Krebsz Zsuzsanna – Három szintes panellakás

Három szintes panellakás

 

Három szintes sorházi lakás a kertvárosban, panel elemekből. Ilyen adottságokkal rendelkező lakással nem minden nap találkozik a lakberendező. Tulajdonosai frissen vásárolták, de a felújítást csak több ezer kilométerről követhették, ami szintén rendhagyónak mondható.

 

Kapcsolatunk a fiatal párral interneten indult, és többnyire ott is folytatódott. Friss házasként hosszabb külszolgálatot teljesítettek, de arra vágytak, hazaköltözésük újonnan megvásárolt, közös otthonukba történjen. És az alaposan felújítva, szépen és a családot jól szolgáló berendezéssel, készen várja őket. Ehhez kerestek tervezőt, aki a beszerzést, kivitelezést is koordinálja az elfogadott, és többnyire e-mail útján egyeztetett tervek szerint. A földkerekség legkedvesebb megbízóival hozott össze a világháló. Remélem, ezt a kettőnk közti harmóniát sugározzák az otthonukat bemutató fotók is!

 

A földszint közösségi tér konyhával, étkezővel, nappalival. A lehetőségekhez mérten tágasan, ahogy a ház ura kívánta. Ugyanilyen adottságú lakásban nőtt fel a szomszédban, ezért konkrét tapasztalatai támasztották alá, mit nem szeretne új otthonában. Hagyományos értelemben itt nincs előszoba. A hazatérők a wc helyiségéből kialakított kis gardróbba akaszthatják be a kabátjukat, helyezhetik el cipőiket. A wc átkerült a kamra helyére, mivel a picit nagyobb alapterületű helyiségben helyet tudtunk szorítani kézmosónak, illetve a szellőzést is jobban meg lehetett itt oldani. A lépcső alatti térből lett a kamra, melyet nagy méretű tükörrel burkolt tolóajtó takar szinte észrevehetetlenül. A konyha adottságai sem feleltek meg az elvárásoknak, hiszen eredetileg itt helyezték el az egész lakást fűtő kazánt, amit a legfelső szintre telepítettünk át. Helyére kamraszekrényként használható, oldalán nyitott polcos tároló került. A komoly háztartást vezető fiatalasszony minden igényét kielégíti a másik két fal előtti L alakú, az összes szokásos gépet magába foglaló konyhabeépítés.

 

A felsőbb szinteken az intim szféra helyiségeit rendeztük be, melyet Péter gyermekeivel közösen használnak. Az emeleten két pici szoba összenyitásával alakult ki a gardróbhelyiséggel kiegészített szülői hálószoba. Mellette található a gyerekszoba, amely majdani kis lakójára vár, de addig sem áll üresen, hiszen a férj kislánya is joggal magáénak érzi, amikor náluk tartózkodik. Ezen a szinten rendeztük be a kényelmes, kádas fürdőszobát is.

 

A legfelső szint férfiasabb világ. A ház urának részben meglévő bútorokkal berendezett dolgozója, fiának vendégszobája, és a mosókonyhának is tekinthető zuhanyzós fürdő található itt. Ez a szint két oldalról ferde tetősíkokkal rendelkezik, s annyira hiányzott onnan a szigetelés, hogy hőkamerás felvételekkel ellenőriztettük, mi a teendő, ha nem szeretnének házigazdáink a fűtés ellenére fázni benne. Végül a padlás tere felől megoldható szigeteléssel, a lambéria gipszkartonnal való takarásával és az ablakok cseréjével minden téren korszerűbb helyiségek alakultak ki ezen a szinten is. Nem túl távoli tervek szerint a sorház végfala a panelprogram keretén belül külső szigetelést is kap, ami szintén komfortosabbá teszi majd a sorban az első helyen található lakást.

 

A terek újrafelosztása után a berendezést már nem a nulláról kezdtük, mivel megbízóim az étkezőgarnitúrát, illetve a hálószobába szánt bútorokat még azelőtt kiválasztották és megrendelték, hogy találkoztunk volna. Illetve Péter korábbi kiküldetésének köszönhetően szőnyegek, kisebb berendezési és dísz tárgyak is betervezésre vártak. Azokhoz tehát alkalmazkodnom kellett, sőt, stílusuk meghatározta a további anyag-, és színhasználatot. Általuk egyértelművé vált számomra, milyen otthonban érzi majd jól magát az ifjú pár. Még akkor is, ha magam egyes esetekben talán mást ajánlottam volna.

 

Az étkező és egyben az egész lakás fő látványossága a karbantartásához szükséges minden kiszolgáló berendezéssel ellátott akvárium, amelybe főleg sügéreket telepítettek. Láthatóan ők is otthon érzik magukat a lakás talán legsötétebb, de akvárium telepítéséhez ideális sarkában.

 

Az első találkozásunktól a beköltözésig a tervkészítés a számtalan egyeztetéssel és a konkrét kivitelezési munkálatokkal pontosan egy évet vett igénybe. A fiatalok éjjel megérkeztek Magyarországra, de csak másnap, velünk együtt tekintették meg a lakást. Azt hiszem, mindent rendben találtak.

 

Fotók: Berényi János

 

Krebsz Zsuzsanna
lakberendező

 

 

 

Author: Máray Klára

Share This Post On
468 ad
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak