Gyakran kap szerkesztőségünk olyan segítséget kérő levelet, amelyben az éppen születendő vagy már meglévő gyermek számára kialakítandó kuckó okoz megoldhatatlannak tűnő feladatot. Sajnos sok családot érintő probléma, hogy a fiatal pár egy szobában vagy szerencsésebb esetben pici lakásban kezdi meg közös életét, ide születik első gyermekük.

Tehát itt kell emberhez méltó, igényes környezetet teremteniük néhány évre, amíg lakásgondjaik rendeződnek. E sokakat érintő feladatra javaslunk néhány megoldást. Most újszülött elhelyezésére, a későbbiekben óvodás és kisiskolás, majd kamasz gyermek „szobájának” kialakításához találhatnak ötleteket rovatunkban.

Kérdés: Fiatal házasok vagyunk. Egy alagútzsalus technikával épített ház kislakásában élünk. Lakásunkat átmenetinek tekintjük. A gyerekszoba kialakításához kérjük segítségüket. A szoba kicsi és előnytelen adottságú. Úgy gondoljuk, készen vett bútorokkal nem rendezhető be praktikusan. Bár a szobát születendő gyermekünk számára szeretnénk berendezni, itt kellene biztosítani két felnőtt számára a kényelmes alvás lehetőségét is. Tetszene egy dobogós megoldás, de ha ez az út nem járható, akkor bármilyen megoldásra nyitottak vagyunk.

Válasz: A 12 m2 alapterület egy-két gyermek számára könnyen berendezhető lenne, egy kétszemélyes fekvőhely elhelyezése viszont valóban nem kis gondot jelent. A szoba berendezésére három változatot is készítettem.
Az egyik a kért dobogós megoldás. Az ágybetétet tartó keretet görgőkkel ellátva az alvóalkalmatosság részben vagy szükség szerint teljesen eltüntethető a dobogó alatt, esetleg az ágyneművel együtt is. A legalább 40 cm magas dobogóra fiókot is magába rejtő lépcsőfokról léphetnek fel.

A parapetmagasság így csak kb. 40 cm, ezért az egyik ablak nem nyitható ki teljesen a kiságytól. Mivel azonban az ablakok tengelyük körül forgatva nyílnak, a szellőztetés megoldható. Nagyobb gyermek esetében azonban gyermekzárral el kell látni!!! Az újszülött babának a kiságyon, a pelenkázásra és tárolásra alkalmas szekrényen kívül nincs szükség másra. De feltétlenül szükséges az anyuka számára egy kényelmes fotel elhelyezése a szoptatáshoz. Ez később az esti mesélésnél is jó szolgálatot tesz majd. Mindez elfér egy dobogón, így a szoba másik fele a szülőké, később a közös játéké is lehet.

 

Gyermekszoba - Gyermekkel közösen

 

Másik két berendezési javaslatom egyszerűbben, részben készen vett bútorokkal is megvalósítható. Mindkét javaslatnál bepolcoztam az ablak alatti falat. Az elsőnél szükséges lenne a nagymélységű fűtőtestet lapradiátorra cserélni. Ebben az esetben a pelenkázóvá szélesedő szerkény mellett elfér a fotel. A szülők fekvőhelye egy jó minőségű, ággyá nyitható kanapé. Összecsukva, tükrös ajtajú szekrénnyel kiegészítve tágas marad a szoba. A baba birodalmát jelképesen drapériával választottam el.

 

Gyermekszoba - Gyermekkel közösen

 

A harmadik javaslatom egyszerűen, átalakítások nélkül megvalósítható, de itt marad a legkisebb szabad felület, és a szülőknek csak néhány polc és az ágyneműtartó nyújt rakodóhelyet. Viszont kevés költséggel megvalósítható, három-négy évig jól használható, barátságos háló-gyerekszoba alakítható ki ily módon is.

 

« A 5 »

 

Szép Lak 2001/10.