A szépségért meg kell szenvedni, tartják sokan, de ők valószínűleg nem ismerik a szaunázás örömeit. Fogyás és alak formálás, bőrszépítés, az immunrendszer erősítése? Csoda bogyók , csodaketyerék helyett, amelyek leginkább a pénztárcánk tartalmát fogyasztják le, próbáljuk ki a szaunát!

A köztudatban a szaunát a nálunk elterjedt finn szauna fogalmával azonosítjuk:
olyan helyiséget jelent, amelyet magas hőfokra felfűtenek, esetleg benne forró kövekre vizet öntenek, így gőz képződik.

Ám a szauna fejlődése az évszázadok során különböző kultúrákban számos változatot eredményezett. Működésének alapelve azonban változatlan maradt.

Már az ősi, törzsi kultúrákban is ismert volt a füstszauna, a kis, kémény nélküli faház, amelyben néhány pad és egy tűzhely található. A tűzhelyen fával befűtenek, a füst szétterjed a helyiségben, majd az ajtón át távozik. Szaunázni akkor lehet, amikor a tűz már nem füstöl. A szauna régen többfunkciós helyiség volt. Testi-lelki tisztulásra használták, húst szárítottak benne, sőt gyógyítottak is: a táltosok, kuruzslók tevékenysége közben a sötét hozzájárult a misztikus hangulat megteremtéséhez.

A füstszauna hátránya, hogy tűzveszélyes, a felfűtése időigényes, tisztán tartása nehéz.
Mégis, napjainkban is szívesen használják hagyományos hangulata, egzotikuma miatt.

Szauna - Testreszabott lélekgyógyász

A korszerű finn szauna beépítése manapság jóval népszerűbb. Sokféle méretet, a legkülönbözőbb berendezéseket találjuk meg a kínálatban, akár egy kis lakásba, akár külön a teraszra, a kertbe szeretnénk telepíteni. Ám, a 70-–100 °C-os meleget nem mindenki viseli el, vagy egészségi állapota miatt nem is használhatja.

 

Alternatívaként az infraszauna választható, mely elektromos árammal működik.
Ebben nem forró gőz képződik, hanem az infratartományban sugárzó betétek melegítik át a testet (40–-70 °C között).

Az utóbbi években jelent meg ennek az egyik legújabb változata: a napsugárszauna.

Napsugárszauna

Működési elve az infraszaunáéval azonos, de hatásaiban van különbség. Fűtőegységei rendkívül szűk –
a napból jövő melegítő sugarakéval azonos mértékű – infrasugarakat bocsátanak ki.
Ezért is hívjuk ezeket a szaunákat „napsugárszaunáknak”.

Igen hatékony, kevesebb áramfelhasználás mellett is, mivel a karbon – azaz szénalapú – fűtőegységeknek köszönhetően a felhasznált elektromos energia 97 százaléka a melegítő sugarak előállítására fordítódik.

Napsugárszauna

 

Kinek mi a jó?

Mint mindent, ami az egészségünkkel összefügg, a szaunát is ésszel használjuk, fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket, és előzőleg konzultáljunk az orvosunkkal is. Tudnunk kell, hogy a különböző szaunafajták egészségügyi hatása kicsit különböző.

A finn szauna javítja a vérkeringést, edzi a szívet, erősíti az immunrendszert. Hatékonyan méregtelenít, segíthet a stresszoldásban, amihez a szauna különleges hangulata is hozzájárul. Szépíti a bőrt, és álmatlanság ellen is kiváló, segít az izomláz enyhítésében és a sportolóknak a bemelegítésben is. A finn szauna inkább a kemény, edzett embereknek az igazi, akik a kiadós izzasztás után télen a hóban hemperegnek, egyébként jeges vízzel töltött merülődézsában csobbannak.

Az infraszauna alacsonyabb hőmérsékleten működik, ami kellemesebbé teszi a bent tartózkodást. 30 perces használatával 300 kalóriát veszíthetünk. Az izomzat lazításában hatékonyabb, és a nyirokfolyadék intenzív keringetésével jobban serkenti az alakformálást, így fogyókúra szempontjából célravezetőbb. Látványos hatása van a bőrre, pórustisztító, sejtregeneráló hatású, és hatékonyabban méregtelenít. Szaunázni többféleképpen is lehet, attól függően, hogy frissülni vagy lazulni akarunk.

Van ingerlő vagy irritáló szaunázás.
Ez összesen egyszeri tartózkodást jelent a szauna hevítőjében, az azt követő hideg vízbe való csobbanással. Frissítő hatása van, fokozza aktivitásunkat. Létezik élénkítő vagy tonizáló szaunázás: ez esetben kétszer egymás után következik egy hevítő, majd egy hűtő szakasz. Serkentő, de akár ernyesztő hatása is lehet. Van lazító, relaxáló szaunázás, mely a szaunázási szakaszok háromszori ismétléséből áll.
Ez a legelterjedtebb módszer, hiszen nagyon kellemes, lazító hatása van testre, lélekre egyaránt. A kimerítő vagy exhausztív szaunázás a szakaszok háromnál többszöri, de maximum ötszöri ismétlését jelenti, mert ezen felül már veszélyes hatásoknak tehetjük ki szervezetünket. Ez után testünk teljesen elernyed, álmosság lesz rajtunk úrrá.

Kifejezetten elősegíti a jó alvást, pihenést.
Bármelyik módszer mellett döntünk is, fontos pótolni a szaunázás során elvesztett vízmennyiséget. Ha meg is éhezünk szaunázás után, húst, halat fogyasszunk friss zöldségekkel, s az sem árt, ha megiszunk egy deci bort étkezés után. De szaunázás előtt semmiképpen se fogyasszunk alkoholt!

Infraszauna

 

Válasszuk a legjobbat!

A bőséges kínálatban nehéz eligazodni, de megéri alaposan utánajárni, mert ha jól választunk, bőségesen megtérül a befektetés. A formát, a méretet a rendelkezésre álló hely befolyásolja. Vannak egy- és többszemélyes, illetve sarokba telepíthető szaunák is.

Legismertebbek a fenyőből, cédrusból készült darabok, többféle igényre és pénztárcára szabva. Kertes házba akár két szaunát is telepíthetünk, finn szaunát kint, infrakabint bent. Léteznek kombinált szaunák is, így kisebb helyre a kétfunkciós változatot is beépíthetjük.

Az élvezethez, ellazuláshoz idő kell, nem lehet gyorséttermi drive-in módszerrel letudni. A szauna az egészség szentélye, a testi-lelki megtisztulás legyen rituálé, kedvenc zenénkkel, illóolajunkkal felkészülve, pihe-puha köntösünket levetve lépjünk be ajtaján, kívül hagyva a napi gondokat. Szerencsés esetben egy többszemélyes kabinba az egész család befér, a fokozatosság elvét betartva még a kicsiket is bevihetjük. Jó kis családi program.

Az illóolajok segítik az ellazulást, közülük gyógyhatásúakat is választhatunk.
A varázslatot megsokszorozzuk, ha a mennyezetet a csillagos égbolthoz hasonló világítással látjuk el. A jó hangulat, színes fényterápiával tovább fokozható.

Ha egyedül ülünk be a kabinba, akkor sem kell magányosnak lennünk, titkainkat bátran elmondhatjuk a szaunaszellemnek, „aki” nem más, mint egy kézzel faragott szobor, finn szteatitkőből.
Biztos nem fogja kikotyogni, amit hallott…

Szauna