Papp Viktória – BauHaus új köntösben

BauHaus új köntösben

 

 

A projekt, amit szeretnék most bemutatni iskolai komplex záróvizsga munkám volt.
A feladat egy 2 szintes 160 m2-es családi ház belső kialakítása volt – saját családunkhoz hasonló családmodellre, a kapott stílus szerint –, kiegészítve egy saját design stúdió megálmodásával. A stílusról sorsolás döntött, így a tereket Bauhaus-klasszikus modern stílusban terveztem. Nagy kihívás volt számomra a feladat, mert a merev, puritán Bauhaus stílus élénk, telt színeivel nem állt közel a szívemhez, de a tervezés során – ahogy elmélyedtem az apró részletekben –, sikerült megkedvelnem.

 

A család 3 főből áll, házaspár és 2 éves lányuk – két kutyájuk is van. A szülők 37 évesek, mindketten dolgoznak, a kislány bölcsődébe jár, szereti a könyveket, szeret labdázni, lufival és építőkockákkal játszani. A férj jogászként dolgozik egy minisztériumban, munkát nem hoz haza, szeret olvasni, kertészkedni és a kutyákkal időt tölteni, szereti a jó filmeket. A feleség tanul, lakberendezőként dolgozik, a lakásban alakítja ki design stúdióját, melynek stílusa eltérhet a többi helyiség stílusától.

 

A megbízók szeretik a kényelmes, praktikus bútorokat, világos tereket. Gyakran fogadnak vendégeket, sok időt töltenek családjukkal, barátaikkal. A családfő kérése volt egy olyan helyiség kialakítása, ahol nyugodtan relaxálhat, olvashat, pihenhet, számítógépezhet. Fontos kérés volt a kislány részére egy játszósarok kialakítása a földszinten, hogy mindig szem előtt legyen.

 

A házba belépve az előszobába érkezünk, melyből továbbhaladva a konyhába, onnan pedig a nappaliba jutunk. A nappali csodás üvegfalain zavartalan kilátás nyílik a kertre. Az előszoba mellett alakítottam ki a játszósarkot, amely a konyhából és az étkezőből is jól látható. A konyha mellett kapott helyet a kamra, ahonnan a design stúdióba érkezünk, amelynek főbejárata az udvarról érhető el. Az emeletre a nappalin keresztül juthatunk fel, a privát zónák így teljesen elkülönülnek. Az emeleten alakítottam ki a hálószobákat, a pihenősarkot, a fürdőszobát és egy különálló mellékhelyiséget. A lakás különlegessége a nappali 6 méteres belmagassága és üvegfalai. A csodás kilátás az emeleti pihenősarokból is zavartalanul élvezhető, amelyet a födém részleges meghosszabbításával alakítottam ki. A Bauhaus korabeli lakások jellemzője volt az alacsony belmagasság, ezzel az átalakítással ezt az életérzést hoztam vissza.

 

A tervezés kezdetekor legelső gondolatom az volt, hogy az enteriőrben megpróbáljam a Bauhaus stílust nem a megszokott módon bemutatni, elkerülve a stílustól megszokott ikonikus bútorokat és korabeli művészeti alkotásokat. Más szemszögből próbáltam megtalálni magam a kapott stílusban, egy modern, de mégis Bauhaus jellegű, otthonos családi ház tervezése volt a célom. Alap inspirációként a Patricia Urquiola által tervezett Rotazioni A szőnyeg (CC Tapis) szolgált. A képzőművészeti alkotások, képek helyett a falakat stílushoz illő tükrökkel díszítettem.

 

A stílust elsősorban a színek segítségével, a világítótestek-, illetve kiegészítők formáján keresztül keltettem életre. A kéket és a bordót választottam vezérszínnek, melyek visszaköszönnek a bútorokon, illetve falfestésként. Emellett a formákkal játszva segítségemre volt többek között Jaime Hayon Palette asztalkája, Verner Panton Flowerpot lámpája, a Vibia viágítótestei, és nem utolsósorban Ligne Roset bútorai és kiegészítői.

 

…a végeredmény pedig egy szokatlan enteriőr lett, éppen olyan, amilyennek szántam.

 

Papp Viktória

lakberendező

 

 

 

OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak