Újra reneszánszát éli a mozaikcsempe és mozaik burkolat. Több ezer éves történelem után, még mindig él és virul, és most –úgy tűnik, –frissebb, mint valaha.

 

A mozaik reneszánszaHazánkban is szép számban kerültek elő római kori emlékek, mozaik töredékek, fürdő maradványok – de az első ismert mozaikburkolat ennél sokkal korábbra datálható. A nyomok Mezopotámiához, azaz több mint 5000 évre vezethetők vissza, ahol – a leletek alapján – égetett cserépdarabokat alkalmaztak mozaikként. A görögöknél kedvelt volt a színes kavicsok használata, míg a rómaiak mázas kerámia kockákból rakták ki mesterműveiket. Ez utóbbiból maradt fenn szép számmal emlék, így a használt népszerű színek és minták is, ami alapján meglepő élethűséggel rekonstruálhatók az előkelőségek és gazdag polgárok fürdői. A római birodalom bukása után e fürdőkultúrát a bizánci császárság örökébe lépő keleti (arab / török) kultúra vitte tovább. Nem meglepő, hogy a török hódítás hatására Magyarországon is szép számmal fennmaradtak „török fürdők”, melyekre a szögletes, vagy sokszögletű kerámia darabkákból, mesteri műgonddal kirakott minták és díszítések jellemzők.

 

A mozaik – mint látjuk – végigkísér minket a fürdőkultúra emberi történelmén, a civilizáció évszázadain, és itt az idő hogy ismét elfoglalja méltó helyét a modern, XXI.századi fürdőszobákban. Míg az ókori mozaik gyártásához – az akkori technikai színvonalnak megfelelően – csak limitált anyagféleséget, elsősorban mázas cserepet használtak a mai változatai szinte bármiből készülhet. Legyen az mázas vagy mázatlan kerámia, fényes vagy maratott üveg, tükör, fém, sőt fakockák vagy márvány és egyéb kőféleségek lehetnek a mozaik alkotói a szintetikus műanyagok mellett. A modern mozaikok, gyakorlatilag minden elképzelhető színben és árnyalatban előállíthatók és be is szerezhetők.

 

Miként az ókori burkolatoknál, ma is – sőt ma még inkább – lehetőség nyílik egyedi minták vagy képek kialakítására. Ám ennek, meg van az eléggé borsos ára, és mindenképp szakértőt igényel (mindig profival dolgoztassunk, akitől a szerződés megkötése előtt kérjük be fotókat korábbi munkáiról, sőt ha tehetjük, nézzünk meg egy-kettőt azok közül). Az ár és a nagy munkaigény sajnos többeket eltántorít az egyedi tervezésű minták kivitelezésétől, így sokan fordulnak az elérhetőbb és egyszerűbb mozaik burkolatok felé. Nekik nyújt nagy segítséget a hálóra ragasztott „előre gyártott” mozaikcsempe, amit így hálóval együtt rakhat vagy szabhat méretre a burkoló mester.

 

A mozaik nem csak szép, de igen jó szolgálatot tesz zuhanyfülke falának és padlójának borításában. Nagy előnye, hogy íves felszíneket is egyszerű burkolni, a homorú vagy domború felületek könnyen lekövethetők. További pozitív tulajdonsága, hogy apró mérete és sűrű fugázása révén csúszásgátlásra jobban megfelel, mint a hagyományos, 20×20 cm-es padlócsempe.

 

A mozaik felhasználása sokrétű, lehet akár padló, akár falburkolat, vagy éppen a mosdópult felszíne, de különleges hatású a mozaikkal kirakott, szögletes kád vagy zuhanyzó fülke is. Jópofa ötlet, ha egy „szőnyeget” mintázunk több, vagy a fürdőszoba egészétől elütő, kontrasztos színű mozaikokból a padlóra. Ez a nagyobb teret megtöri, és varázslatos hangulatot visz a fürdőszobába.

 

De kerülhet mozaik a konyhába is, ahol a pult vagy éppen a tűzhely mögötti falat burkolhatjuk vele. Lehet homogén hatást adó, egyszínű, vagy ellenkezőleg játékosan sokszínű, vibráló hatást is elérni vele. A lehetőség szinte végtelen, és csak a fantáziánk szabhat korlátokat.

 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a mozaik több ezer év után, még mindig friss és sok ötletességgel használható burkolat.

 

 

Mozaikhasználat a konyhában

A mozaik reneszánsza

 

 

 

 

 

 

Mozaikhasználat a fürdőszobában

A mozaik reneszánsza

 

 

 

 

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/gallery/a-mozaik-reneszansza/barna-mosdotal.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/gallery/a-mozaik-reneszansza/csap-kek-mozaikkal.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/gallery/a-mozaik-reneszansza/zold-cserepes-virag.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/gallery/a-mozaik-reneszansza/zold-zuhanyzo.jpg[/imagetab]
[/tabs]