A háromtagú család újonnan kialakítandó tetőtéri otthonának berendezéséhez kérte segítségemet. A szülők művész emberek, s 16 éves fiuk is ilyen pályára készül.

 

Gyermekszoba - Csillagvizsgáló

 

Bár zenél, és a számítástechnikában is otthon van, legnagyobb szerelme a festészet. Mivel szülei lelkes támogatói, legfontosabb tervezési szempontként azt jelölték meg, hogy fiuk kb. 20 m2 (6 x 3,4 m) alapterületű szobája lehetőleg sok természetes fényt kapjon, és hosszú ideig kiszolgálja – esetleg műteremként is – lakóját.
A rendelkezésre álló beépítendő padlástér szokatlan (4,5 m) belmagassága lehetővé teszi galéria építését, bár a ferde tetősíkoknak köszönhetően felegyenesedni csak a gerinc alatt lehet, ezért itt csak a hálóhelyet alakítanám ki úgy, hogy a feljárat középre essen. Mivel az oromfal északról határolja a helyiséget, a keleti és nyugati oldalról egyaránt besüthet a nap négy darab tetősíkablak beépítésével. A 90 cm magas parapetfal lehetővé teszi, hogy az innen induló ablakon (akárcsak a földszinti lakásokban) az ülő ember is kilásson.

 

Gyermekszoba - Csillagvizsgáló

 

A probléma, hogy a felülre épített ablakokon beáramló fény ne csak az ágyat világítsa meg, szülte az üvegfödém és a hozzá kapcsolódó acélszerkezetű, üveglapos csigalépcső ötletét. Az üvegfödémen áthatol a fény, így nem lesz sötét az alsó szinten sem. Felül érdemesebb kisebb méretű ablakokat alkalmazni a helyiség hálószoba funkciója miatt, és hogy ne legyen nagyon meleg nyáron. A hőség kirekesztését segíti a külső hővédő roló vagy a redőny, melyek a VELUX ablakokhoz kézi és elektromos változatban is kaphatók.
Ha teljes sötétségre is szükség lenne, külső redőnnyel ez is megvalósítható. Ezzel egyúttal a zajhatás és a fűtésszámla összege is csökkenthető. A Duna közelsége szúnyogháló felszerelését is szükségessé teheti.

 

Gyermekszoba - Csillagvizsgáló
A fiatalember által kedvelt és gyakorolt szürrealista festészet nyújtotta hangulatot igyekeztem a berendezéssel, különösen az alkalmazott színekkel megidézni. Nem nehéz elképzelni, milyen élményt nyújthat a csillagfényes égbolt látványa a szinte lebegni látszó ágyból nézve. Ebben a szobában is vannak tárolóbútorok, tévéző és beszélgető sarok, könyvespolcok, íróasztal számítógéppel, és természetesen festőállvány, de minden bútor egyszerű. Anyaguk mdf lap, amely a használt színeknek köszönhetően válik különlegessé.

 

Ez az egyedi kialakítású kamasz szoba hosszú távon kiszolgálhatja lakóját, de ebben az állapotában nem lesz alkalmas akkor, ha kisgyermekkel bővülne a család.

 

Gyermekszoba - Csillagvizsgáló

 

Ez a környezet a megszokott ülőgarnitúrát nem viselné el, ezért azt babzsák fotelekkel helyettesíteném. Ezek amellett, hogy nem viselik meg túlzottan a pénztárcát, lehúzható, mosható huzattal vásárolhatók, aminek egy kamasz szobájában nagy jelentősége lehet nemcsak a tisztaság, hanem a variálhatóság szempontjából is.