Kérdés: Mindig nagy élvezettel tanulmányozom a másoknak adott berendezési tanácsokat. Én még soha nem írtam újságnak, de látva ezeket a jó ötleteket, úgy gondoltam, talán mi is részesülhetünk hasonlókban. Újonnan készült családi házunk udvarának kialakításához kérném lakberendezőjük segítségét.

 

A ház utca felüli részében egy kis – ólomüveget árusító – üzletet fogunk nyitni. Az előtte található területet két méter magas fallal vennénk körül, de az utca felől biztosítani kellene a belátást. Egy kb. 4 m széles, kovácsoltvas kaput képzeltünk el ide, de mi nem ezt használnánk bejáratnak. Az itt kialakított mediterrán hangulatú udvar is inkább az idelátogató érdeklődők számára készülne. A család számára a külvilágtól zártabb hátsó traktusban alakítottunk ki teraszt. Bármilyen ötletet szívesen fogadunk, mivel még bármi megvalósítható.

 

Kert - A szabadtéri szoba - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogVálasz: A kert vagy udvar kialakítása nem lakberendezői feladat, de mivel megtisztelt bizalmával, megpróbáltam egy szabadban kialakítandó szobaként felfogni a feladatot, és készítettem egy javaslatot az udvar berendezésére. Hangsúlyozom, hogy kertész segítségére van szükség ahhoz, hogy a helyi adottságok figyelembevételével olyan növényeket ültessenek ide, amelyek jól fogják itt érezni magukat. A kerítés kialakítása pedig engedélyhez kötött, tehát nem tudhatom, az általam javasolt megfelel-e az elvárásoknak. Mindenesetre rajzoltam Önöknek egy mediterrán stílusú, barátságos, vevőcsalogatóan berendezett kis udvart, amely látványában hasonlít a megálmodotthoz és illeszkedik új házuk külső megjelenéséhez is.

 

Kert - A szabadtéri szoba - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA kovácsoltvas kapu kirakatszerű betekintést nyújt az udvarra, ennek közepén szökőkutat vagy aranyhalas medencét alakítottam ki. A kovácsoltvas az Önök által forgalmazni kívánt ólomüveggel is kombinálható, ez a megoldás reklámként is felfogható. Ha a kerítés épített fala elég vastag, fülkéket is rejthet. Ha azon a helyen, ahol az épülethez közvetlenül csatlakozik, ívesen építik meg, a negatív ívben, a másik oldalon kukatároló számára lenne hely. A kör alakú teraszon mozaiklapos kovácsoltvas kerti garnitúra állhatna. A fülkékben visszatérhet a mozaikburkolat, akár helyi világítással kiemelve. A szomszéd felőli falban is kialakítható falfülke szobrok vagy cserepes növények számára.

 

Kert - A szabadtéri szoba - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA fülkék közé kerti padot képzeltem, fölötte falilámpa ad este fényt, kiegészítve a kapu pillérein, kiegészítve a kapu pillérein, a lépcső két oldalán és a medence vízében világító égőket. A kis kert egy jól látható részére fenyőfát is ültetnék, amely kivilágítva karácsony körül nyújt majd ünnepi hangulatot. Burkoláshoz három különböző, de jól összeillő anyagot választottam. Mivel házukat téglaszínű cserép fedi, a lábazat és a hasított terméskő burkolat pereme téglából készülhetne. A ház előtti sáv, illetve a kör alakú terasz fagyálló kerámia. Hasonlóan fagyálló kerámia- vagy kőedényekben évelő vagy egynyári növények kaphatnak helyet, pl. a falra felfutó borostyán.

 

Megjelent: Szép Lak, 2003. május

Kert - A szabadtéri szoba - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2005/05/1296_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2005/05/1297_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2005/05/1298_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2005/05/1299_0.jpg[/imagetab]
[/tabs]