Idézet olvasónk leveléből: „Egyedülálló anyukaként megvettem első, saját lakásunkat, szerkezetkész állapotban. A lakás kiváló helyen van, de pici, 46 m2…Tudnának pár jó ötletet adni, hogy hogyan rendezzem el a bútorokat a több funkció szerint úgy, hogy ne tűnjön zsúfoltnak?” – Nézzük, mit tanácsol a lakberendező?

 

Az alábbi levél érkezett a SzépLak szerkesztőségébe egy a lakásról mellékelt alaprajzzal együtt:

 

„Hónapok óta lapozgatok lakberendezési újságokat, végül Önöket választottam.
Egyedülálló anyukaként megvettem első, saját lakásunkat, szerkezetkész állapotban. A lakás kiváló helyen van, de pici, 46 m2. Ebből a nappali 20 m2, ami étkező, hálószoba és néha dolgozó is egyben. Tudnának pár jó ötletet adni, hogy hogyan rendezzem el a bútorokat a több funkció szerint úgy, hogy ne tűnjön zsúfoltnak?

 

Mindent ezután szerzek be, tehát semmihez nem kell alkalmazkodni.
Sok tároló helyre van szükségem (ruhák, könyvek), egy könnyen lenyitható ágyra, s ha még egy laptopos sarok is megoldható lenne, akkor már nem is találnék szavakat.

 

Ami még nehezíti a dolgot, hogy a minimalista, mégis nőiesen meleg berendezés tetszik. Az egyik falat (melyiket?) hangsúlyosabbra képzeltem (pl. sötétbarna tapéta?). A konyhában pedig csempe helyett üveglap mögé helyezett tapéta lenne a falon.”

 

Vadnay Klára, e-mail

 Nőies minimál 46 nm-en

 

A lakberendező tanácsa

Az Ön által meghatározott feladatot nem lehetetlen ugyan teljesíteni, de nem is egyszerű. a minimál stílus viszont megoldás lehet.

 

Ahhoz, hogy nagyobb befogadó képességű tárolója legyen, és az „előszoba” kellemes belépővé, illetve jól használható „öltözővé” váljon, érdemes lenne a berendezkedés előtt kicsit bontani. A berendezési alaprajzon látható módon nyerhető egy 90 cm széles cipőtárolós pad előszobafallal, és egy tolóajtóval takart gardrób, ahová esetleg a porszívó is befér.

 

A gyerekszoba terhére természetesen, de egy kis lakó számára még így is jól berendezhető terület marad, ahol a saját holmik tárolása is megoldott. Itt a 90-es nyíló ajtót 75 cm-es toló rendszerűre cserélném. Ennyi válaszfalbontás és építés nem nagy áldozat az így nyert, sokkal praktikusabb térkihasználásért, ami a mindennapi, zavartalan használatban fog megtérülni.

 

A konyha praktikusan berendezhető, minden beépített gépnek jut hely benne. Az ablak mellé akár szelőztethető kamraszekrény is kerülhet. A fal üveglapos borítását az asztalossal kiviteleztetheti majd, akitől a bútort rendeli. Kerülhet mögé tapéta, festett fal vagy maga az üveg is lehet mintás, színes. Két db. egyforma asztallal (100x60x74 cm) a napi étkezés, és az otthoni munka is megoldható. Ha a két asztalt összetolja, ünnepi vacsorát is rendezhet otthon.

 

Nőies minimál

 

Olyan kanapét célszerű vásárolnia, amelyen egy személy összecsukott állapotban is kényelmesen elfér, de a gyakori nyitogatást is bírja. Beszerezheti pl. a Human Design (www.humandesign.hu) kínálatából.

 

Kiemelésre a konyhát takaró fal kínálkozik. Burkolhatja a kiszemelt barna tapétával is, de szerencsésebb lenne világosabb, esetleg nőiesebb színt, mintát választania, amit aztán a textileken, kiegészítőkön is megismételtethet. A tértágításhoz használjon világos, fényes felületeket, tükröt, üveget és sok-sok lámpát! Az otthonosság érdekében pedig puha párnákat, szőnyeget. Az ablakra hagyományos függöny nem lenne praktikus, ezért hagyományos vagy római rolós megoldással gondoskodhat a hangulatos árnyékolásról.

 

Hangulatos minimál stílus

Térelválasztás