A víz – hiába hisszük, hogy ismerjük, mindig rejtélyes marad. Tollforgatók, festők, zenészek százszor és ezerszer fogalmazták meg a „vizet” a maguk módján. Ebben a témában talán Monet kertje az egyik legismertebb alkotás a tavon átívelő zöld hidacskával és a változatos vízinövényekkel. A híres kert még ma is látható, sokan próbálják a festmények alapján felderíteni, milyen növények virulhattak ott a festő életében.

 

Valószínűleg ilyen világhírű kerti tóra nem pályázunk, de növényekkel, állatokkal benépesített vízfelületet bármikor kialakíthatunk a kertben, s ebbe az anyatermészet is „besegít”.

 

A legfantasztikusabb, hogy akár egy apró dézsánk van a teraszon, akár olyan nagy tavunk, hogy úszhatunk is benne, mindkettőben ott az egész univerzum, így bármikor felállhatunk a munkát félbehagyva, hogy feltöltődjünk a víz csodálatos látványával. Mi lehet jobb ennél, pár perc felüdülés a vízparton a legjobb gyógyír a megfáradt agynak, szemnek.

 

Ez a jól tervezett belvárosi házak tetején is megvalósítható, több helyütt látni kisebb-nagyobb vízfelületekkel tarkított, álomszép tetőkerteket.

 

Persze az az igazi, ha a saját kertünkben is díszlik egy tó. Üljünk ki a partjára vagy lóbázzuk a lábunkat a vízbe, percek alatt más dimenzióba kerülünk, jegyet sem kell venni, mégis csodálatos műsort élvezhetünk. A zene, a színészek, no meg a díszlet naponta és évszakonként többször is változik. Napsütésben szivárványos szitakötőket, fürdőző madarakat vagy vízen imbolygó tavirózsákat nézve feledkezhetünk bele a természet tökéletes alkotásaiba. Ember alkotta művekkel is hozzájárulhatunk szépségéhez. Sok madár ősszel melegebb égtájra vándorol, a békák beássák magukat tavaszig, de ízléses kerti szobor formájában velünk maradhatnak.

 

Este kicsiny fényekkel szegélyezett ösvényen járhatjuk körbe a tavat, s még az is lehet, hogy a víztükörben megpillantjuk a Holdbéli csónakost, akivel együtt dúdolhatjuk, hogy: „Úszom az égen arany csónakon, az éj homályán én uralkodom”

(Weöres Sándor)

Kert - Víz - Édenkertész - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

A legváltozatosabb formájú és méretű kerti tavak közül választhatunk a szakáruházakban.

 

Van olyan – és akkora! -, amit nemcsak első pillantásra, de belecsobbanva is a természet alkotásának vélünk – úszni lehet benne, búvárkodni, sőt horgászni is, áttelelnek a halak a mélyebb rétegekben, vízililiom sárgállik, sás susog a partján… Csak ne habozzunk, ha van rá megfelelő kerti felület – ásó, kapa (nagyharang nem is kell), kezdjünk hozzá a víziparadicsom kialakításához!

 

Sok lehetőségünk van arra, hogy vízzel tegyük élővé a kertet. Létesíthetünk forrást, választhatunk készterméket, de építhetünk csobogót természetes kövekből, vagy megteszi egy nagy, átfúrt kődarab, egy szép kerámiaedény is. Ne feledjük el a forrás működtetéséhez szükséges áramot biztosítani! A fóliával bélelt kisebbnagyobb tómedrekbe és köréjük is rakjunk természetes köveket, így tavancskánk mutatós és tájba illő lesz, de kikövezett medrében s partján a vízinövények, állatok is jól érezhetik magukat. Az a legszebb, ha a tó nyújtotta örömöket megoszthatjuk szeretteinkkel. Az élményt azzal tehetjük teljessé, ha a kerti teaházba finom falatokat és innivalókat készítünk oda, így nem zökkenünk ki az ejtőzés „ritmusából”.

 

Persze házi kedvenceink is részt vehetnek a mókában, a csacska macska olykor elkap egy-egy halat, és a kutya is habozás nélkül beleveti magát a vízbe, kifelé jövet meg jól összefröcsköl minket, de ettől csak még élvezetesebb, ahogy végignézzük a természet forgatókönyvében megírt jeleneteket.

 

Nem véletlen, hogy a Víz elemet a kínaiak a jóléttel és a gazdagsággal társítják – ha belegondolunk, mi ezt európai észjárással általában „forintosítjuk”, pedig itt annál sokkal többről van szó. A kert fala bezár egy világból kizárt kis világot, vagy ha akarjuk, kitárulkozik bárkinek, aki házunk mellett elhalad. Ajándék az idegennek, köszönet a természetnek, hogy visszaadhattunk valamit abból, amit elvettünk tőle…

 

Kert - Víz - Édenkertész - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

Kert - Víz - Édenkertész - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

 

Kert - Víz - Édenkertész - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog