Betatherm radiátor

A radiátorválasztás szempontjai

 

Ma már természetes számunkra, hogy otthonunk kialakítása során összeillő, egymással harmonizáló, és a környezethez illeszkedő lakberendezési tárgyakat és bútorokat válasszunk. Gondoljunk csak bele: a kanapé kiválasztása során számít a kialakítása, mérete, hogy kihúzhatóan ággyá alakítható-e, vagy éppen illeszkedik-e színben a lakótér kialakításához. A katalógusokat bújva próbáljuk megtalálni az ideális stílust, hiszen tudjuk, hogy hosszú időn át fontos funkciót tölt majd be az életünkben. Ha kompromisszumos megoldásra törekszünk és nem akarunk lejjebb adni az igényeinkből, a megfelelő gyártóval lehetőségünk van egyedi változat elkészítésére. Ez a konyhabútor, fali szekrény vagy függöny esetében természetes számunkra, azonban kevesen tudják, hogy a radiátor esetén is módunk van a választásra és az egyedi kialakításra is. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a tervezés és választás során?

 

– Fűtőérték

A radiátorok elsődleges és – az esztétikai megjelenésen kívül – egyetlen funkciója a megfelelő hőérzet biztosítása a lakótérben. Tervezéskor pontosan fel kell mérni a szoba és a fűtési rendszer adottságait (szoba mérete, fekvés, nyílászárók tulajdonságai, kazán típusa, stb.), ami alapján az épületgépész vagy a tervező pontos kalkulációt végez a radiátorok teljesítményét illetően. Ettől az értéktől választáskor sem szabad jelentősen eltérni. Kisebb teljesítményű radiátor nem fogja tudni befűteni a helységet, de túl nagy fűtőtestet sem érdemes választani, hiszen – bár a bekerülési költség jelentősen nagyobb lehet – gyakorlati hasznát nem tapasztaljuk. A kiválasztás során fontos szerepet játszik a fűtővíz hőfoka is. A jelenleg érvényes szabvány szerint a radiátorgyártóknak 75°C-os előremenő, 65°C-os visszatérő vízhőmérséklet és 20°C-os szobahőmérséklet mellett kell feltüntetniük a radiátorok teljesítményét. Érdemes elolvasni a radiátorok adatlapján szereplő értékeket, mert az avatatlan érdeklődőt könnyen félrevezethetik az egyéb hőmérsékleti viszonyokhoz megadott adatok. A radiátorok teljesítményértéke például jelentősen többnek tűnik, ha elvben 90°C-os fűtővizet keringtetünk benne.

A kondenzációs kazánok térnyerésével a gyakorlatban használt fűtővíz hőmérséklete gyakran 45-55°C körül mozog. A radiátorok kiválasztásánál ezt feltétlenül figyelembe kell venni, hiszen kondenzációs fűtés esetén akár kétszer nagyobb méretű fűtőtestre is szükség lehet a hagyományos kazánnal üzemeltetett rendszerhez képest.

A felületfűtések, mint a padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés terjedésével felvetődik a radiátorok létjogosultsága. Míg a felületfűtések hővesztesége 10 cm vastag hőszigetelésnél 10%,  ami 30 cm vastag szigetelésnél 3%-ra csökkenhet, addig a radiátorok hővesztesége falon keresztül mindössze 0,1-0,2%. Szabályozhatóság szempontjából a felületfűtés lomha, statikus jellegű, míg a radiátor gyors reagálású, és mivel fokonként 6% energia megtakarítható, ezért utóbbiak szerepe a korszerű energiatakarékos épületekben sem megkerülhető. Egy felújított, szigetelt házban a megújuló energiaforrások biztosította alacsony fűtővíz-hőmérséklet tökéletesen megfelel a kis vízterű korszerű radiátorokhoz.
A radiátorok kiválasztásánál minden esetben kérje szakember véleményét a szükséges teljesítmények meghatározásához!

– A lakás melyik részébe kerül?

A lakás különböző helységeibe más-más kialakítású radiátor lehet az ideális választás. A nappali dísze lehet egy burkolólemezes design fűtőtest, a közlekedőbe egy tükrös fűtőfal, a fürdőszobába pedig mondjuk egy, a csempe színével megegyező színű íves törölközőszárító a kiváló megoldás. A radiátor illeszkedhet a környezetébe, a megfelelő modell kiválasztásához azonban ismernünk kell a kialakítási lehetőségeket. A hagyományos elrendezésű típusok a mai napig népszerűek. Ezek akár egészen alacsony kivitelűek is lehetnek, így a nagyméretű ablakok alatt is elférnek. Léteznek egy- vagy kétsoros modellek attól függően, mekkora leadott teljesítmény kell az adott szobában. Amennyiben szükség van rájuk, a radiátorok konvektorlemezei is a nagyobb fűtőteljesítményt szolgálják. Takarításukhoz megfelelő tisztítókefék kaphatók, így nem kell megijednünk a sűrű lemezek tisztíthatóságától.

Egyre elterjedtebbek az úgynevezett vertikális kialakítású fűtőfalak. Sok esetben megoldást jelentenek a helyhiány miatti problémákra, hiszen ezek a modellek magasak és keskenyek. Ezek a típusok óhatatlanul a középpontba kerülnek, kialakításuknál a design még inkább meghatározó szerepet tölt be. A fűtőfalak kiegészítőkkel ellátva praktikus tároló szerepet is betölthetnek, akár előszobafal is válhat belőlük ruhafogassal.

A fürdőszobai modellek piacán is nagy a választék, már más is szóba kerülhet, mint a „jól ismert” hagyományos törölközőszárító radiátor. A fürdőszobai radiátor kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani a szárítási funkciót: gondoljuk át, egyszerre hány törölközőt fogunk szárítani rajta, megfelelő méretű-e ehhez és szükségünk van-e kiegészítő akasztókra.

– Méretek

Ha hagyományosan ablak alá szeretnénk felszerelni, választhatunk olyan modellt, amelynek a szélessége megegyezik az ablak szélességével. A magasság meghatározásánál vegyük figyelembe, hogy a tisztíthatóság és a megfelelő hőáramlás miatt az ablak alatt és a földtől is legalább 10-10 cm-t ajánlott szabadon hagyni.

A vertikális fűtőfalak vagy design burkolattal ellátott radiátorok magassági mérete jellemzően 1800-2200 mm között mozog, szélességben 500-700 mm a jellemző, de természetesen lehetőség van ettől eltérő méretek rendelésére is.

Tartsuk szem előtt: nem a szobát kell a radiátorhoz méreteznünk, hanem a fűtőtest paramétereit kell úgy meghatároznunk, hogy esztétikus legyen és illeszkedjen a környezethez. A Betatherm fűtőtestek akár 4 méteres szélességben is készülhetnek, ha a vásárló igényei megkövetelik.

– Csatlakozások

A radiátoron különböző csatlakozási pontok vannak, annak megfelelően, hogy a fűtővíz hol áramlik a radiátorba (előremenő ág) és hol távozik belőle (visszatérő ág). Ezek a csatlakozások jellemzően G1/2″ méretűek (lehetőség van ettől eltérő méretű menetes csonk kialakítására is.) Az ideális áramlás érdekében a radiátor belsejébe áramlásirányító elemek kerülnek beépítésre, ezért a bekötési pontokat a radiátor megrendelése előtt érdemes átgondolni.

Egyre elterjedtebb az úgynevezett 50 mm-es középkötésű csonkelrendezés, ahol az előremenő és visszatérő vízcsatlakozás a radiátor alján, egymástól 50 mm-re helyezkedik el. Az így kialakított fűtési rendszer megkönnyíti a vízvezeték-szerelő munkáját és leegyszerűsíti a radiátor szerelését is.

Amennyiben régi radiátorunk cseréje mellett döntünk, és nem akarjuk a csővezetéket átalakítani, a fűtőtestet a számunkra megfelelő bekötési távolsággal is rendelhetjük. Ilyenkor a csövek középpontja közti távolságot kell pontosan lemérni és feltüntetni a rendelés során. A radiátor és a fűtőcső közé kerül a szabályzó szelep – jellemzően termosztatikus fej egységgel –, amely a pontos szobahőmérséklet beállítását teszi lehetővé. A szelepek között is nagy a választék, a modern krómozott design kiviteltől az egyszerűbb kialakításúakig. A szelep egységet a radiátor egységcsomag nem tartalmazza, beszerzéséről a szerelés megkezdése előtt javasolt gondoskodni.

A fűtőtesteken minden esetben kell még lennie egy légtelenítő szelepnek, ami az egyik felső szabad csonkba kerül beszerelésre, és a radiátor teljes és légmentes feltöltését teszi lehetővé.

Fürdőszobai modelleknél már évek óta megszokott, de szobai radiátoroknál és fűtőfalaknál is választható a tisztán elektromos vagy az alternatív módon történő használat. Kizárólag villamos üzemben egy fűtőbetét melegíti a radiátorban lévő fűtőközeget. Ilyen esetben a radiátor már előre feltöltve kerül a vásárlóhoz, az ő feladata a fűtőtest felszerelése és a villamos hálózathoz való csatlakoztatása.

Alternatív üzemnek azt a megoldást hívjuk, amikor a radiátor csatlakoztatva van a fűtési rendszerhez, így fűtési időszakban hagyományos módon üzemel, ezután pedig lehetőségünk van elektromos üzemeltetésére. Ez a módszer különösen praktikus a hidegebb tavaszi, őszi napokon, amikor kicsit temperálni szeretnénk, vagy ha nyáron a strandról hazatérve megszárítanánk a törölközőnket.

– Szín

Minden, az otthonunkba kerülő lakberendezési tárgy beszerzésénél az egyik fő szempont a szín. A részleteknek harmonizálni kell egymással stílusunknak megfelelően. Hajlandóak vagyunk hónunk alatt egy díszpárnával válogatni a villanykapcsolók árnyalatai között, vagy órákat tölteni a függöny és a lámpabúra összepárosításával. A technikai részletek már-már háttérbe szorulnak, a legfontosabb számunkra az esztétika. Szerencsére a radiátorok is követni tudják ezeket az igényeket és a RAL színskála összes színén túl speciális színek, különleges felületek és struktúrák könnyítik meg a választást. A nappalikban egyre népszerűbbek a struktúr hatású és matt színek. A fürdőszobákban még a fényes – és jellemzően fehér – radiátorok őrizték meg vezető szerepüket, de kiugró extremitásokkal itt is gyakran lehet találkozni.

Reméljük ezzel a cikkel sikerült Önt is megismertetnünk a lehetőségekkel, és segítettünk a legmegfelelőbb fűtőtest kiválasztásában, amely otthona díszévé válik.

 

Betatherm Kft.