„Vásároltam egy kicsi lakást a belvárosban…de nem tudom, hogyan lehetne a berendezést egy személy számára kényelmesen és lehetőleg olcsón megoldani.” Lássuk a lakberendező tanácsát.

 

Kérdés

„Vásároltam egy kicsi lakást a belvárosban. Egyelőre kiadásra szánom, de egy-két év múlva fiam első önálló lakása lesz, tehát szeretném felújítatni. A meglévő csúnya és szinte használhatatlan galériát megszüntetném, de nem tudom, hogyan lehetne a berendezést egy személy számára kényelmesen és lehetőleg olcsón (max. 1 000 000 Ft) megoldani. Piros, fekete, fehér színeket szeretnék. ”
Csabai Ágota, Budapest

 

Mini garzon alaprajz

 

A lakberendező tanácsa

A mini garzon, amelyhez berendezési ötleteimet kérte, nincs egészen 20 négyzetméter.
Ilyen pici alapterületen sok kompromisszumos megoldásra lesz szükség, de a szülői házból elköltöző fiatalembernek nagy kincs lehet.

Leveléből azt is megtudtam, hogy a falak a mennyezet alatt salétromosak, itt-ott nedvesek, valamint szükség van a nyílászárók és a burkolatok cseréjére is. Ezek a feltétlenül szükséges munkálatok nem kevés pénzbe kerülnek, ezért az Ön által előirányzott kb. egy millió forint nagyon kevésnek tűnik. Különösen akkor, ha minden berendezési tárgyat (bútort, gépeket, textileket stb.) most kell beszerezni. Tapasztalatom szerint egy ilyen nagyságrendű felújításra kb. annyit kell fordítani, mint az ingatlan értéke, ami jelen esetben is többszöröse a megjelölt összegnek.
Viszont egy kellemes kislakás jobban kiadható, s mire fia beköltözhet, a ráfordítás egy része meg is térül. (Remélhetőleg komolyabb rombolás nélkül.)

 

Mini garzon berendezése

 

Ha a minimális méretű (2 nm) vizesblokkot leszámítjuk, 17 négyzetméteren kell osztoznia az előszoba, a konyha, az étkező, a háló és a nappali funkcióinak, valamint a tárolást is itt kell megoldani. Ha az új ablakot (fehér színű műanyagkeretes, nyíló-bukó rendszerű, esetleg szélesebb) kb. 20cm-rel magasabb parapettel építteti be, 60 cm magas dobogó alakítható ki a „konyha” helyén. Alóla 130 cm széles, kihúzható ágy szolgál alvásra és társalgás, étkezés alkalmával kanapéként is.

 

A fürdőt üvegtéglabetéttel kerekített fallal választanám le, melyen tolóajtót alkalmaznék. Ha a wc-t is leválasztaná, arra harmonikaajtó kerülhet, de szerencsére e pici helyiségeken is van egy-egy ablak, tehát a szellőzés biztosított, és valamennyi természetes fényt is kapnak.

 

Mini garzon alaprajza

 

A dobogóra vezető lépcsők belseje tároló helyeket biztosít a gardróbszekrény és a főfalban meglévő fülke mellett. Ha a mérőórákat a külső falra helyeztetik át, néhány fogas is elhelyezhető a bejárati ajtó mellett. A fűtésre a meglévő hőtároló kályha megfelelő. Felette kaphat helyet a tv, videó stb. Melegvizet a wc mennyezete alá szerelt bojler biztosít a mosogatáshoz is. Kedvenc színeit alapul véve készítettem a rajzokat, de a barátságosabb hatás kedvéért a világos faszínt (pl. juhar) is becsempésztem a bútorokon. A fekete csak kevés kiegészítőn szerepeljen, de az izgalmasság érdekében az üvegtégla körül piros a fal. A többi helyen lehet fehér is, de kellemesebb hatást keltene egy meleg krémszín. Nagyobb tükör-felületek és a jó világítás segíthet a tágasság illúzióját kelteni.

 

 

Alaprajz, kis tér

 

Berendezési ötlet a mini garzonbanGarzon berendezés