Tűzimádók

Tűzimádók öröme

Már itthon is elérhető számos környezetbarát kandalló és kályha

 

Egy kimerítő nap végén biztonságot ad a kandallók duruzsolása így télen. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy csak az előttük melegedőknek adja, vagy ugyanakkor a tágabb környezetnek is. Erről is szó esett a LOSZ legutóbbi szakmai napján a Max Cityben, ahol két fűtéstechnikai vállalkozás vezetője is a legújabb kandallók, kályhák tudásáról tartott előadást.

Amint jönnek a mínuszok, a tűzimádók már begyújtott kandallójuk előtt ülnek a kiérdemelt tea, esetleg forralt bor társaságában. Vagy ha még nincs kandallójuk, akkor éppen fogadkoznak, hogy így vagy úgy, de jövőre már valóban beszerzik végre a rég vágyott tűznyelőt, amely melegebbé teheti otthonukat. És nem csak a sugárzó meleg és a tűz látványa vonzza őket. A hangulatot az is emelheti, hogy az újabb technológiával készült kandallók már környezetbarátnak is mondhatók sok összehasonlításban – hangzott el két előadásban is a Lakberendezők Országos Szövetségében.

A fáról eddig is úgy tartották, hogy kétszer fűt: egyszer, amikor vágják és aprítják, másodszor pedig, amikor elégetik. Gál Zoltán, a Tűzvarázs Otthon Fűtéstechnikai Kft. ügyvezetője azonban elmagyarázta, hogyan fűthet a fa harmadszor is. A cége által forgalmazott kandallók két, egymás feletti, elkülönített tűzterében ugyanis két féle égés zajlik párhuzamosan. Felül ég a fa, de a zárt, edzett üvegajtó mögött már ez is másképp történik, mint a hagyományos, nyitott kandallókban. Az égés lassabban megy végbe a természetes égési folyamatnál, mivel a szabályozott légbevezetés révén a természetesnél kevesebb oxigén jut be az égéstérbe. Ennek hatására szénmonoxidban, szénhidrogénben és széndioxidban gazdag füstgáz szabadul fel, ami külön ég el az alsó tűztérben.

Tűzvarázs - Jumbo

A füstgázt a hagyományos kályhák és kandallók nem hasznosítják, az nagy részben vagy teljes egészében a kéményen keresztül távozik és a környezetet terheli, még akkor is, ha a környezettudatos tulajdonos a kötelező porszűrő felszerelésével csökkenti a szennyezést. A Tűzvarázs Otthon Kft. faelgázosító kandallóihoz azonban még porszűrőt sem kell a kéménybe szerelni, hiszen a készülékek a 2015-ben megállapított határértéknek csupán körülbelül a 15-20 százalékát engedik ki a levegőbe. Porkibocsátásuk jó minőségű száraz fa felhasználása esetén 11 mg/Nm³, miközben szénmonoxidból is csak 972 mg/Nm³-t engednek ki, és ezekkel az értékekkel bőven megfelelnek a legszigorúbb német és az osztrák szabványoknak is. Az égetés szabályozása kizárólag a légárammal történik, tehát ehhez ventilátorra és így elektromos áramra sincs szükség.

Míg a hagyományos kandallók a fa fűtési energiájának csupán a 60-70 százalékát, vízteres megoldásokkal esetleg akár a 80 százalékát képesek általában felhasználni, és folyamatosan piszkolnak, hamut termelnek, addig ezek a víztérrel is ellátott faelgázosító kandallók 92 százalékos hatékonysággal tudnak fát égetni úgy, hogy az égésterekben szinte semmi hamu sem marad. A kandalló vízterében előállított forró víz kiegészítve egy jól szigetelt, 500-1500 literes víztároló tartállyal, fűtéscső rendszerrel és elektromos keringető szivattyúval a központi fűtést is biztosíthatja, és akár egy 300 négyzetméteres ház vagy egyéb ingatlan egyenletes fűtését, sőt, égövünkön márciustól októberig a használati melegvíz-ellátását is képes biztosítani. Ez a fűtésrendszer a hőenergia nagy részét nem a kandalló közvetlen környezetében, hanem a házban vagy a lakásban egyenletesen adja le, vagyis nem lesz túl meleg a kandallónál és annál sokkal hidegebb a távolabbi helyiségekben, ahogyan az a hagyományos kandallóknál megszokott.

Tűzvarázs - Calduta

A TÜV-minősítéssel rendelkező technológia Ausztriában és Németországban annyira bevált, hogy bevezetését 2018 augusztusa óta az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében már itthon is támogatják, a mikro-, kis- és középvállalkozások 52,5 milliárd forintos vissza nem térítendő keretösszegre nyújthatják be igényeiket. Így nincs akadálya, hogy egyre többen a Tűzvarázs által forgalmazott, Jumbo S faelgázosító dupla tűzteres kandallót válasszák és tetszőleges megjelenésűvé alakítsák az ingatlanjukban, vagy hogy a szabadon álló Calduta modellek egyikét építsék be alap- vagy kiegészítő fűtésként a házukba. A Tűzvarázs Otthon Kft. által Közép- és Kelet-Európában kizárólagos joggal forgalmazott reform-kandallókat egyébként a német KOVI Sturzbrandöfen nevű cég gyártja.

Ugyancsak nagy hatásfokú, környezetbarát, a legkorszerűbb technológiával működő és egyben esztétikus kandallókat, tűzhelyeket, valamint kályhákat mutatott be a lakberendezőknek Boronkai Miklós, az Öko Valentia Kft. ügyvezetője. Cége három német, illetve osztrák gyártót is képvisel Magyarországon, más gépészeti cégek mellett.

Boronkai Miklós azzal kezdte prezentációját, hogy a közvélekedéssel ellentétben a fa, ha korszerű technológiával használják fűtésre, akkor kimondottan környezetbarát tüzelő anyag, ami nem lehet mellékes, amikor a felmérések szerint Európában egy átlagos háztartásban a felhasznált energiának akár a 77 százalékát is fűtésre fordítják.

A fa, mint elmondta, helyben megtermelhető és helyben felhasználható energiaforrás. Boronkai Miklós kollégájával, Gál Zoltánnal egyetértve hangsúlyozta, hogy a fa felhasználásához – ellentétben a gáz- és a villamos energiával – nem kell több száz kilométeres szállítási kapacitást kiépíteni és működtetni, ami önmagában is rendkívül költséges és energiaigényes. Megjegyezte, hogy jelenleg a magyar piac szabályozatlansága és a torz árviszonyok miatt már az is előfordult, hogy egy hazai faszállítmány Ausztriában és Németországban landolt, ugyanis az ott élőknek még a szállítással együtt is olcsóbb magyar fát vásárolni, mint helyben kitermelt fát. A hazai erdőgazdálkodás kiváló, az erdőtelepítés folyamatos, szögezte le Boronkai Miklós, így attól sem kell tartani, hogy a fafűtés csökkentené idehaza az erdőterületet. További előnyei közé sorolta, hogy az erdőgazdálkodás intenzitásának a növelése és a korszerű fafűtés további elterjedése az országon belül újabb, jelentős számú munkahelyet teremthetne.

A fa elégetésekor csak annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit növekedési ideje alatt felhasznált, hangoztatta az ügyvezető. A legújabb technológiával való eltüzelése a szigorú német előírásoknak is megfelel, pedig ott ellenőrzik is a füstkibocsátást és a határértékek átlépése esetén büntetnek is, hangsúlyozta. Majd értetlenségét fejezte ki, hogy ehhez képest Magyarországon csak a nagy, 140 kW-ot meghaladó teljesítményű fűtésrendszerekre létezik egyáltalán kibocsátási szabályozás, de a kisebbekre semmi sem vonatkozik, miközben a városokban egyre gyakrabban kell szmogriadót elrendelni. Egy átlagos hazai családi ház fűtési rendszere ma már legfeljebb 25 KW-os, egy új építésű családi házé pedig bőven 10 kW alatt lehet. Éppen ezek számára forgalmazzák a különböző áruházakban a legolcsóbb és legszennyezőbb fa tüzelésű kályhákat és kandallókat, miközben a Németországban, Ausztriában már jól bevált, környezetbarát, lakosságnak szánt készülékekre itthon semmilyen támogatás sincs.

ÖkoValentia - Brunner

Az Öko Valentia által forgalmazott kandallók, illetve más fűtő és sütő berendezések közül kiemelkednek a bajor Brunner cég gyártmányai. Ezek egy része olyan kandallóbetét, amely – miközben az edzett üveg ajtó mögött zárt, szabályozott égésteret és ugyanakkor kellemes látványt is biztosít – szabadon építhető be a házakba és a legkülönbözőbb stílusú, hőálló burkolattal is kialakítható. A cég a prospektusaiban hangsúlyozza, hivatásának tekinti annak elősegítését, hogy a korszerű fűtéstechnológia és a hagyományos kézműves szakmák, így a kályhás mesterek egymásra találjanak. Közben azonban e kandalló- és kályhabetéteket komplett, esztétikusan kialakított önálló fűtőtestek formájában is forgalmazza beton borítással, amely modern, loft, vagy minimál stílusú otthonok dísze is lehet, és akár térbe állítva, három oldali üvegezéssel is kialakítható. A Brunner termékei a központi fűtéssel szintén összeköthetőek, külső égéslevegő csatlakozásúak, felszerelhetők leégésszabályozóval, továbbá – gépi szellőzéssel ellátott házak esetében – még biztonsági huzatfigyelő automatikával is.

ÖkoValentia - Lohberger

A Lohberger egy 1925-ban alapított felső-auszriai cég, amelyet az Öko Valentia szintén kizárólagosan képvisel Magyarországon. Termékeik között korszerű technológiával ellátott tűzhelyek is szerepelnek, amelyek mindegyike alkalmas arra, hogy sok stílusú környezetben a konyha dísze legyen. A gyors fölmelegedést a cég saját kutató központjában kifejlesztett, úgynevezett „turbó” (Jetfire) tüzelési technológia biztosítja.

ÖkoValentia - wodtke

Ugyancsak kizárólagosan forgalmazza az Öko Valentia Kft. Magyarországon a német wodtke termékeit. A gyártó egyebek mellett a fentiekhez hasonló képességekkel rendelkező kályhákat és pelletkályhákat gyárt, de határozott esztétikai szemléletet is képvisel, amikor kimondottan törekszik a modern lakóterek, irodák, vendéglátóhelyek ellátására. A lobogó tűz látványát a wodtke esetében az AWS ablaköblítés technológia javítja. Ennek lényege, hogy a kandallóban vagy a kályhában az úgynevezett szekunder égéslevegőt az edzett ablaküvegre irányítja, amely azt hosszú ideig tisztán tartja, amellett, hogy szép lángképpel is hangulatosabbá teszi a helyiséget.

A wodtke választékában találhatóak elforgatható kályhák is, ezek tovább fokozzák a tűz élményét. Sőt, a cég kínál olyan kályhákat is, amelyek megfelelő minősítéssel rendelkeznek a modern, gépi szellőztetéssel ellátott és a leghatékonyabb hőszigeteléssel rendelkező épületekhez, így a passzívházakoz is. Ezek a modellek a helyiség belső levegőjétől teljesen függetlenül kapják az égéslevegőt.

Az új technológiával működő, környezetbarát kandallókhoz és kályhákhoz általában 150-200 mm átmérőjű kémény és 100 mm-es légbevezető cső szükséges. A gyártók és a forgalmazók átlagosan két év garanciát adnak a készülékekre, de ez a beépítési módoktól függően különbözhet.

(Források: calduta.hu, okovalentia.hu, szerző: Jankovich Oszkár)