Idézet az olvasói levélből: „Már korábban is nagyon jól használható ötleteket kaptam Önöktől a régi lakásunkhoz, amelyeket meg is valósítottunk. Ezért bátorkodom ismét Önökhöz fordulni…” Nos, mit ajánl a lakberendező:

 

Kérdés: Már korábban is nagyon jól használható ötleteket kaptam Önöktől a régi lakásunkhoz, amelyeket meg is valósítottunk. Ezért bátorkodom ismét Önökhöz fordulni. Nappalinknak több funkciót kell betöltenie. A hatalmas gardróbszekrényt lecserélnénk, mert nem illik a környezetbe. A beépíthető falszakasz 2,10 m-es, a belmagasság 2,60 m. Talán tükrös ajtókkal lehetne bővíteni a teret? Még nem találtuk meg az igazi megoldást. Könyveknek, íróasztalnak kellene még helyet találni. Az íróasztalt be kellene fordítani valamelyik falrészhez, és beépíteni? Mellékelek egy rajzot is. Az ott jelölt fotelnek nincs funkciója.

 

Molnárné Koltay Ágnes,
Szombathely

 

Szekrények a panelben

A lakberendező tanácsa

A mellékelt rajzon megtaláltam a helyiség falainak hosszát, és az ajtó, valamint a boltív szélességét, de a benne elhelyezett bútorokét, több más, fontos adattal együtt nem sikerült megtudnom. Készítettem egy lehetséges berendezési alaprajzot, amelyet csak abban az esetben tudnak használni, ha meglévő bútoraik mérete megegyezik az általam megbecsültekével. Annyit azonban mindenképpen érdemes átgondolniuk, hogy az íróasztal elhelyezésénél nem mindegy, jobb kezes-e a használó, illetve milyen munka folyik az asztalnál, többnyire milyen napszakban. A balról vagy szemből (fentről) érkező fény (természetes és mesterséges) az ideális, de a tűző napsütés ellen védekezni szükséges. Ha csupán esténként, és akkor is számítógépen dolgoznak, akkor a kellő helyi világításé a főszerep. Ami egyszerűbben megvalósítható. Viszont semmilyen esetben nem kellemes a bejáratnak háttal ülni.

 

Szekrény elhelyezése panelben

Levelét olvasva felvetődött egy gyakran megválaszolandó kérdés: mit lehetne kezdeni a bejárattal szemben álló, 60 cm mély szekrény oldalával? Erre készítettem néhány rajzos javaslatot, melyek közül Ön is megtalálhatja a legmegfelelőbbet, ha a szekrényt az eredeti helyén kívánja hagyni. Nem szerencsés a belépő számára, ha tekintete azonnal megakad a szekrény oldalán, de ha nincs más megoldás, helyezzünk el ott olyasmit, amit érdemes megnézni. A legegyszerűbben tükrökkel „csaphatjuk” be a szemet. A tükör szinte semmit sem vesz el a térből, de megkettőzi az előtte lévő távolságot. Érdemes világítással kiegészíteni, és kivitelét a szoba stílusához igazítani (1., 2. kép). Szintén könnyedén megoldható, ha egy megvilágított képet (fotót, posztert, festményt) helyezünk szemmagasságban ide (3. kép) vagy ha a hely megengedi nagyméretű élő növényt kaspóban, padlóvázát vágott virággal. Ha a szekrényt falfülkében helyeztük el, a növény a megfelelő színű fal előtt még jobban érvényesül (4. kép). A fal tapétázható vagy festhető, akárcsak a szekrény tolóajtajai, és sablonnal készített hangsúlyos mintával is díszíthető (5.). Kicsit munkásabb kivitelezéssel fülke alakítható ki, melyet szintén többféleképpen hasznosíthatunk, vitrinként vagy egyszerűen bepolcozva (6.kép). Bármelyik megoldásra esik választásuk, mindig igazítsák a helyiség meglévő tárgyaihoz az alkalmazott megoldás anyagait, színeit, formáit! És ne feledkezzenek meg a világításról sem!

 

 

« A 4 »