A fittséget, kikapcsolódást, játékot, vendéglátást szolgáló, szaunának és úszómedencének otthont adó helyiség sajnos még nem velejárója minden családi háznak. Kellemes gondjának megoldásához szívesen szolgálunk ötletekkel, mivel az ide ajánlott anyagok és kivitelezési megoldások nagyobb fürdőszobák, télikertek vagy teraszok berendezésénél is hasznosíthatóak.

A kérdés

Uszodaszoba alaprajz

 

„Régóta rendszeres olvasójuk vagyok. Többszöri költözés után végre megépíthetjük családi házunkat, melyben úszómedence kialakítására is lehetőségünk van. Ennek berendezéséhez lenne szükségem az önök segítségére. A medencét (nem feszített víztükörrel) természetesen szakemberek építik meg a szükséges technikai felszerelésekkel. Burkolata kékeszöld üvegmozaik lesz. Ötleteiket a környezet kialakításához kérem. Mivel lehetne burkolni a falat, a padlót, ha nem ragaszkodunk csempéhez? Milyen bútort érdemes itt elhelyezni, ha a családon kívül (két felnőtt, két kisfiú) vendégeink is használnák a medencét, és az innen nyíló szaunát? Milyen függönyt válasszunk, mivel díszítsük a helyiséget, ha nem szeretnénk a szokásos uszoda hangulatot, vagy a római fürdők világát utánozni? Barátságos, otthonos uszodára vágyunk, amilyen a ház többi része is lesz.” (olvasói e-mail: ****** Katalin)

 

Uszoda kialakításaA levelükhöz mellékelt alaprajz szerint a medence helyisége szobaként kapcsolódik a lakás egyéb helyiségeihez, csupán néhány lépcsőfokkal magasabb szinttel. (Kisgyermekeik biztonsága érdekében az ide beépítésre kerülő ajtó feltétlenül kulcsra zárható legyen!) Ez az elhelyezkedés is indokolttá teszi, hogy ne a szokásos sportuszodabeli környezetben töltsék a lazítás idejét. Az általam elképzelt és rajzokkal ajánlott hangulat leginkább egy télikertére emlékeztet. A nagyméretű, eltolható üvegfelületek, melyek mögött feltehetően egy szépen gondozott kert lesz, és a természetes anyagok beltéri használata barátságosabb környezetet eredményez, mint a mennyezetig csempézett változat. Ha a padlót kerámiával burkolják, erre is kerülhet szükség esetén felszedhető, tengerifűből vagy kókuszrostból méretre készített szőnyeg, melyeknek nem árt a nedves környezet. Mezítláb kellemesebb és biztonságosabb rajta járni, mint a nedves kerámián.

 

Beltéri uszoda kialakításaA falra csempe helyett kerülhet bármilyen kültéri vakolat. Színminta alapján sokféle árnyalatból választhatnak. A felületi kialakításuknál azonban érdemes olyat választani, amely nem olyan durva, hogy a ruhátlan testtel érintkezve kellemetlen érzést, esetleg sérülést okozzon. Ha nem idegenkednek az ötlettől, díszítőfestővel dekoráltathatják is a vakolatot. A lőrésszerű nyílásokba az üvegtéglán kívül alumínium keretbe foglalt, színes ólomüvegbetétek is kerülhetnek. Ha dupla ablakot készíttetnek, és a külső kívülről nyitható, (égőcsere!), a két üveg közé világítás is kerülhet. Az üldögélés területét épített és megvilágított növényvályúval látnám el. A zuhanyzó rész pedig néhány bambuszrúddal választható le optikailag. Az uszodának ezt a falát vakoltathatják elütő színűre is, vagy burkoltathatják pl. nagyméretű, természetes mészkőlapokkal. A mennyezet terveik szerint lambériás lesz. Kellően felületkezelt faburkolat a falon is alkalmazható, de szóba jöhet a parafa vagy a bambusz is erre a célra. Bambusz vagy kültéri teraszok burkolására gyártott faburkolat a padlón is használható, akár kavicsból készült burkolattal kombinálva is.

 

Uszoda alaprajzA felső ablakok árnyékolására motorral mozgatható vászonrolót ajánlok az erős napfény szűrésére. Az üvegfalak elé bambusz szalagfüggöny illene a legjobban. Az uszoda párás levegője ideális a növényeknek, de nem az az elektromos berendezéseknek. Csak kifejezetten ilyen környezetbe tervezett lámpákat vásároljanak! A medence fölé a gyerekeknek csúszdát, a felnőtteknek egy alacsonyabb trambulint is beszerezhetnek. Vászon nyugágyak, fából készült pihenőágyak, természetes anyagokból font bútorok kívánkoznak még ide. A matracokat, párnákat lehúzható, mosható vászon vagy frottír huzatokkal látnám el.