A tavalyi évben is sikeresen lezárult az Év fürdőszobája pályázat, melyre a hazai lakberendezők krémje nyújtotta be pályázatát. A pályázat kiírója, Szilágyi László mesélt nekünk a pályázati kiírás körülményeiről:

 

Sokunk örömére a szaniter és hidegburkolat gyártók évekkel ezelőtt felismerték, hogy a fürdőszobai termékeiknek nem csak a funkcionalitása rendkívül fontos, hanem a megjelenése, formavilága is elsődleges választási szempont lehet a potenciális vevők szemében. Az egy-két évtizeddel korábbi standard, egy sémára készült fürdőszobákkal szemben ma már olyan széles termékspektrumon válogathatunk a vizes helységeink berendezésénél, hogy belsőépítész, lakberendező nélkül akár könnyen mellé foghatunk. Bár a fürdőszobák mérete jelentősen nem növekedett meg (persze ebben is vannak kivételek), a kisebb terek berendezésénél talán még nagyobb szerepet kap a pontos tervezés. A korábban elképzelhetetlen anyagok, például szövetek, természetes fák mellett nem ritka az újszerű, különleges plasztikus anyagok, plexik, pvck megjelenése sem. A gyártók ma már dizájnereket foglalkoztatnak és kisebb műalkotásokat készítenek akár egy wc ülőkéből is. Ez a piaci irány keltette fel bennem a gondolatot, hogy jó lenne megnézni, itthon milyen munkák készülnek, mit tudnak a magyar lakberendezők kihozni egy fürdőszobából. 2009-ben hirdettük meg először a pályázatot, amire sok igényes pályamunka érkezett. Ez késztetett arra, hogy idén is megismételjem a kiírást és megnézzük mi változott tavaly óta. Bár kevesebb jelentkező pályamunkája érkezett be (10 db), a pályázatok kidolgozottsága sokkal mélyebb, jobban előkészített volt. A pályázat egyedisége és egyben legnagyobb nehézsége, hogy csak olyan fürdőszobával lehetett pályázni, ami el is készült és fényképpel is igazolták. Erre azért van szükség, mert szeretnénk egy valós hazai állapotot bemutatni a pályázati anyagokkal és nem csak a lakberendezők fantáziáját értékelni. Hiszen nem elég nagyon ügyes tervezőnek lenni, el is kell tudni adni az elképzeléseket, nem beszélve a megvalósíthatóságról.

 

A tavalyi évvel ellentétben a zsűrizés menete merőben más volt. Míg 2009-ben egy 3 tagú zsűri személyes konzultáció alapján választotta ki a 3 díjazottat, addig idén egy titkos szavazás döntött. A zsűritagok (Ács Erzsébet LOSZ elnök, Fülöp Ildikó Merkapt fürdőszobaszalon ügyvezető igazgató, valamint a Grohe Magyarországi képviselet munkatársai) név nélkül kapták meg elektronikusan a pályamunkákat és még egymásról sem tudták, hogy ki a többi zsűritag, hogy ne tudjanak konzultálni. A pályamunkákat 1-10-ig pontokkal értékelték, majd az összesítés alapján született meg az eredmény. Az első három helyezett nagyságrendekkel több szavazatot kapott mint a többi, de egymás között csupán egy-egy pont döntött. Például a 3. helyezett pályamunkájára volt aki maximális pontszámot adott, de az összesítés döntött. A helyezettek több százezer forint értékű Grohe terméket nyertek, melyeket a Merkapt fürdőszobaszalonokban tudnak átvenni. Köszönet a szponzorok támogatásának. A LOSZ szakmai támogatása nélkül ez a pályázat nem születhetett volna meg. Gratulálok a győzteseknek és minden pályázónak, megígérem 2011-ben is lesz újabb kiírás.

Szilágyi László

 

 

1. helyezés – Sz. Wargha Andrea munkája

Egy újonnan épült kétszintes családi ház komplett lakberendezői tervezésének része volt ennek a fürdőszobának a megtervezése.

A kivitelezés 2009-ben zajlott, márciusban kezdődött, októberben költöztek be. A kivitelezést hosszas tervezés, anyagkeresés előzte meg. Gyakorlatilag az alapok ásásánál már a látványtervek is rendelkezésre álltak, a bekerülő anyagok rendelését pedig elindítottuk.

Az igény modern, magas minőségű, de időtálló fürdőszoba megtervezése volt. Már az építészeti tervezés folyamán beleszólhattam a tervekbe, így alakult ki a fürdőszoba is. A zuhanyt kicsit besüllyesztve egy vonalba került a mosdóval, és burkolási rendhez igazodnak a falfülkék is.

Nem akartunk napi divathullámoknak megfelelő fürdőszobát tervezni. Az örök klasszikus, fehér fekete fürdő mellett döntöttünk, a Porcelanosa gyönyörű, magas fényű lapjait használtuk fel. Az alapvetően fehér fürdőszoba dísze a két körbefutó finom fémcsík. A szép burkolás Zeller Tamás burkolómester munkája. A betervezett szaniterek, csapok mind magas minőségűek. A mosdó általam tervezett dió furnér bútorba lett beépítve.

Nagy hangsúlyt fektettem a világítás megtervezésére (erről az egész szintre szóló világítási terv áll rendelkezésre). A tükör megfelelő megvilágítását két falikar és felső gipszkartonba süllyesztett mélysugárzó spotok biztosítják. A zuhany fölét rozsdamentes kerettel ellátott savmart üveggel lezárt hangulatfényt terveztem. A falfülkékbe süllyesztett spotok kerültek.
Így ezeknek a fényeknek a variálásával a használatnak és hangulatnak megfelelő lehet a világítás.

Terveimet 3D-ben készítettem el, a látványtervek segítették a kivitelezést.

 

Az "Év fürdőszobája - 2010"

 

 

2. helyezés – Török Bernadett munkája

A ház egy balatoni településen található, régi kúria épület, amelyet az új tulajdonosok nyaralónak használnak. Az épület eredeti klasszikus stílusát megtartva, az építészeti elemeket stílusban tartva került felújításra.

A tulajdonosok kérése az volt, hogy a berendezés és a burkolatok modern, elegáns stílust képviseljenek. Ezért lett a fürdő a klasszikus fekete-fehér színkombinációban tartva, de modern burkolatok és anyagok felhasználásával kialakítva.

A 4 tagú család számára fürdőkád és dupla mosdó, valamint a régi használaton kívüli kémény eltakarásával falfülkés gipszkarton beépítés került kialakításra. A wc külön helyiségben van. A bútor magasfényű fekete bútorlap és fekete üveg felhasználásával készült.

A burkolatok az olasz Ceramiche Supergres gyár termékei.

A szanitereket a Duravittól, a csaptelepeket a Hansgrohe kínálatából választottuk.

 

Az "Év fürdőszobája - 2010"

 

 

3. helyezés – Szakos Andrea munkája

Ez a fürdőszoba a legmodernebb alaprajzi elrendezést mutatja: a hálószobával egybe nyitott tér a pihenést, ellazulást, kikapcsolódást szolgálja, nem hétköznapi szaniterekkel és egyéb luxus kiegészítőkkel.

A kád a megemelt padlóba süllyesztéssel lett kényelmesen elérhető. Körülötte a fal faburkolatú, amely brazil dió alapanyagú, de a szoba parkettájának színárnyalatára lett pácolva, majd lakkozva. Az első lépcsőfok üveggel borított, alatta kavicságy került, mely alulról sejtelmes, hangulatos megvilágítást kapott.

A mosdó körüli beépítés a Duravit Mirror Wall-hoz hasonló, de egyedi gártású bútorzat, csupa tükörrel, mely a teret tágítja, a fényeket tükrözi. A mosdók alatt kihúzható fiókos tárolók vannak, melyek tükörfényes, fehér festést kaptak.

A wc-bidé, pissoár szekció fallal van leválasztva a tértől, az intimitást megadva ezzel. A pissoár vízöblítése elektronikus érzékelővel van ellátva, de ez az érzékelő is egyedileg lett beépítve: csak az infra kis háromszöge látszódik ki a csempéből.
A wc fölött az álmennyezetben elhelyeztünk egy elszívó ventillátort.

A burkolat fölött a falon és a mennyezeten is krokodilbőr hatású vinyl tapéta van, amely a szoba jelleget erősíti.
Az alapkoncepció az volt, hogy a hálóval egybenyitott tér a szobával egyenértékű legyen, hangulatában, berendezésében inkább a kikapcsolódást szolgálja, ne csak a tisztálkodásra alkalmas hely legyen.

A szaniterek: Duravit 2nd floor család
Csaptelepek: Hansa Canyon elektronikus vezérléssel
Zuhany csaptelep: színterápiás ledes zuhanyfejjel
A burkolat swarovski kristályokkal díszített greslap.

 

Az "Év fürdőszobája - 2010" - pályázat

[imagebrowser id=6]