Mozikban a Szex és New York (Sex and the City) című tv-sorozat moziváltozatának második része. A dolog aktualitása tehát adott. Adott az is, hogy (talán nem meglepő, de) van magyar vonatkozása is a filmnek…

OTTHON TEREMTÉS Miért érdemes lakberendezőt fogadni? Szolgáltatás és díjszámítás Év Lakberendezői Lakberendezési ötletek ...   LAKBERENDEZÉSI ÖTLETEK Dekor, kert és egyéb Feng-shui Fürdő, szauna, wellness Háló, gyerekszoba Hasznos ötletek, tanácsok Konyha, étkező Könyvajánló Lakásbemutatók LOSZ rendezvények, kiállítások Nappali, dolgozó Stílusok Tároló és kiszolgálóhelységek Termékajánló TV, filmek, művészek LOSZ MAGAZIN 2010. II. félév 2010. I. félév 2008. II. félév 2008. I. félév Az összes kiadás ESEMÉNYEK PÁLYÁZATOK Az "Év Pályakezdő Lakberendezője - 2009" Az év fürdőszobája 2009 pályázat A LOSZ megújul Az "Év Lakberendezője - 2009 "pályázat NAPTÁR június július augusztus Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York
Ez pedig nem más, mint egy magyar származású lakberendező, Ondine Karady, aki a TV-sorozat 2002-2004 között futó részeinek enteriőrjét tervezte (illetve egyéb mozifilmekben közreműködött interior designer-ként, pl.: Derült égből Polly = „Along Came Polly”, illetve a „25th Hour” és „Requiem for a Dream”).

Az 1969-es születésű, New York-i lakberendezőnő, Karády Sándor lánya. Mr. Karady azonban nevével ellentétben nem filmszínész.Az 1969-es születésű, New York-i lakberendezőnő, Karády Sándor lánya. Mr. Karady azonban nevével ellentétben nem filmszínész, hanem a neves gyógyszergyár a Merck & Company alkalmazottja volt egészen nyugdíjazásáig, – felesége Ondine édesanyja – egy építészeti cégnél, a szintén New York-i HLW cégnél dolgozott. Több film és TV-műsor berendezése után Ondine Karady saját lakberendező vállalkozásba fogott, melyet mind a mai napig nagy sikerrel folytat.

Karady azon kevés amerikai lakberendezők közé tartozik, akik szóba jöttek az USA új elnökének, Barack Obama Fehér Ház-i lakberendezéséhez (igaz, végül mégsem ő, hanem a kaliforniai Michael S. Smith nyerte el a munkát). Bár a most bemutatott mozifilm enteriőrjeit már nem ő tervezte, azért jó tudnunk róla, hogy magyar kéz segítette a népszerű sorozat megszületését.
A mozifilm set designer-e Lydia Marks (Marks & Frantz Interiors) volt, aki Jeremy Conway, production designer irányításával érte el azt, hogy az enteriőrök szerves részét képezzék a filmnek. Nézzük, mit alkottak:

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York

 

Chloe Redmond Warner (egy San Francisco-i lakberendező) szerint – A Szex és New York hűséges nézői (és rajongótábora) teljesen azonosulni képesek a vásznon látott szereplőkkel. Gyakran halljuk: „Én tisztára olyan vagyok, mint Carrie vagy Samanthára akarok hasonlítani”, ezért nem mindegy, hogy milyen stílust képviselnek. És ez nem csak a lányok ruhatárára érvényes, hanem mindenre, ami körülveszi őket – a filmbeli lakásukra is.

Ezt azonban nem volt könnyű összehangolni. Jeremy Conway szerint nem kis munkába került, mire összeállt a szereplők ruhatára és lakásának enteriőrje. Minden karakterhez sajátos színeket rendeltek, melyeknek feladata a szereplő egyéniségének kiemelése és hangsúlyozása volt, annyira, hogy a film nézői automatikusan felkiáltsanak, ha hasonló enteriőrt látnak: „Én tisztára olyan vagyok, mint Carrie vagy Samanthára akarok hasonlítani”, ezért nem mindegy, hogy milyen stílust képviselnek. „Ez annyira Szamantás!”

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York

 

A mozifilmben Carrie megtanulja megosztani lakását férjével (Chris North), és kiterjeszti divat iránti lelkesedését a lakberendezésre is. Itt már nem csak magára gondol – azaz nem csupán „csajos” enteriőrnek kell megszületnie – hanem némi maszkulin elemet is bele kellett csempészniük a designereknek a filmbe. És itt kezdődött Lydia Marks enteriőr tervező feladata. Olyan sötét, férfias elemekkel (pl. egyenes vonalvezetésű századközepi bútorok) kellett vegyítenie a nőies kiegészítőkkel (csajos szőnyeg, növénymintás kárpitok, stb.) bővel ellátott enteriőrt, ami mindezt vissza is adja a vásznon. Ám a hangulatkeltés nem állt meg a házaspárnál: Samantha vadi új Times Square-i irodája, a marokkót idéző hotel, stb. mind, a lakberendezéshez értő interior designert kívánt.

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York

 

A designerek munkája nem is maradt pusztába kiáltott szó. Olyan az egész, mintha a szereplők csoda ruhái és cipői egy kirakatot mutatának a külvilág felé, míg lakásaik elárulják valódi énjüket. Különösen igaz ez Mirandára, akinek még ha a ruhatára fel is frissült csupa elegáns holmival, a lakása kissé leharcolt – és felfedi a valóságot.

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York

 

A főbb szereplők, illetve a filmben megformált karakterek: Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), Charlotte York (Kristin Davis), Miranda Hobbes (Cynthia Nixon) és Samantha Jones (Kim Cattrall). A lakások berendezése (mint minden filmsorozatban) itt is fontos szerepet kaptak a karakterek kiemelésére, aláhúzására.

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York

 

Carrie:

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York Carrie lakásának bútorai bolhapiaci kirándulások eredményei. Kopott festék, nem azonos kárpitozású (sőt össze nem illő) székek és asztalok, mind mind olyasmi, amit Jeremy Conway csapata a New York-i bolhapiacokon és használtcikk boltokban gyűjtöttek össze a filmhez. Az enteriőr fő darabjai, az „Aidan Chair” fotel, és a nagy kerek dohányzóasztal (coffee table). A fotel kissé foltos és szakadt bőrrel kárpitozott, ami jól tükrözi azt, hogy a film szerint Aidan egy pullman kocsi huzatával vonta be a fotelt. Az asztal kiválasztásánál az volt a kritérium, hogy olyas valamit találjanak, ami körül a lányok összegyűlhetnek és fecseghetnek kedvükre. Sajnos sem olyant nem találtak, ami megfelelt volna igényüknek, sem olyant, ami belefért volna a büdzsé adta keretbe, ezért Conway a saját kezébe vette az ügyet, és szó szerint készítet egyet. A dolgozósarok íróasztalai és laptopja a Smithsonian Intézet állandó kiállításában szereplő darabok.

Samantha:

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York Samantha lakásában a „boudoir” (budoár) stílust követték. Számos krimzon és egyéb vörös árnyalatú szín sugallja a forróságot és vágyat, sőt még kandallója is van a romantikához – bár jó, ha tudjuk Samantha sohasem használta.

 

 

Miranda:

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York Miranda lakása teljesen más karakterű, ezért olyan tárgyakat kerestek, melyek egyenes ám ívelt vonala mindezt erősíti.

 

 

Charlotte:

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York Charlotte lakása gazdagságot sugalló, amit a leginkább több egymásba nyíló szoba berendezésével értek el. Olyan enteriőrt alkottak, amibe bárhonnan is lépnek be a szereplők, jól látszik, hogy a lakás még folytatódik tovább, más szobák felé is.
Conway és designer csapata biztosra ment, és nem bíztak a véletlenre semmit. A film annyira valósághű, amennyire csak lehet. A padlón az összetekeredett telefon zsinór, a falakon a repedés, mind azt szolgálta, hogy a színészek (és majd a nézők is) abszolút valóságosnak érezzék az enteriőröket. Ritka az ilyen precizitás filmeken: még Carrie Vogue magazinja is az éppen megjelent friss (nem évekkel ezelőtti) kiadású, és gyufák, sőt bevásárlószatyrok is az adott szereplőről árulkodnak (lásd: Carrie kedenc Manolo Blahnik cipői).

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York

 

És ha valaki reprodukálni szeretné kedvenc film-karaktereinek enteriőrjeit, íme egy kis segítség:

 

 

Carrie lakásának berendezése:
dohányzó asztal – Bradshaw Tables from Room & Board, fotel – Aidan’s Morris style chair by Whit McLeod

Charlotte lakásának berendezése:
szövetek – linens by Ann Gish, ágy melletti lámpák – Bond Street Antiques,
tapéta – Osborne & Little,
porcelán – Classic Bernadaud china,
csillár – Basil Lawrence Antiques,
szőnyeg – ABC Carpet and Home

Samantha lakásának berendezése:
szövetek – Calvin Klein és ABC Carpet and Home,
vörös kínai antik szekrény – XIX.századi darab a Far Eastern Antiques and Arts-tól,
festmények – XVIII.sz.-i reprók a Franklin Street-i (New York) The Orange Chicken cégtől,
tűzhely és mosogató – Viking és Gemini,
edények – Calvin Klein,
tálak és serpenyők – Le Cruset.

Miranda lakásának berendezése:
fotel – Donghia,
szőnyeg – ABC Carpet and Home,
ágy – Bellini,
ágynemű és állatmintás anyagok – Amy Coe.

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York
Csodálkoznak-e, ha azt mondom: a film bemutatása után (Amerikában) hirtelen megugrott a kereset a fent említett bútorok, tapéták iránt? Nos mindig is tudtuk, hogy a film és TV nagy hatalommal rendelkezik. És, ha valaki izig-vérig rajongó, akkor nemcsak ruhatára, de lakása is hasonlatossá válik kedvenc filmbeli karakteréhez…

Bár mi egy kissé messze vagyunk Hollywood-tól, ám hasonló enteriőrök egy „képben levő” lakberendező segítségével idehaza is megvalósíthatók!

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York

 

Filmek lakberendezői szemmel - Szex és New York

 

Forrás munkák:

articles.sfgate.com

www.bellemaison23.com

www.elledecor.com

 

 

Samantha keleti kényelemben...
« A 10 »