését akadályozza meg. A fugákat azonban ilyenkor is célszerű kezelni impregnálni. A matt felszín előnye viszont az, hogy a mázas felszínnel szemben nem csúszik (gondoljunk csak a plázák márványpadlóján tipegő hölgyek magas-sarkú cipőben való „egyensúlyozás” örömeire). Ez a felszín a nagy igénybevételnek kitett konyhák, fürdőszobák, zuhanyozók, és mosókonyhák padlójaként lehet hasznos és bírhat balesetmegelőző funkcióval. A padlócsempék közötti fuga színe lehet a lapokkal harmonizáló, avagy éppen attól elütően kontrasztos.

Laminált padló (szalag parketta)

Ez Amerikából származó, az ottani fapadlót megidéző padlóburkolat ma még különlegesnek hat idehaza. Erjedése azonban megállíthatatlan, főleg az újra nyitott, a szokványostól eltérőt keresők és a világot bejáró sokat tapasztaltak körében. A laminált padlólapokat speciális eljárással, műgyanta és szálas anyag (papír, vagy fa) egymásra rétegelésével készítik. A legfelső, látható réteg egy rányomtatott dekoratív minta, ami legtöbbször fát utánoz, de lehet kő, vagy más mintájú is (a valódi fához tehát vajmi kevés köze van, ám az illúzió tökéletes). A speciális gyártási eljárás révén vízálló, nagy kopás- és karcolás-állóságú darabok is beszerezhetők ma már. Egyes típusai padlófűtés fölé is fektethetők. Burkolás előtt itt is célszerű a kopásállósági adatok ellenőrzése, hogy a saját igénybevételi szintünknek megfelelőt választhassuk. Jelenleg a famintás (parketta vagy hajópadló hatású) laminált padló a legnépszerűbb, de léteznek más felszíni mintájúak is. A laminált padló nagy előnye, hogy már meglevő padlóburkolat fölé (pl. szőnyegpadló) is lefektethető – jelentős bontási költséget takarítva meg a lakását átépítőnek. Akár a ragasztandó, akár a pattintós „snap”-rendszerű változatát használjuk, a szalagparketta gyorsan és tisztán fektethető. A sarkokba, vagy akár a szabálytalan szélekhez könnyen szabható, homogén burkolatot ad. A kész padló nem igényel speciális kezelést, viaszolást, vagy polírozást, egyszerű porszívózással és nedves (nem csöpögően vizes!) ronggyal való áttörléssel könnyen tisztántartható. Ha a laminált padlóval a fürdőszobánkat kívánjuk burkolni, akkor vásárlás előtt feltétlenül konzultáljunk a gyártóval, vagy annak hazai képviseletével, ám átlagos igénybevételnek kitett, egyszerű „családi” konyhába bátran fektethető.

Vinil

3. A vinil padlóburkolatok (melyeket sokan tévesen csak PVC-ként, vagy linóleumként – bár e kettő messze nem ugyanaz – emlegetnek) a petrolkémia rohamos fejlődésének köszönhetően egyik sztárjai, melyek a konyhaburkolás modern lehetőségét hordják magukban. Számtalan színben és mintával kaphatók, sokszor az eredeti kő, vagy faburkolatot megszégyenítő élethűségben. Felszínük lehet sima, vagy dombornyomású – tovább fokozva a változatok számát. Megbízható, járásra a kőnél, padlócsempénél puhább, kényelmesebb. Minden helységben használható, így a konyhában is kiváló szolgálatot tesz. A vinil-burkolat a hiperaktív, soktagú családok ideális választása. Gyakorlatilag vízálló, a kidőlt étel, ital, a felborult kutya/macska tányér tartalma, a koszos tappancsok és sáros cipők hagyta lábnyomok maradéktalanul feltörölhetők, anélkül, hogy nyomot hagynának rajta. A kopásállósági fokozatokat itt is ellenőrizzük, mielőtt megvásárolnánk a kiválasztott padlóburkolatot. Nagy előnye, hogy nem csak egyben fektethető (nagy terület résmentes fedése!), hanem kikockázva padlócsempe-szerűen is – ezzel gyakorlatilag végtelenre növelve a variációs lehetőségek számát. Ezen utóbbi burkolás – bár idő és munkaigényesebb – de azzal az előnnyel jár, hogy később az esetleg sérült lapok egyenként is felszedhetők és pótolhatók (azaz nem kell a teljes burkolatot kicserélni).

4. A természetes kő a konyha talán a legszebb és legtermészetesebb padlóburkoló anyaga. Igen tartós és strapabíró. Meg kell azonban említenünk, hogy keménysége miatt sokáig járva, illetve állva rajta a szakács számára ergonómiailag a legmegerőltetőbb változat. Minden kőlap egyedi, még az azonos tömbből hasított márvány vagy gránitlapok sem adnak egyforma erezetű mintát – ám éppen ez teszi egyénivé a természetes kővel burkolt padlót. A rusztikus kőlapok felszíne sokszor egyenetlen (nem teljesen sima), a matt felszínt érő színes folyadékok (kávé, tea, kóla, vörösbor…) nyomot hagyhatnak, ha nincsenek azonnal feltörölve. Fontos előrelátnunk, hogy milyen forgalom lesz az adott helyen: A magas polírozottságú gránit, vagy márvány nedvesen erősen csúszós lehet, magas-sarkú cipőben (vendégek!) igen kellemetlen, óvatos lépteket igényel és idővel a por, homok dörzsölő hatásától megmattul. Míg a gránit a nagy forgalmú területek (lásd plázák) kiváló, és komoly igénybevételt elviselő, elpusztíthatatlan burkolata, a márvány és mészkő inkább a gyenge forgalmú helyek (családi konyhák) burkolására alkalmas. A konyhai mészkőburkolatoknál igyekezzünk az egyes konyhai szerek (pl. lecsöppent ecet, vagy citromlé) maró hatását elkerülni, mert ezek maradandó nyomot hagyhatnak rajtuk.

Parafa

A parafa puha, kényelmes – vastagságától függően – padlószőnyeg-szerű járást ad. Igen új keletű anyag, ezért évtizedes tapasztalat híján konyhába, fürdőszobába nem igen javasolt. Elsősorban az extrém design kedvelőinek ajánlott. Vízhatlanságát megfelelő sealer-rel való impregnálással biztosítani kell.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a rendelkezésünkre álló anyagok széles arzenáljában mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt. Választás előtt azonban vegyük figyelembe az alábbi pontokat is:

Allergének szempontjából legjobb: olyan burkolatot választani, ahol a poratkák és a penészgombák nem tudnak megtelepedni. Erre a célra leginkább a természetes kő és a padlócsempe jöhet elsődlegesen szóba. A laminált padló is könnyen tisztántartható, és mivel a műgyanta alapú szalagparketta szorosan zárt elemekből épül össze, gombásodás itt sem nem várható. A vinil padló gyenge pontjai a ragasztási szélek, itt a felpödrődés és alánedvesedés elkerülésére kell különös gondot fordítani.

Élettartam szempontjából: a természetes kő és a padlócsempe vitathatatlanul a leghosszabb életű, ám a modern laminált padló és parafa is tartós. Más burkolatok sajnos előbb-utóbb cserére szorulnak.

Kopásállósági szempontból legjobb: természetes kő (a gránit elpusztíthatatlan!), padlócsempe, laminált padló a sorrend. Ezek mindegyike jól bírja a nagy forgalmat, a háziállatok karmai és a gyerekek kisautói okozta megpróbáltatásokat.

Tisztíthatóság szempontból legjobb: a vinil és a padlócsempe. Mindkettő egyszerű felsöpréssel, porszívózással vagy felmosással könnyen és gyorsan feltakarítható. Különösebb kezelést nem igénylő burkolat még a laminált padló is, ám itt a felmosást kellő óvatossággal végezzük (soha ne vizes, hanem csak nedves ronggyal).

Vízállósági szempontból: a padlócsempe az elsődleges választás, de a természetes kő, a vinil és a laminált padló is szóba jöhet. Bármelyiket is válasszuk, nagyon fontos a megfelelő fugázás és ragasztás. A kiömlött folyadékot soha ne hagyjuk a padlón, hanem azonnal töröljük fel. Fentiek betartásával biztosítható, hogy szép és hosszú életű lesz a konyhánk padlója.

Németh Gábor lakberendező
E-mail: interior-design@freemail.hu
tel: +36/209-411-416