Nyáron mindenki menekül ki a szabadba – de legalábbis a kertbe, teraszra. Erre gondolván egy olyan kerti bútort szeretnék most bemutatni, aminek nálunk – sőt talán az egész öreg kontinensen – ugyan még nincs nagy hagyománya, pedig már régen kiérdemelte. Ez a bútor pedig a nagy öreg, a 100 éves „Adirondack Chair”.

 

Adirondack - Kerti székek Amerikából - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogAz adirondack (ejtsd: adirondak) székek származási helye az Egyesült Államok keleti partvidéke, a ma New England-ként ismert terület. Az 1900-as évek elejéről származó első példányok még nem ezt a tipikus jenki nevet viselték, hanem a „Westport Chair” (azaz westporti szék)-ként váltak ismertté. Westport egy kis amerikai városka az Adirondack hegységben, a Lake Champlain (Champlain tó) partja mellett, New York állam észak-keleti szélén.

 

Az első ilyen széket Thomas Lee tervezte családi nyaralásai során. Elképzelése egy olyan kényelmes és az időjárás viszontagságait kiálló ülőalkalmatosság volt, amit a nyaralója kertjében és a teraszon egyaránt használni lehet. Faléceket szögezett egymáshoz, majd népes családjának tagjait kérte fel tesztelésre, hogy kiderítse, melyik változat adja a legkényelmesebb ülést. Az eredmény egy olyan széles karfájú fenyőlécekből ácsolt szék lett, melynek mind ülő felülete, mind háttámlája enyhén lejtő szögben csatlakozik egymáshoz.

 

Adirondack - Kerti székek Amerikából - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA saját célokra gyártott székek azonban a barátok és ismerősök körében olyan nagy sikert arattat, hogy többen rendeltek belőle saját kertjükbe is. Lee terveit egy helyi asztalos barátja, Harry Burnell vitte sikerre, aki éppen valami jövedelemmel kecsegtető munkát keresett a hosszú, téli hónapokra. Burnell felismerte a formabontó bútorban rejlő lehetőséget és a télen legyártott székeket a New York államban lévő Westport városka lakóinak és a nyarakat a Champlain tó partján töltő telektulajdonosoknak kezdte árusítani – nem is sikertelenül. A szék népszerűségén felbuzdulva – Lee megkérdezése nélkül – szabadalmaztatta a széket „Westport Adirondack Chair” név alatt 1905-ben, majd 20 éven át sikerrel gyártotta a Lee-féle modellt és annak variációit. Az eredetileg zöld vagy barna székek mindegyikét kézjegyével látta el, és az akkor (száz évvel ezelőtt) csupán 4 dollárért vett eredeti székek mindegyike mára már 1200 USA dollár fölötti értéket képvisel. Thomas Lee tervei alapján készült adirondack székek, és annak módosított változatai (egy és kétszemélyes nyugágyak, padok, asztalok, hinták és hintaszékek) az amerikai kerti szék alaptípusává váltak, és a különféle napernyőkkel, paravánokkal, lugasokkal együtt több millió otthont díszítenek az Egyesült Államokban és Kanadában, sőt Ausztráliában és Dél-Afrikában is.

 

Adirondack - Kerti székek Amerikából - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogMitől lett ilyen népszerű az újvilágban az adirondack-szék? Először is igen kényelmes: a széket alkotó lécek dőlésszöge és az ülőke görbülete hosszas és ellazító pihenésre igen alkalmas – ember legyen a talpán, aki megállja szunyókálás nélkül. Másodszor: a szék formája egyedi és meglepően időtálló, most 100 év után is friss és modern. Harmadszor: a széles, lapos karfa maga a praktikum, nemcsak a kart pihenteti, de kiválóan alkalmas a napozás közbe szürcsölt jéghideg kóla (vagy sör) tárolására is. Egyszóval, órákig elücsörög benne az ember egy jó könyvet olvasva.

 

Az eredeti szék zöld, vagy középbarna festése mára szinten minden elképzelhető színnel kiegészült. Igen népszerűek a fehér, vörös, kék és sárga változatok, de a festetlen (pácolt) natúr fa is sokak számára vonzó alternatíva. A tengeren túl leginkább cédrusfából készül (pillekönnyű, de rothadás-mentes fa-fajta), ám a vörösfenyő, vagy teak, illetve eukaliptusz anyagú kerti bútorok is igen népszerűek. Különösen a teak kedvelt, ami hihetetlenül időálló faanyag, rendszeres kezeléssel (teak-olaj használatával) megőrzi aranybarna színét, kezeletlenül pedig igen szép ezüst-szürkévé nemesedik a szabadban tárolva.

 

Az adirondack bútorok kultusz cikké válását és hihetetlen népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy már műanyagból sorozatgyártott változatai is vannak, sőt mintás és lakkozott kivitelben is kapható, azaz szinte bármi megengedett.

 

Ám, ne engedjünk a csábításnak – ezek messze nem lesznek olyan hosszú életűek, mint az eredeti tervek alapján fából gyártott kerti székek.

 

Adirondack - Kerti székek Amerikából - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

 

100 év elteltével – születésnapi ajándékként – itt az idő, hogy mi is megismerkedjünk vele, és kertünk díszévé tegyük e pihenésre termett, igen kényelmes nyugágyat.

 

Bontsunk fel egy pezsgőt, és dőljünk hátra! Boldog szülinapot kisöreg…

 

Adirondack - Kerti székek Amerikából - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog