Petyerák Katalin – A díjnyertes lakás születése

A díjnyertes lakás születése

 

Petyerák Katalin – A “LOSZ Év Lakberendezője 2015” szakmai díjat nyert munkája

 

 

Egy Pismány-hegyi családi házból költöztünk ebbe a napfényes társasházi lakásba Szentendrén. Otthonváltásunkat megváltozott élethelyzetünk tette indokolttá. Felnőtt fiúnk külföldre költözött, csak időnként jön haza pár napra látogatóba, így férjemmel és 15 éves lányunkkal hárman maradtunk egy 260 m2-es házban. Ráadásul egyre nagyobb gondot jelentett a kert gondozása is, ezért elhatároztuk, hogy továbblépünk, de mindenképpen Szentendrén akartunk maradni, mert megszerettük ezt a környéket.

 

Végezetül találtunk egy izgalmas épületegyüttest, aminek adottságai kitűnőek voltak. Szentendrén a 70-es 80-as évek fordulóján épült un. „teraszos tiszti házak” egyikében a legfelső szinti 63 m2-es lakást és a vele egybe nyitható szomszédos padlásteret vásároltuk meg. A hatalmas teraszról elvehetetlen panoráma tárul elénk a Budai hegyekre, és a Pilisre, és így összenyitva az egész legfelső szint a lépcsőház körül U alakban beépíthetővé vált.

 

Elhatároztam, hogy egy olyan lakást fogok tervezni, amely minden részletében levetkőzi a „szocreál” örökséget, illetve határozottan tudtam, hogy a teraszt és a pilisi panorámát a lakás szerves részévé kívánom tenni. A tűzfalakra vágandó külső ablakok miatt engedélykötelessé vált az építkezés, így a tervezésbe egy építészt is be kellett vonnom.

 

Szerkezeti betonig vissza kellett bontatnom mindent. Hogy megszabaduljak távfűtéses öntöttvas radiátoroktól az egész lakás aljzatát 13 cm-rel kellett megemelni a padlófűtés miatt. Egy főfal kivételével az összes falat elbontottuk, és az új falakat gipszkartonból építettük meg. Álmennyezetek kerültek kialakításra, melyekbe korszerű LED világítást tettünk. Természetesen az összes nyílászárót kicseréltük.

 

Arra törekedtem, hogy legyen egy tágas közösségi tér, és köré szerveződjenek a privát helyiségek. Fontos szempont volt a praktikus térszervezés mellett a színek és az anyagok összhangja, és az egész lakás harmonikus megjelenése. Ennek érdekében a szürke árnyalataihoz rózsaszínt, világoskéket és diófát választottam, a padlóra pedig tölgyparketta került. A bútorok között több is akad, amit saját magam terveztem.

 

Öt hónap kivitelezéssel vált megvalósult álommá, hogy végül létrejöjjön egy csodás panorámával, 27 m2-es terasszal rendelkező 119 m2-es „Penthouse” jellegű luxuslakás.

 

A végeredmény pedig nem csak a családot töltötte el megelégedéssel, de ezzel a munkámmal elnyertem Az év lakberendezője címet is.

 

Petyerák Katalin
lakberendező
A “LOSZ Év Lakberendezője 2015” szakmai díjasa

 

 

 

Megosztás
Petyerák Katalin

Petyerák Katalin

Szerző: Petyerák Katalin - lakberendező

Ha a szerzőt jobban meg szeretné ismerni, kattintson ide

468 ad
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak