Levelet hozott a postás a SzépLak szerkesztőségébe, és ez állt benne: „Marci fiunk még csak egy éves múlt, de úgy szeretnénk berendezni a szobáját, hogy kis változtatással kamasz koráig jól használható legyen…” Mit tanácsol ilyenkor a lakberendező?

 
„Marci fiunk még csak egy éves múlt, de úgy szeretnénk berendezni a szobáját, hogy kis változtatással kamasz koráig jól használható legyen. Családi házunkat nemrég vásároltuk, most tervezzük a felújítási munkákat, és talán az év végén be is költözünk. Még egy gyermeket tervezünk, de neki másik szobát szánunk, tehát az alaprajzon megjelölt szoba lenne Marcié. Szereti a vizes és a jeges sportokat, az asztalos munkákban is részt vesz az apukájával, ha lehet ilyet mondani egy egy éves kisfiúról. Örököltünk egy hajó alakú fali lámpát, ez adta az ötletet, hogy hajós hangulatú szobája legyen. Egyedileg készülne a bútor fából, de szükségünk lenne tanácsaikra, rajzos ötleteikre a megvalósításhoz.

Válaszban reménykedő, hűséges olvasóik:
Marci szülei, Budapest”

 

Gyermekszoba - Marci kapitány szobája

 

A szoba, melyet Marcinak választottak, ideálisan berendezhető egy gyermek számára.
Akár felnőtt koráig kényelmesen használhatja, ha a kisasztalt íróasztalra cserélik, és a meseszerű dekorációt felnőttesebbre. Mérete: 350 x 274 cm, belmagassága körülbelül 270 cm.

Mire a házfelújításon túljutnak, és a szoba berendezése is elkészül, talán Marci is átköltözhet a kiságyából a lambériával bélelt, a leesés ellen magasított oldallal védett „hajóágyába”, melynek végében kialakítható egy kis búvóhely is.
Teteje lerakóként használható, de rá is lehet mászni, s ha elölről vitorlaszerűen rögzített vászonnal látják el, leesni is csak az ágy felé lehet róla, ami nem nagy távolság.
Az „árbóc-ot” a padlóhoz és a mennyezethez rögzített vastag rúd vagy 10 x 10-es gerenda helyettesítheti, leginkább hangulati elemként, de tároló szerepe is juthat számára, ha rá erősített kosarakban gyűjtik pl. a szoba plüss lakóit.
Ha a radiátor a parapettel megegyező magasságú burkolatot kap, a mélyebb párkány is lerakó hellyé válhat. A bejárati ajtó jobb oldalán éppen elegendő mélységű hely áll rendelkezésre egy minden holmit elnyelő szekrény beépítéséhez. Hogy ne hasson robosztusnak, alul fiókokat is kialakítanék, illetve az ajtókat stílszerű módon tapétáznám vagy festeném, pl. világítótornyos vagy más vízparti motívummal, meserészlettel.

Az egész szobát nem javaslom mintásra festeni, de a falburkolat fölötti sávban végig futhatna sablonnal festett vagy készen vásárolt bordűr (színpompás halak, vízimadarak, csigák stb.). Illik e stílushoz a kék-fehér-piros színösszeállítás, valamint a türkizek. Az alap berendezés maradhat natúr színű fenyő, selyemfényűre lakkozva, vagy fehérre festve is elképzelhető, ha a szoba nem elég világos.

A belmagasság lehetővé tenné egy köralakú nyílású álmennyezet kialakítását. A nyíláson belül a mennyezetet kékre festhetnék, s pontfényekkel (LED szettel) csillagossá varázsolhatnák. Az örökölt fali lámpa a polcos tároló fölé kerülhet. Az ágynál és a kis kuckóban is gondoskodjanak gyermekbiztos világításról, és minden használaton kívüli konnektort lássanak el vakdugóval!

 

Gyermekszoba - Marci kapitány szobája

 

Gyermekszoba - Marci kapitány szobája