Idézet az olvasói levélből: „12 éves vagyok, szeretek rajzolni, és építésznek készülök. Kedvencem a kék szín… szeretnék ötleteket kérni a szobám berendezéséhez.” Nos lássuk, mit tanácsol a lakberendező? Idézet a szerkesztőségbe érkezett segítségkérő levélből:

 

„Anyukám kért már, és kapott is használható tanácsot a SzépLak-tól, ezért én is szeretnék ötleteket kérni a szobám berendezéséhez. Új házunk tetőterében van a 5,4 m hosszú, 4 m széles szobám, aminek van egy beugrója, ami 3,45 m hosszú és 1,75 m széles. Ide szeretném az ágyam elhelyezni. Ha lehet, az egyszemélyesnél nagyobbat, amin a barátaimmal napközben is heverészhetünk. Hogy pontosan hová tegyük, abban nem tudtunk eddig megegyezni.

Szükségem lesz még ruhás szekrényre, íróasztalra és polcokra a könyveimnek, és a kisautóimnak, meg azoknak a Legóból összeépített dolgoknak, amit nem szeretnék szétszedni. Az íróasztalon állna a számítógépem is. 12 éves vagyok, szeretek rajzolni, és építésznek készülök. Kedvencem a kék szín.”
F. Krisztián, Budapest

 

Gyermekszoba - Kék szoba Krisztiánnak

 

A lakberendező tanácsa

Az ágyad kb. 140×200 m-es lehetne, aminek valóban a védett sarokban lenne a legjobb helye. Kerülhet a teljes belmagasságú sarokba is, fölé „lebegő” polcokat helyezhetnétek, amivel pótolható a lerakó felület, ami az ágy mellett már nem fér el úgy, hogy ne legyen útban. Ebben az esetben a ferde tetősík alá épített gardróbszekrény (kb. 180 cm széles, tolóajtós) mellett elfér egy alacsony (a függőleges fallal megegyező magasságú, 70 cm) könyvespolc, de ez nem közelíthető meg kényelmesen.
Ezért ajánlanám, hogy inkább az ágyat toljátok be a ferde sík alá. Ebben az esetben nagyobb gardróbszekrényed lehet, ami minden holmit elnyel, nem csak a ruháidat. (Ahhoz, hogy praktikusan kihasználható legyen a belső tere, a faltól kb. 140 cm-re essen a tolóajtók síkja!) Az ágy fejénél kialakított (40-50 cm mély) lerakó felület előtt pedig elegendő magasság áll rendelkezésedre ahhoz, hogy ülve is olvashass, beszélgethess.
Az ágy lábvégénél derékmagasságig nyitott polcos szekrény helyezhető el, fölötte kedvenc posztered, amely a gipszkarton burkolatba süllyesztett lámpákkal külön meg is világítható. Az ágy környéke falburkolatot kaphat, pl. kékre pácolt fenyődeszkából, vagy textilből, papír vagy bambusz szövetből.

 

Gyermekszoba - Kék szoba Krisztiánnak

 

A gardrób tolóajtaja kékre festett üvegbetétes lehetne, vagy megismétlődhet rajta a falburkolatnak választott anyag is. Tanulóasztalnak érdemes minél nagyobbat választanod, mert ha valóban építész szakon fogsz tovább tanulni, mindenképp szükséged lesz rá. A bútorok anyaga lehet sötétebbre pácolt vagy natúr fenyő, ami a fa padlóburkolathoz illik. A falon és a textileken, valamint a falburkolaton és az ajtók betétein használhatod következetesen a kék árnyalatait, de érdemes lenne egy élénkebb színt is választani mellé (piros, zöld), ami itt-ott megjelenne a kiegészítőkön. Az általános világításon kívül gondoskodjatok olvasó és asztali lámpáról, hangulatvilágításról is.
Az ablak árnyékolására vászonrolót, római rolót vagy fareluxát, esetleg kék színű műanyag lapokból készített reluxát javaslok. Ezek, ha tetszik, hagyományos függönnyel is kombinálhatók, amelyek eltakarják a fűtőtestet. Esetleg radiátortakaró is készíttethető, akár az íróasztallal egyedileg kombinálva.

 

Gyermekszoba - Kék szoba Krisztiánnak

 

Remélem, hasznosíthatóak lesznek mostani tanácsaim is, és egy praktikus, barátságos fiúszobát rendeztek be a segítségével, ahová a barátaid is szívesen ellátogatnak majd.