Olvasónk leveléből: „Egy 35 négyzetméteres lakás berendezéséhez szeretném segítségét kérni. Egyelőre csak a főfalak állnak, és a fürdőszoba az a helyiség, amelyet nem lehet áthelyezni…” Nos, mit tanácsol a lakberendező?

 

Az olvasó segítségkérő leveléből

„35 négyzetméteres lakás berendezéséhez szeretném segítségét kérni. Egyelőre csak a főfalak állnak, és a fürdőszoba az a helyiség, amelyet nem lehet áthelyezni. Szeretnék egy kis előszobát, pici konyhát, fürdőszobát káddal, és egy világos hálóhelyiséget külön bejárattal, valamint egy normál méretű nappalit. Tetszik az extravagáns stílus, a sok üveg (üvegtégla is) és a fém.”
Pándi Zsuzsanna, e-mail

 

Szingli lakás alaprajza

 

Magáról sajnos, semmit sem árult el, de levele alapján úgy vélem, egyedülálló, fiatal hölgy lakásának berendezésére kért megoldást. Egy szinglinek tervezett, ilyen pici lakás berendezésénél az üveg és a fém kedvelése csak üdvözölhető, hiszen éppen ezekkel az anyagokkal, és jó világítással tehető optikailag tágasabbá a tér. Viszont a felsorolt helyiségeket fallal leválasztva elhelyezni benne lehetetlen vállalkozás lenne, hiszen nem maradna elég tér a használathoz. És a látvány sem kellemes a kis cellák között.

 

Szingliknek tervezett lakás

 

Három változatot készítettem a válaszfalak elhelyezéséhez. Kettőben leválasztottam a hálót, a harmadik egyterű változatot ábrázol. Az első berendezési alaprajzon ott helyeztem el a hálófülkét (mely alig nagyobb, mint az ágy), ahová az építész is tervezte.

 

Egy szingli lakása

 

Az „előszoba” és a konyha egy térben van, melyet a nappalitól üveges tolóajtó választ el, ha feltétlenül ragaszkodik a leválasztáshoz. A hálófülkét is üveges tolóajtó takarja, mely egy kevés természetes fényt biztosít, de ha becsukja, nem lesz szellőzése a szobának. Ez utóbbi probléma nem áll fenn a második változatnál. Ott viszont nagyon szűkös hely marad a nappali számára, bár a belépő elé szebb, tágasabb látvány tárul, és a tároló bútor is kényelmesen használható. Az „étkező” üvegtégla betéten keresztül kapja a fényt.

 

Tökéletesen berendezett lakás szingliknek

 

Kis alapterületű szingli lakásVéleményem szerint e kis alapterületen a harmadik, egyterű kialakítás felelne meg legjobban egy (két) fiatal ember számára. Ha a fürdő hosszából elvesznek 25-30 cm-t, elhelyezhető ott egy előszobafal cipős szekrénnyel, a másik oldalon pedig faltól-falig gardrób szekrény, minden holmi tárolására.
A pici konyha mellett kialakítható egy számítógépes íróasztal és egy alacsony szekrény. Fölöttük a tv, és mennyezetig polcok a könyveknek.
Kellemes helye lenne az étkezésnek és a vendéglátásnak is.

 

Alaposan fontolja meg, melyik megoldást választja, ugyanis az alaprajzokon általában tágasabbnak látszik a berendezett lakás, mint a valóságban!

 

 

Lakás szingliknekA hálóhely lapfüggönnyel is leválasztható. Így nincs „hermetikusan” elzárva a levegő és a fény.

A világos, fényes felületek, az üveg és az acél szinte eltűnnek a térben.

Pici fürdők is burkolhatók nagy méretű csempével, ha nem hangsúlyos a fuga, mint ezeknél az együttesen 91,5×91,5 cm-es lapoknál, ahol nem is látszik majd.