A konzolasztal szó a konzol szóból eredeztethető. A konzolok olyan tartószerkezetek, amelynek egyik vége szabadon áll, a másik pedig fixen van rögzítve a falhoz vagy a falba (statikailag határozott, befogott tartók).

A konzolasztalokEredetileg a konzolasztalok is alapvetően kétlábúak és a falnak támaszkodnak, önmagukban nem tudnak megállni, éppen ezért szélesek, de kis mélységűek. A két másik láb megspórolásával kisebb mélységet lehet elérni és így egy keskenyebb előszobában is elférnek, tulajdonképpen éppen ezért alakult ki ez a bútortípus.

 

 

Elsősorban milyen enteriőrbe illeszkednek a konzol asztalok?

Jónás Dorka: Bárhova beilleszkedhetnek ezek az általában dekorációs célt szolgáló bútordarabok, feltéve ha helyük optimálisan adott. Eredetileg a klasszikus építészeti stílusokban volt nagy szerepe a fal menti „installációnak”, ahol grandiózus terekben szimbolizálta az oda
belépők számára a hely elegáns megjelenését, és az ott lakók figyelmességét az apró részletekre.

Hujber-Nagy Aletta: Elég változatos bútor tud lenni. Szinte minden formában – fél ellipszis, téglalap, faragott formák – létezik, a legegyszerűbbtől a legbonyolultabb barokk vagy rokokó díszítésűekig. Anyaga pedig szintén bármi lehet, a fától, a műanyagon keresztül, az üvegen át egészen a kovácsoltvasig.

Konzolasztal és az entriőr

Milyen funkciót töltenek be?

JD: A klasszikus értelemben vett, falhoz támasztott, vagy sokszor rögzített konzol asztalokat dekorációs bútordarabként használjuk. Sokan úgy gondolják, hogy legfőbb funkciójuk a családi fotók, vázák, asztali lámpák vagy szép gyertyatartók ízléses bemutatása, amely
elragadó részletként szolgálhat otthonunkban, kiemeli a lakás vagy bármilyen tér impozáns megjelenését. Sokszor nagy méretű tükröket, vagy festményeket helyezünk föléjük, emelve a látvány hangulatát.

HNA: Elsősorban tükör alá szokták helyezni, illetve előszobákba lerakó asztalként. Gyakori az is, hogy két oldalra jelentősen túlnyílik egy kép, vagy tükör alatt, és a két végére vázában virágot helyeznek. Ma már konzolasztal néven nem csak a 2-3 lábú változatot forgalmazzák, hanem általában a kis mélységű lerakó asztal fogalmával mosódott össze, így szabadon álló konzolasztalok is kaphatók. A szabadon álló formák esetén gyakori, hogy szófák, kanapék mögé helyezik, és virágot, gyertyatartót egyéb dekorációt helyeznek rá. Ugyancsak gyakori felhasználás, hogy étkezőasztal közelébe tálalóként alkalmazzák. Kis lakásokban remekül használható a hálószobában sminkasztalként, vagy végszükség esetén dolgozóasztalként is egy notebook számára.

A konzolasztal funkciói

Bárhol használhatjuk az enteriőrben?

JD: Manapság inkább kulcstartóként, levelek tárolására alkalmazzuk az előszobákban. A mai modern tervezésű konzol asztalkák egyszerű vonalvezetésűek, és inkább funkciót szolgálnak ki, sokuknak fiókjuk is van. Ám bárhova helyezhetjük őket, ha annak úgymond van értelme.

HNA: Anyaguktól és stílusuktól függően bármilyen enteriőrbe illenek. Ha az üzletek kínálatában nem találunk olyat, amely stílusát, anyagát vagy méretét tekintve nem illeszkedik otthonunkba, abban az esetben egy ilyen aprócska bútor legyártatása sem nagy idő és költség és legalább biztosak lehetünk benne, hogy a leendő konzolasztalunk minden szempontból tökéletesen illik majd otthonunkba.

Ízléses konzolasztal

Forrás:
otthonokeskertek.hu