Kertes házban, vagy lakóparki sorházban lakik? Vajon az Önhöz jövő vendégek a sötétben botorkálva keresik-e csengőjét, kitéve szélnek, esőnek, hónak – vagy védve vannak az elemektől, addig is, míg Ön ajtót nyit? Vajon barátságos-e lakásának bejárata, ahol látogatói az első benyomásokat szerzik? Ha a válasz a fenti kérdésekre nem, akkor olvasson tovább! Van egy pár jó ötletünk, ahhoz, hogy háza valóban hívogató otthonná váljon.

 

Dekor - Barátságos bejáratok - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogEgy frissen elkészült háznál annyi mindenre kell figyelni, hogy sokszor a bejárati ajtó – méltatlanul elfeledve – teljesen háttérbe szorul. Pedig ez az a kapu, amivel vendégei elsőre szembesülnek, ami alapján véleményt alkotnak, és ami felkészíti őket arra, hogy mi vár rájuk odabent a lakásban. Érdemes hát törődni vele egy kicsit.

 

Ha házának bejárati ajtaját semmi nem védi, tanácsos egy apró tetőt építeni az ajtó fölé. Ez megakadályozhatja, hogy elázzon látogatója, amíg az ajtónyitásra vár. Ennek a kis tetőnek szerepe lehet a tűző nap elleni védelemben is, így nem fakul ki és nem öregszik el időnek előtte a bejárati ajtó. Arra azonban figyeljen, hogy a tető szélét eresz védje, különben nem csak a szemerkélő esővel kell vendégének megküzdenie, de a tetőről kövér cseppekben vagy éppen sugárban lefolyó esővízzel is. Azt is tartsa szem előtt, hogy a belépőt védő tető megegyezzen, de legalább is harmonizáljon a házat fedő tető anyagával és színével.

 

Ha bejáratát már tető fedi, felmerülhet a kérdés: nem lett-e túl sötét a belépő? Még ha azt gondolja, hogy nem, akkor is – biztos-ami biztos – jól teszi, ha gondoskodik megvilágításról. A legegyszerűbb megoldás egy az ajtó fölé felhelyezett, lelógó viharlámpa, vagy – ha a bejárati ajtó szélesebb, netán két világító ablakkal támogatott – egy-egy fali karos lámpa az ajtó két oldalán. A világítás lehet kapcsolható (ez esetben kívül és belül is legyen kapcsolója), de lehet mozgásérzékelős is. Ez utóbbi a hívatlan látogatókat elriasztja, hiszen nincsen olyan betörő, aki szereti a díszkivilágítást „munka” közben.

 

Pozícionálja az izzó fényét úgy, hogy ne csak az ajtót, de a házszámot is megvilágítsa – ezzel két legyet üt egy csapásra, hiszen a postás és a vendégek is megtalálják lakását (sőt a pizza sem hűl ki, míg a motoros futár megtalálja a házszámot). Ha a házszám messzebb van az ajtótól, ezt külön is megvilágíthatja. Ne felejtse a tökéletes szigetelést, és csak garantáltan érintés biztos kültéri lámpákat, illetve alacsony feszültségű izzókat használjon!

 

Tudta-e, hogy a kilincs az a tárgy, ami a legmeghatározóbb a bejáraton? Nem véletlenül, hiszen ez az, amit minden látogató megérinti, mikor benyit egy ajtón. Nem mindegy tehát, hogy milyen az ajtógomb és a zár. Válasszon olyat, ami szép de egyben betörésbiztos is.

 

Dekor - Barátságos bejáratok - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogHa az ajtó felett már van tető, és a zárat és a világítást is megoldottuk, itt az idő, hogy további hasznos kiegészítők kerüljenek a bejáratunk mellé. A lábtörlő evidens választás, ám mindig jól jön egy kis pad, vagy egyéb ülőke is, amire lerakható a táska vagy bevásárlószatyor, amíg a lakáskulcsot előkeressük. A pad alatt (helyesebben annak ládájában) hasznos kültéri tárolót rejthet el, ahol a seprű vagy akár a hólapát is megbújhat. Ülőkéjén pedig helyet kaphat a szezonális dekoráció, ami télen kellemes karácsonyi hangulattal hívogatja a látogatókat.

 

Dekor - Barátságos bejáratok - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogApropó karácsony; az ajtó díszítése is igen fontos hangulati elem. Az évszakoknak megfelelő dekoráció, egy koszorú vagy egyéb „welcome” jelzés kedves színfoltja lehet lakása bejáratának. Az Amerikából és Németországból származó szokások átvételével a hazai lakóparki sorházaknál és kertvárosi házaknál már megfigyelhető az egyre díszesebb ajtó-koszorúk terjedése. Ezen örömteli változás lassan a panellakásokra is átragad, és legalább karácsonyra díszbe öltözteti a sok egyforma ajtót.

 

A bejárati ajtó azonban nem csak koszorúkkal díszíthető. Igen barátságos lehet egy-egy télálló kaspóba, vagy virágládába ültetett és formára nyírt örökzöld (pl. buxus, tiszafa, vagy babér) elhelyezése. Bármi is legyen az, a bejárat díszítése mindig hatásos vendégváró elem.

 

A közmondás szerint a szem a lélek tükre, házunké viszont a bejárati ajtó. Innen indulunk reggelente, és ide térünk haza minden este. Ezt látják szomszédaink, és ezzel fogadjuk vendégeinket. Nem mindegy tehát, hogy milyen képet sugároz rólunk és otthonunkról. Törődjünk vele egy kicsit többet, megérdemli…