Pocsalyi Julianna – Az otthon, ahová jó hazaérkezni

Az otthon, ahová jó hazaérkezni – kiállítás Szolnokon

 

 

A Tagjaink munkáiból sorozatunkban most rendhagyó módon a szolnoki Otthon és Kert Expon megrendezett lakberendezési kiállítás standját mutatjuk be, melynek megálmodója Pocsalyi Julianna volt és a rajzi megjelenítést Wagner Andrea készítette.

 

Szolnok – Április 15. és 17. között, a szolnoki Aba-Novák Agora Kulturális központban első, a tervek szerint hagyományteremtő alkalommal rendezte meg az intézmény az Otthon és Kert Expot. A kiállításon a városi, megyei és kelet-magyarországi cégek mutatkoztak be, a fő látványosság azonban a különböző cégek termékeiből összeállított enteriőr volt.

 

Szolnoki kiállítás 59Az otthon az a hely, ahova megpihenni érkezünk, ahol ismerjük a fal kopását, a padló recsegését, érezzük a kanapé illatát és érezzük a minket körülvevő teret. Az ember élete során számtalan helyen fordul meg, de mindig kell egy kiindulási pont: ez az otthon. Otthonná tehetünk egy aprócska szobát vagy egy óriási villát is, ha a bútorokat és a tárgyakat saját magunk rendezzük el és nem utolsó sorban, mindig kell valami személyes darab is. Legyen az egy út szélén talált virág, vagy egy régi fénykép, amit a zsebünkben őrizgetünk.

 

Az otthonunk az a hely, ahová mindig jó hazatérni – ezzel a témával indult útjára az I. Otthon és Kert Expo, ami az idén 18 éves Szolnoki Utazás Kiállítás és Vásár társrendezvényeként jelentkezett. A rendezvény ötlete a 2015-ös budapesti Construma kiállításon fogalmazódott meg Pocsalyi Julianna szolnoki lakberendezőben és Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agora Kulturális Központ igazgatójában. A tavalyi évben a Lakberendezők Országos Szövetsége a budapesti lakberendezési kiállításon az enteriőr megalkotásánál nagy hangsúlyt fektetett a népi stílusra. A LOSZ tagjaként Julianna ekkor adta hozzá azt, amit lakóhelyéről, Szolnokról hozott: a szolnoki csipkét, ami a kiállításon óriási sikert aratott. Molnár Lajos Milánnal később egyeztettek, hogy Szolnokon is szervezzenek lakberendezési kiállítást.

 

A kiállításon a szolnoki és környékbeli lakberendezéssel és otthonszépítéssel foglalkozó kiállítók jelentek meg. A szervezésben Hajnal Anna, az Aba-Novák Kulturális Központ munkatársa segédkezett, aki a kiállításon megjelent cégekkel tartotta a kapcsolatot. A különböző cégek termékeiből tervezte meg Pocsalyi Julianna azt a 180 m2-es enteriőrt, amelyben egy étkező, konyha, nappali, háló-, gyerek- és fürdőszoba, illetve egy kerthelyiség is teret kapott. A tervek rajzos megjelenését Wagner Andrea készítette, amelyből egy 3D-s kisfilm is született. Az enteriőrben keveredett a friss, modern és eklektikus stílus, emellett tavaszi színek tették kellemesebbé a megálmodott szobabelsőket. A pasztellszínek mellett kiemelkedett a ciklámen és a piros szín.

 

 

 

Szolnoki kiállítás 53Konyha
A konyha fehér-rózsaszín színösszeállítása szinte minden látogatót lenyűgözött, hiszen nagyban eltért a megszokott látványtól: számos érdeklődő fényképezte és többekben kirajzolódott egy hasonló konyha képe. A konyha bútorait a Nobilia német bútorgyár biztosította. A magas minőségű német bútort a Front Bútorházban is megtalálhatjuk és megvásárolhatjuk. A feltűnő elemekkel tarkított konyhabútor szép, modern stílusú volt, konyhaszigete pedig háromfunkciós, illetve egy vitrinnel is kiegészült. A kerek ebédlőasztal és a hozzátartozó retro formájú műbőrrel bevont székeket többen is kipróbálták. A konyha étkező részében tükörszőnyeget láthattunk, amelyet Brinkus Kata textilművész álmodott meg, míg a padlóburkolat bemutatásában a Profipadló segédkezett.

 

 

Nappali Szolnoki kiállítás 54
A nappaliban a modern hangulat uralkodott, némi fricskával, amit a lámpa és a kisasztal érzékeltetett. A beépített szekrényt a ceglédi Komandor cég adta, a magas fényű üveg ajtaja kiemelkedett a letisztult vonalú, világos színekből összeállított nappaliban. A nappali fényes felületű bútorait a Labella Bútorüzlet szolgáltatta, a kanapén pedig vidám színű párnák kaptak helyet. A faldekorációt a Profi Padló készítette. Érdekesek voltak a nappaliban látható képek: a Coloráma képkeretezői Julianna festett selyemkendőit helyezték két üveglap közé, amit nem lehetett közeli pillantás nélkül hagyni.

 

 

Szolnoki kiállítás 61Hálószoba
A hálószobában a romantikus hangulat uralkodott az utazásra utaló madarak képével. A térelválasztó textiljét Julianna festette és a Coloráma képkeretezői adtak neki funkciót. A hálószobában helyet kapott egy babasarok is, a pelenkázót és a kiságyat a Maya Bébidiszkont bútoraival rendezték be. A falon a debreceni Kerma cég puha, selyemfényű falpaneljei voltak láthatók. A hálószoba textildekorációját a Gardisette függönyüzletben varrták.

 

 

 

Fürdőszoba Szolnoki kiállítás 56
A konyha után a másik felkapott helyiség a fürdőszoba volt. Julianna a megszokott fehér fürdőszobát ciklámen színű mosdókagylóval és egy kecses vonalvezetésű fürdőkáddal tette izgalmasabbá. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a fürdőszobát egy élénk színű tárggyal is mennyire fel lehet dobni, így számos érdeklődő tekintette meg közelebbről. A másik érdekesség még a három, bekeretezett csempe volt a fürdőszoba falán, ami a mosdókagylóval színharmóniában kiemelkedett a falon. A fürdőszoba létrejöttét az Eurokerámia támogatta. A fürdőszobában lévő virágdekorációért a Főnix Virág volt a felelős.

 

 

Patchwork fotel és más érdekességek Szolnoki kiállítás 52
Az Otthon és Kert Expo „tuti befutója”, mindenki kedvence a patchwork fotel volt: a hímzett textildarabokból összeállított kényelmes ülőalkalmatosság mindenkit lenyűgözött, azonban voltak olyan vélemények, amik szerint ez túl sok színt tartalmaz. Mindenesetre a mexikói népi hagyományra emlékeztető színkavalkád sokak tetszését elnyerte – és ez a termék is a KARE dizájn bútorokat forgalmazó üzletből érkezett. A KARÉ-nak köszönhettük még a kutyamotívumos asztalt és a meghajló emberre emlékeztető állólámpát, az étkezőasztalt, illetve a székeket is.

 

 

Kert jakuzzival Szolnoki kiállítás 57
Egy kellemes kerti pihenéshez mi sem illik jobban, mint egy hangulatos terasz és az udvaron álló jakuzzi, amely a Wellistől érkezett. A kiállított jakuzzi körül a Munkalehetőség a Jövőért Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató szervezet biztosította a virágokat és a növénydekorációt. Ha kertről van szó, úgy a vintage stílus sem maradhat el: a magyar paraszti világra emlékeztető kerti berendezési tárgyak hangulatossá varázsolnak minden kertet. Ezt a Lelkemben az Otthonom cég adta a kiállításhoz. A világítás is igen érdekes megoldás volt: a locsolóból készült lámpa a kreatív látogatók fantáziáját minden bizonnyal beindította. A kert zöld gyepjét műfűvel illusztrálta a Diego áruház.

 

 

Szolnoki kiállítás 58Világítás
Az Aba-Novák Agora Kulturális Központban kiállított enteriőr megvilágításában a Kápolna Villamossági Szaküzlet és Schneider Electric Hungária Szaküzlet segédkezezett, de az egyes helyiségekben is szükséges volt a megfelelő részek fénnyel való kiemelésére. A fürdő- és hálószoba, illetve a nappali egyes részeinek megvilágításáért a Focus Lámpaboltnak kell köszönetet mondani. A felsorolt kiállítókon túl köszönetet kell mondjunk a falfestés létrejöttében Bódi Lászlónak, a falfestékért a Color Festékboltnak, a villanykapcsolókért a Kápolna Villamossági Szaküzletnek, illetve a Sylux Kft. munkatársainak.

 

 

Pocsalyi Julianna reméli, hogy még több évet is megél a kiállítás, hiszen számtalan pozitív visszajelzés érkezett hozzá, vagy a kiállítókhoz. Szolnokon szükség van egy lakberendezési kiállításra és a tapasztalatok azt mutatták, igény van a magas minőségű lakáskultúrára. Ezt a hiánypótló rendezvényt pedig szeretnék meghonosítani a városban, összegezte a rendezvényt a lakberendező hölgy, végül hozzátette:
– Számomra hivatás és cél, hogy kultúrát, ezen belül is lakáskultúrát mutassak be az érdeklődőknek. Rengeteg új termék van a piacon, és ebben a kínálatbőségben nehéz lehet eligazodni. Én abban szeretnék segíteni mindenkinek, hogy az ízlésének megfelelő darabokat meg találja és a környezetében harmóniát teremtsen. Egy-egy kiállítás pedig arra alkalmas, hogy enteriőrbe tervezve prezentáljuk a legújabb termékeket.

 

Kovács Janka
Szolnoki Napló hírportál
Fotó: Kollár Csaba/Pocsalyi Julianna

 

Szerzö: Máray Klára

Megosztás
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak