A környezettudatosság világszerte egyre jobban terjed. Ami pár éve még csak „jó poén” volt, azt mára már komolyan vesszük, és senki nem botránkozik meg rajta. Azt is bízvást állíthatjuk, hogy mindezek hamarosan talán annyira megszokottá válnak majd, hogy akár divat, vagy életmód és stílus is kialakulhat belőlük. Hogy miről beszélek? Nos, a zöld bútorokról…

 

Zöld bútorokA „zöld bútorok” alkalmazása csökkenti az emberi faj kártevését bolygónkra. Ezek az ökológiailag korrekt (egy új elnevezés, ami a „politikailag korrekt” kifejezés mintájára született) tárgyak egészségesebbek, és némi életet csempésznek felhasználójuk otthonába. Szó szerint, merthogy élő növények és használati tárgyak (bútorok) fúziójáról van szó!

 

A lakberendezők egyik dilemmája, hogy gyakorta nem illeszthetők a növények a modern enteriőrökbe. Ezekkel viszont élvezet a lakberendezés. Hála a formatervezőknek, és a „zöld-agyú” designereknek ezek a tárgyak egyesítik a bútorokat a kerttel, és ott is használhatók, ahol más növényzet nem telepíthető. Nézzünk hát néhány példát e zöld bútorokra:

Csináld magad fű-bútor (DIY Lawn Furniture)

Mennyi oxigént termel a jelenlegi bútorod? Netán szívesebben ücsörögnél a kertedben a füvön, mint odabent a szófán? Most mindkettőt egyszerre megteheted. A fű-bútort mindenki kedvére alakíthatja és gondozhatja. Nem kell más hozzá, mint egy pár négyzetméter gyeptégla, egy fűnyíró olló, és egy „csináld-magad” kézikönyv. Az www.inhabitat.com honlapján minderről bővebben olvashatnak azok a környezet tudatos és bátor otthon tulajdonosok, akik némi kerttel és elhivatottsággal rendelkeznek.

 

Csináld magad fű-bútor

 

Az élő pad (Bushy Bench)

Ez a különös pad kültérben (kertben) és beltérben (lakásban) egyaránt használható lakberendezési tárgy. A pad karfája és háttámlája úgy van kiképezve, hogy azokba növények ültethetők. Ezekben a „cserepekben” bárki bátran nevelheti kedvenc cserjéjét, vagy egyéb bokrosodó növényét. És a végeredmény? Egy különleges és egyedi bútordarab, ami minden teraszon, vagy erkélyen meghökkentő látvány. (www.cinqcinqdesigners.com)

 

 

Bushy bench

 

Beltéri növényfal (Living Wall Planter)

Képzelj el egy olyan dísztárgyat a faladon, amit a természet alkotott, és folyamatosan változó formával gazdagítja nappalidat. Hála a Living Wall Planter-nek, ez már nem csak képzelet, hanem valóság. A cédrusfa keretbe fémzsebek találhatók, melyekbe virágföldet rakva bármilyen növény beültethető. Ez a szerkezet garantálja, hogy ne konyuljon és lógjon le beleültetett virág vagy borostyán, és tartja meg az egyre dúsabb levélzetet függőlegesen a falon. Ami nem látható, az a locsoláshoz kiképzett rezervoár-rendszer, mely lassan adagolja az éltető vizet locsolás után a növényeknek. A gyártó (www.gardeners.com) garantálja a szivárgásmentességet, ami kell is, hogy ne keletkezzenek lefolyás-csíkok a falon, vagy az alá tolt kanapén.

 

Living Wall Planter

 

Összevarrt asztal (Stitch table)

A képen látható dohányzó asztalka olyan, mintha középen összevarrták volna, lazán, nagy öltésekkel. De ez csak a látszat, nagyon is egyben van – és jól megkonstruált. A két asztal-felet 3 rozsdamentes acél növénytál tartja egyben, varratot utánozva. A növénytálakba azt teszünk, amit akarunk: ez lehet újság, vagy kacattároló, de lehet cserepes növény is. Az asztalka tervezője Greg Zulkie (www.greg.zulkie.com) és az inspirálta létrejöttét, hogy a zöld növényzetet és a bútorokat összevegyítse.

 

Összevarrt asztal

 

Asztali kert (Potted Table)

A kiskerttel körbe ültetett talpú asztalkát két magasságban gyártja forgalmazója. Univerzális bútorként bárhol alkalmazható, kültérben, beltérben egyaránt. Az asztallap egy központi száron nyugszik, melynek alapja egy cserépben végződik. Ebbe ültethető a kívánság szerinti növényzet. Hol másutt született volna e különös bútordarab, ha nem egy japán designer asztalán? Egyszerű, mint egy „Tulip table”, de modern és környezetbarát. Tervezője Tokujin Yoshioka, forgalmazója a Bonluxat (www.bonluxat.com).

 

Környezetbarát asztali kert

 

Fűlámpa (Sensory Lamp)

Ha te is olyan kocka vagy, aki éjjeleket tölt a laptopja előtt, csak az asztali lámpa fényébe burkolózva, akkor ez a lámpa neked való. A lámpa a valódi napfényt utánozva ciklikusan változtatja fényerejét és a fény hullámhosszát (színét). Ez jótékony hatással van a talpában nevelt fűre, ami hálából kellemes illattal ajándékozza meg gazdáját. Csak a fűnyírás és locsolás a tulajdonos dolga, de ez legalább emlékezteti arra, hogy az ablakon kívül is van élet, nem csak a számítógép mellett. Tervezője: Sara Rossbach (www.sararossbach.com).

 

Környezetbarát fűlámpa

 

Fűlámpa

 

Beltéri kert (Indoor Grass Gardens)

Ismét egy japán újdonság, a METAPHYS (www.metaphys.jp) beltéri kertecskéje. Ami olyan modern vonalú konténerekből áll, melyek akár mobil műalkotásként is betervezhetők a lakberendezők által. Falra akasztva, térelválasztóként, vagy csak úgy letéve a fal mellé igen különös és modern részei lehetnek minden városi lakásnak. Tulajdonosa szinte hallhatja a fű növését, ami 4-5 hét alatt kiserken, aztán már csak gondoznia kell (vágni és locsolni). Minimalista design-ja miatt jól illik a modern enteriőrökbe.

 

 Környezetbarát beltéri kert

 

Környezetbarát beltéri kert 2

 

Beltéri kert

 

Fűlámpa (Grass-On Green Lamp)

A Grass-On lámpát tervezője – az ITLabs (www.itlabsdesign.it) – a természet lakásokba való csempészésére találta ki. Különleges külalakja eredeti funkciókkal ellátott, kizárólag reciklált anyagok felhasználásával készülve pedig abszolút környezetbarátnak tekinthető. A kocka formájú lámpa akár földre téve, akár csillárként felakasztva egyaránt alkalmazható, nagy segítséget adva a lakberendezőknek.

 

Fűlámpa

 

Modern fűlámpa

 

Fürdőszobai mohaszőnyeg (The Moss Carpet)

Különlegesség a mohával bevont kilépőszőnyeg, amely a nedves erdők talaját lopja be tulajdonosa fürdőszobájába. A természetgyógyászok szerint csodát tesz a meztelen talpaknak a fűben járás, és ez vonatkozik a mohára is. A vérkeringés fokozása azonban csak a biológiai hatása, az esztétikumról nem is beszélve. A szőnyegecske többféle mohából áll: gömbmoha, szigeti moha és erdei moha. Tervezője Nguyen La Chanh.

 

Fürdőszobai mohaszőnyeg

 

Mohaszőnyeg a fürdőszobában

 

Fűpuff (Grass Ottoman)

Az egyetlen bútordarab a most bemutatottak között, ami nem valódi növényből áll. A fűpuffot ugyanis speciális, kifakulástól védett műanyagból állítja elő forgalmazója, a GH Design (www.gh-design.net ). Tervezője Nancy Favier (www.thetrendygirl.net ) elképzelése szerint akár lakásban, akár teraszon, vagy kertben egyaránt felhasználható.

 

Fűpuff