Katona Etelka - Buszmegállók

Hol várakoztak buszra a Szovjetunió polgárai?

 

Ha valaki a volt Szovjetunióra gondol, akkor mi juthat eszébe? Ha valaki járt anno Szovjetunióban, milyen emlékei lehetnek?

Az én emlékeim személyesek, hiszen szorosan kötődöm a Krímben, pontosabban Kercsben élő rokonaimhoz, és az ott tartózkodásaim során igazán sok buszmegállóban volt módom várakozni. Éppen ezért, mikor a Metszet/Építési Megoldások hírlevelében, majd a Dezeen hírlevélben is arról olvastam, hogy egy német fotós, Peter Ortner 7 év alatt végigjárt 7 volt szovjet tagállamot (Ukrajnát, Grúziát, Azerbajdzsánt, Örményországot, Üzbegisztánt, Moldáviát, hetedikként a Krím félszigetet) és buszmegállókat fotózott, előjöttek az emlékeim: Kijev, Moszkva, Taskent, Buhara, Szamarkand, Krasznodár, Harkov, Szocsi és az egész Krím félsziget az összes csodájával, olyannal is amit egy turista nem ismer, csak a helybeliek.

Őszintén szólva akkoriban engem a buszmegállók kevéssé érdekeltek, pedig biztosan voltak közöttük említésre méltóak. Bármerre jártam, hát nem a modern építészet – becenevén szocreál – érdekelt, hanem a történelmi építészet, főleg Közép – Ázsiában, de azért Moszkvában és Kijevben is volt „pár” látványosság. Ki nem hagynám kedvenc városomat Kercset, ahol bár az utazó úgy vélné nincs sok érdekesség, napokat lehet eltölteni nézelődéssel, arról nem is beszélve, hogy az egyik busz a Fekete-tengerhez, a másik az Azovi tengerhez visz.

Peter Ortner „Back in the USSR” kiadványában 500 buszmegállót mutat be, melyek eltérnek attól az elképzeléstől, ami eszünkbe jut ha „szovjet” buszmegállóról beszélünk. Bár a Dezeen cikkírója és a fotográfus is úgy fogalmaz, hogy a buszmegállók alkotói a moszkvai nyomás ellenére építettek ilyen különleges, önkifejező építményeket, véleményem szerint ezzel Moszkvában nem foglalkoztak oly mértékben, mint ahogyan azt egy nyugati ember gondolná.

Ahány ország, ahány táj, annyiféle alkotó elme, annyiféle kreativitás. Számomra ezt tükrözik ezek az építmények, no meg azt, hogy helyben is lehet bárki művész a maga módján.

A fotók keletről nyugati irányba haladva készültek, a Selyemúttól Közép-Ázsiától egészen a Duna partjáig Moldáviában.

 

Katona Etelka
lakberendező

Forrás: dezeen.com