Talán az egyik legősibb bútorok egyike a láda. Ezt az egy darabot használták a régiek ruha és más házi holmi tárolására, fekvő és ülőalkalmatosságként, illetve ez volt az utazó bőrönd már az ókori Egyiptomban is. Eleinte még tömör fatörzsből faragták ki és csak a későbbiekben vált tektonikussá a felépítése. A kor előrehaladtával a ládák fejlődése szétvált és egyrészt kialakultak belőlük a különböző szekrénytípusok, ládapadok, másrészt pedig a míves munkával elkészített utazóládák.

Nézzük, mit kezdhetünk leszármazottaikkal a lakásunkban:

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

Ládákkal az emberek ezer éveken keresztül keltek útra a világ minden táján – különösen népszerű volt Kínában -, azonban a ma könnyebben fellelhetők többsége a 18. és 20. század körüli időkből származik. Eltérő korok és kultúrák más és más módon készítették és nevezték el ládáikat. Volt közöttük háztető alakú, vagy íves fedéllel készített, de a legelterjedtebb a hagyományos sík fedelű láda lett.

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogAz utazóládák poggyászként, „utazó otthonként” szolgáltak, és mivel túl kellett élniük a hosszú, fáradságos utak viszontagságait, felépítésük egyre átgondoltabb, precízebb lett. Többségük erdei fenyőből készült, amit egyrészt szerkezetének védelmére – másrészt díszítésként – a legváltozatosabb anyagokkal borítottak be. Legelterjedtebbek a bőr, a papír, a vászon, vagy a fém bevonatúak lettek. Ezek a ládák ma is viszonylag egyszerűbben beszerezhetők, és olcsóbbak, mint például a tölgyfából készültek, amelyek igazi ritkaságnak számítottak már akkor is. Manapság csak elvétve, nagy szerencsével találhatunk ilyen különleges darabokat.

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

Egykor a ládák nagyon fontos szerepet töltöttek be a hosszú útra indulóknál, ám használatuk gyorsan feledésbe merült, ahogy a felgyorsuló világban megjelentek a kevésbé drága és könnyebben mozgatható bőröndök.

És ekkor válhatott az utazóláda otthonaink ékes kiegészítőjévé…

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA bútorüzletek kínálata közt akadnak új gyártású ládák is, ezek többnyire letisztultabb stílusúak, díszítésük jóval egyszerűbb. Akik pedig egy régi, sokat látott darabot szeretnének, azok nézzenek körül a használtcikk piacokon, vagy akár lomtalanításkor az utcákon sétálgatva. Egy jó lakberendező is segíthet gyorsabban megtalálni a megálmodott darabot, hiszen jól ismerik a hazai és külföldi kínálatot.
Bárhonnan is szereztük utazóládánkat, egy biztos, egy kis történelemmel és nosztalgikus bájjal gazdagodtunk. Gondoljunk csak bele, egykor valaki ezzel a ládával utazott egy új földrész felé, új életet keresve!

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogSzinte bármilyen stílusú enteriőrbe tehetünk utazóládát, legyen szó tradicionális vagy modern otthonról. Nappali szobánk fókuszpontja, – mondjuk dohányzóasztal gyanánt – lehet egy jól megválasztott darab, aminek a belsejében magazinokat tárolhatunk. De rakhatjuk akár a kanapénk mellé is lerakó-asztalnak, amire majd az olvasólámpa kerül. Egy kis fantáziával és idő ráfordítással bárki a saját ízlése szerint dekorálhatja, esetleg még eredeti funkcióját is megváltoztathatja, de hagyhatjuk eredeti állapotában is. Ha régi darabunkat nem merjük használni, mert féltjük a koszolódástól, vagy más károsodástól, akkor helyezzünk rá üveglapot. Aki bátrabb és pénztárcája is engedi, az egész ládát belefoglalhatja egy méretre gyártott üvegvitrinbe.

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogDe tehetjük a háló-, vagy gyerekszobába, ahol kiváló ülőalkalmatosság és egyben ágyneműtartó.

Az előszobában jó szolgálatot tehet egy kisebb láda, ami egyrészt ülőke, másrészt helyet ad a cipőtisztító kellékeknek vagy a vendégpapucsoknak.

Hazánkban sokan élnek kis alapterületű lakásban, és ezekben gyakoriak a tárolási problémák. Egy többfunkciós bútorral rengeteg helyet takaríthatunk meg magunknak!

 

 

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

Bátran vegyítsük a stílusokat, legyünk merészek, hiszen egy modern lakásba is különleges ízt vihetünk a több ezer éves történelmet magában rejtő használati tárggyal, az utazóládával!

 

 

 

Utazóládák az otthonunkban - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9552_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9557_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9553_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9554_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9555_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9556_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9559_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9558_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9560_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9561_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9636_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9564_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9562_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2010/05/9563_0.jpg[/imagetab]
[/tabs]