A jó fürdőszoba nemcsak szép, de – és talán legelsősorban is – praktikus. Ezt a jól átgondolt, minden lehetőséget számba vevő, és maximális helykihasználással érhetjük el. Még a hagyományos lakótelepinél méretesebb családi házban sem mondhatunk le a teljes térkihasználás lehetőségéről. Az alábbiakban erre hozok néhány példát, egy nemrég megvalósult tervem alapján.

 

A fürdőszoba és a tárolás1. Használjuk ki a kád alatti teret. Az első fürdőszobában, a széles peremmel épített kád alatt levő – egyébként kihasználatlan – holt terület kiváló megoldást nyújthat a névnapi/szülinapi ajándékba kapott illatszercsomagok, szappanok, samponok, tárolására felhasználásukig. Ugyanitt helyet szoríthatunk a tartalék fogmosási és borotválkozási, vagy intim szereknek. A nagyobb kád alatti térből kikanyarított szekrényke alkalmas lehet a pót törölközők, vagy akár a szennyes ruhák tárolására is. Az így nyert – a kádig terjedő – terület szabadon kihasználható a személyre szabott beépítéssel. Minek nincs helye? Gondold át, és csoportosítsd át őket a kád alá.

 

Fontos: a kád alatt mindig hagyj helyet a vízvezeték szerelőnek! Soha ne legyen csőtörésed, vagy csöpögő vízcsapod, ám ha mégis szerelni kell, igen jól jön majd egy falbontás-mentes „bejárat”.

 

A fürdő és a tárolás2. Ék alakban futó, nem derékszögű falakra nem könnyű bútort tenni. Nehezíti a helyzetet, ha a helyünk is kevés. A mellékelt képen látható második fürdőszobában a mosdó melletti teret kihasználva kiváló tárolási lehetőséget nyertünk illatszereknek, papírzsebkendőknek, vattának, körömápoló készletnek, vagy bárminek, amit el akarunk rejteni a szemek elől. A nehézséget jelen esetben a fiókok befelé keskenyedő, háromszög alakja adta. A megoldás kifordítható-kihúzható polifunkciós fiókok alkalmazása jelentette.

 

 

Tárolás a fürdőben3. Ugyanebben a fürdőszobában, a mosdókagyló másik oldalára nyitott polcok kerültek. Az eredeti problémát a zsebkendőnyi méretű szobában a WC-kagyló közelsége jelentette. A WC miatt hagyományos nyitható ajtó szóba sem jöhetett. Tolóajtóval viszont vizuálisan nagyon bezártuk, leszűkítettük volna az amúgy is kis teret. A megoldásként kitalált nyitott polcok jól megközelíthetők, és könnyen rakodhatók.

 

 

 

Tárolási ötletek a fürdőszobába4. A beépített WC adta bemélyedésben lehetőségem nyílt egy kis felső szekrény elhelyezésére, amely szinte teljesen belesimul a fal síkjába – mintegy beépített szekrényként viselkedve – így vizuálisan növeli a térérzetet. Ebben a szekrénykében helyet kaphatnak az illatszerek, gyógyszerek és kötszerek, illetve minden a kisgyermekek kezétől távol tartandó tárgyak.