Somlyai Tamás – Családi ház

Családi ház

 

Somlyai Tamás – A “LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2015” szakmai díjat nyert munkája

 

 

Egy pályázati kiírásra készült ez a terv. A feladat egy 88 m2-es alapterületű, új építésű családi ház funkcionális átalakítása és berendezésének megtervezése volt.

 

A tulajdonos fiatal pár egyik tagja fotóriporter, a másik író, újságíró. 30-as éveik elején járnak, sokat utaznak, de ha otthon tartózkodnak, gyakran látnak vendégül barátokat. Szeretnek főzni, grillezni. Környezetükre igényesek, szeretik a meleg, otthonos, de elegáns hangulatot. Fontos kívánságuk volt a világítás korszerű megoldása, lehetőség szerint energiatakarékos led világítást használva, ugyanakkor minden fényigényt kielégítve.
Intenzív társasági életvitelük miatt egy nagyobb társaság fogadására alkalmas nappali, étkező és terasz kialakítása volt szükséges, illetve vendégeik részére egy különálló mellékhelyiség tervezése is fontos szempont volt.

 

Tervezésnél arra törekedtem, hogy a ház holt tereit némi módosítással kihasználhatóvá tegyem, és minél nagyobbá váljon a beépíthető terület illetve tágas terek jöjjenek létre. Így több válaszfalat lebontottam és a belső nyílászárókat is áthelyeztem, megszüntettem. Ennek következtében létrejött egy 48 m2-es alapterületű egy légterű amerikai konyhás nappali, egy nagy méretű – gardróbszekrénynek is helyet adó – előszoba – közlekedő, egy fürdőszoba, egy vendégmosdó, és két kis méretű szoba, melyekből az egyik a hálószoba, másik a home-office feladatát hivatott ellátni. Munkájukból adódóan egy dolgozószoba kialakítására is igényük volt, ahol mindketten tárolhatják a munkájukhoz szükséges szakkönyveiket, eszközeiket, továbbá egy-egy dolgozó sarok kialakítása, ahol számítógépeiken a munkát végezhetik.

 

Fürdőszobájuk tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy modern minden igényt kielégítő megoldások szülessenek, ugyanakkor a beépített termékek komfortosak legyenek.
Szeretik a jó minőségű, közép és felső kategóriába tartozó berendezéseket, különös tekintettel a konyha-étkezőre és a fürdőszobára.

 

Az alapterület felosztásánál a legfontosabbnak azt tartottam, hogy a lakás két részre legyen felosztva, melyből az egyik részben tudják fogadni barátaikat, ügyfeleiket, míg a másik részben kaptak helyet a privát szféra helyiségei.

 

A berendezés megtervezése során fontos szempont volt, hogy az igényeiket figyelembe véve fiatalos, modern, de harmonikus otthon szülessen. Minden helyiség kialakításánál arra törekedtem, hogy önmagában is komfortos, otthonos és „jó itthon lenni” érzést sugározzon, de a lakás egészében nézve is egységet alkosson. Az egység érzetét az álmennyezet és a világítástechnika kialakításával szerettem volna erősíteni, továbbá az anyagok és a színek egységes használatával.

 

Kivétel nélkül mindenhol megjelenik a fehér, a barna, és a szürke, kiegészítőkön pedig a vidámságot sugárzó sárga, az irodában az inspiráló piros, és a konyhában az igen divatos türkiz is helyet kapott.

 

A szekrények főleg magas fényű, fehér bútorlapból készültek, melyek tisztaságot, eleganciát sugároznak, ugyanakkor az egyéb bútorok, kiegészítők színével, a falburkolatok használatával ellensúlyozni próbáltam, hogy steril érzetet keltsen a lakás.

 

Somlyai Tamás
lakberendező
A “LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2015” szakmai díjasa

 

 

 

Author: Somlyai Tamás

Share This Post On
468 ad
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak