Új, vagy meglévő lakásunk függönyeinek kiválasztása korántsem olyan egyszerű dolog, választásánál rengeteg mintázattal, színnel és stílussal találkozhatunk, zavarba ejtően sokféle anyagból lehet válogatni.

 
Érdemes ezért függönyvásárlás előtt egy-két dolgot konkrétan figyelembe venni, pl. milyen árnyalatokat, vagy mintákat tudunk elképzelni a meglévő bútorokhoz, milyen stílus irányzat szerint indulunk beszerző útra. Figyelembe kell venni, hogy a szoba milyen fekvésű, mekkora ablakokkal rendelkezik, s így milyenek a fényviszonyok. Nagy mintájú függönyöket nagyobb, a kismintájú függönyöket inkább kisebb szobába válasszunk. Kisebb belmagasság esetén érdemes mennyezeti sínt alkalmazni és ahol csak lehet padlóig érő függönyt varratni.
Dolgozószobába élénkítő, meleg színeket, hiperaktív gyerek szobájába inkább nyugtató hideg, vagy pasztell színeket alkalmazzunk.

 

Függönyanyagok kiválasztása

 

A fentieken túl egy kis anyagismeret sem árt a választásban, mint a fényáteresztő, mint pedig a sötétítőfüggönyök területén.

 

A fényáteresztő függönyök

  • Jacquard: korlátlat méret és motívumkínálat jellemzi. Joseph Marie Jacquard szalmakészítő mesternek köszönhetjük, aki 1801-ben találta fel új szövőgépét. A kézzel horgolt függöny anyagokra hasonló termékek általában fehér, vagy tört fehér színben készülnek. Manapság általában poliészter alapanyagból. Mindenképpen a klasszikus, vagy polgári lakásokba ajánlott.

 

  • Organza: lehet egyszínű, mintás, lehet matt vagy fényes úgynevezett tükör organza, luxuscikként a selyem organza. Általában viszkózból és poliészterből készítik kémiai utókezeléstől lesz merev és kemény. Ez utóbbi tulajdonsága miatt vannak, akik nem választják, viszont lapfüggönyként igen kedvelt és jól használható. Szép színjátszós típusai igen különlegesek, elegánsak.

 

  • Voile: közkedveltebb és strapabíróbb anyag. Lehet nyomott, festett, hímzett, égetett. Nem gyűrődik, sűrűbb szövésű az organzánál, esése könnyed. Fénye matt, anyaga lennel vagy poliészterrel kevert pamut.

 

  • Sablé: manapság igen közkedvelt, selyem fényű fonalakkal szőtt és igen kellemes fogású kelme.

 

  • Batist: finomszálú, könnyű vászonszövésű anyag. Pamutból, lenből, gyapjúból, de néha műszálból is készül. A természetes alapanyagokat, vagy kifejezetten vidéki hangulatot kedvelőknek ajánlott.

 

Függöny a lakásban

Sötétítő-árnyékoló függönyök

  • Taft: sűrű,vászonkötésű finom és durvább és fényes fonalakból készült nagy formatartású anyag. Nem taft nem részesül puhító utókezelésben, ezért gyűrődik.

 

  • Zsenília: bársonyos, lágy tapintású kelme. A nőies megjelenésű helyiségekbe, vagy gyerekszobákba igen ajánlatos, illetve azoknak, akik a merev, keményebb tapintású anyagoktól idegenkednek. Mosása kéz meleg vízben ajánlott.

 

  • Double: a double szövés módszerével készült kétoldalasan használható anyag, amely lehetőséget ad annak mindkét oldali felhasználásával pl.: díszpárnák készítésére is.

 

  • Brokat: gazdag mintájú fényes anyag, gyakran szatén anyagra szövik. Fényes lánc és vetülékfonal jellemzi. Kizárólag vegyileg mosható. Valódi selyemből, vagy mesterséges szálas anyagból készítik.

 

  • Szatén: eredetileg 100% pamut, ami luxusterméknek számít, csillog és fénylik. Ennek több változata is kapható már poliesterből és pamut-poliester keverékéből is, ami nem gyűrődik. Jó esésű vékony anyag. Igazán nemes változata a selyem szatén.

 

  • Blackout: szövésének köszönhetően nem engedi át a fényt. Az úgynevezett technikai textil speciális eljárással készül, mert két szál közé egy fekete szálat szőnek, sőt magasabb minőségűek esetében ez a fekete szál szénszálból készül. Keményebb fajtái rolónak használható, lágyabb esésű esetén pedig magában, vagy más sötétítő anyag mögé varrva igazi lesötétítést eredményez.

 

  • Düftin: puha bársonyos felületű közepes súlyú pamutszövet. Közepesen finom lánc és durvább vetülékfonalakból készül. Bolyhos felületét bolyhozással, keféléssel és nyírással állítják elő.

 

  • Bársony: Közepes súlyú, puha pamut- vagy selyemszövet, sűrű, rövid, fényes száltakaróval, amelyet vagy a lánc-, vagy a vetülékfonalak felvágásával készítenek (eszerint különböztetnek meg lánc- ill. vetülékbársonyt). A száltakaró nemesítésére esetleg még külön kikészítést is alkalmaznak. Kezd divatja múlttá válni, pedig igen kellemes tapintású anyag.

E-shield voile anyag: a legkülönlegesebb anyag, ami bővíti a kínálatot, védelmet nyújt az elektromágneses sugárzás ellen, ami folyamatosan éri szervezetünket a különböző háztartási eszközök, ágynál lévő villamosvezetékek, számítógép , vagy televízió használata alkalmával.

 

Ezek a hatások a következőek lehetnek: fáradság érzet, alvászavar, látásprobléma, növeli a stressz szintet, migrént okozhat.
Az E-shield voile felületkezelésével és szövési struktúrájának köszönhetően elnyeli és közömbösíti ezeket az elektromágneses sugárzásokat.

 

Természetesen nem lehet minden anyagfélét felsorolni, de remélhetőleg hasznos információkhoz jutottak mielőtt elindulnak vásárolni és talán nem ijednek meg annyira, ha egy eladó elasztikus pamutbársonyt /düftin kínál jacqurd nyomású mintával…