Mindannyiunk képzeletében összetartozik a Karácsony a fehér havas vidéki tájjal, kandallóban ropogó tűzzel, illatos forralt borral és a gazdagon feldíszített karácsonyfával. De mit tehet az ember, ha városban él – és se kandalló, se havas táj, csak a szűkös panel jutott neki? Egy kis „styling” és egy ügyes enteriőr tervező ilyenkor is csodákat tud művelni…

Dekor - Karácsony a városban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogNos, ha nincs kandallónk, de van helyünk ahol lehetne – hát építsünk egyet!

Na nem kell megijedni, nem valódi kandallóra gondolok. (Bár ma már olyan kandallók is kaphatók, melyek nem igényelnek kéményt. Ezek többnyire csak a tűz látszatát keltik – valljuk be elég élethűen – és elektromos működtetésűek.) Szóval olyan kandallóra gondolok, ami nem is kandalló – csak annak látszik. Némi kézügyességgel, egy kis farost lemezből és NMC-műanyagból, meg fehér festékből az eredetihez megszólalásig hasonló kandallópárkányt lehet varázsolni. (Új „kandallónk” addig marad a lakásban, míg gondoljuk és az ünnepek végeztével eltávolítható.)

 

Ha kész vagyunk vele, akkor már csak a díszítést van hátra. Ilyenkor jön jól igazán egy profi dekoratőr, aki segít minket abban, hogy eredeti karácsonyi hangulatot varázsoljon otthonunkba, például a képen látható hagyományos vörös-fehér színek segítségével…

Dekor - Karácsony a városban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogHa van kandallónk, ámde „reménytelenül” modern design-ú, és sehogysem tudjuk beilleszteni a klasszikus télapós, kéményes, nagyszájú kandalló imázsába – nos, akkor sincs okunk csüggedésre.

Egy pár apró trükkel, lakberendezőnk vagy enteriőr stylist-unk segítségével mégiscsak hangulatos elemévé sikerül varázsolni az ünnepekre.

Vegyük példának e hófehér, és igen modern vonalú kandallót. Sima, sík felszíne sehogy sem teszi lehetővé a hagyományos kandallópárkány díszítést. Ám egy apró ötlettel mindez megváltoztatható. Elég egy fehértörzsű (vagy festékkel fehérre fújt) faágat szereznünk valahonnan és máris előttünk a lehetőség.

Erre felakaszthatók a harisnyák, így Mr.Santa Claus garantáltan megtalálja őket Karácsony éjjelén, és senki nem marad ajándék nélkül!

(A faág beszerzésénél, azonban óvjuk környezetünket és a természetet, kéretik nem azonnal kirohanni a Margit-szigetre, mert közel 2 millióan lakunk Budapesten és annyi faág talán nincs is a szigeten…)

Dekor - Karácsony a városban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogPanelban persze se kandalló, de még csak hely sincs, ahová építhetnénk. Mi tévő legyünk hát, hogy a karácsonyi hangulat becsempészhető legyen?

Nos kis (vagy még annál is kisebb) lakásban sem kell feladnunk a „Christmas feeling” utáni vágyakozásunkat. Igen hangulatos, és felettébb metropolitan stílust tudunk előidézni a mellékelt karácsonyfával. Műfenyő az igaz, de legalább környezetbarát és nem került egy élő fa kivágásra érte. A csupa fehér, csupa csupa izzó fácskánk az étkező sarkában áll. Csendben meghúzza magát egy – egyébként is kihasználatlan – sarokban. Fehér fényei kellemes csillogást hoznak e, egyébiránt eléggé monokróm és szürke enteriőrbe. Kifejezetten nekünk, városiaknak való finomság. Panel lakás, vagy garzon – egyre megy, ez a fa ide való…

Ahol se kémény, se panel, se garzon – csak a letisztult, kifinomult stílus – oda ajánlom e karácsonyfát.

Dekor - Karácsony a városban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA játékos kedvű designer által tervezett „puzzle” fa kifejezetten minimál, vagy retró enteriőrbe való. Természetesen a valódi karácsonyfához semmi köze, de nem is akar annak látszani – és ez becsülendő. Feldíszíteni ugyan nem lehet (de nem is szabad, mert ez úgy jó, ahogy van), de ez akár előnyére is válhat. Gondoljanak csak bele: mennyi pénzt megspórolhatunk a díszek meg nem vételével, mennyi helyet megtakaríthatunk a meg nem vett díszek tárolásával.

És ha vége a karácsonynak, szépen összehajtva eltehetjük jövőre. A bátrabbak pedig egész évben meghagyhatják – végülis karácsony ide, karácsony oda, ez a „fa” modern műalkotásnak sem utolsó látvány…