Hidegburkolatoknak a falra kerülő csempét és a padlóra ragasztott padlóburkoló lapokat hívjuk.

 

Szép kivitelezéséhez szakértelemre és gyakorlatra van szükség. A burkolásra kerülő felületet milliméter pontosságúan kell előkészíteni, vagyis falfelületnél glettelni, padlózatnál padlókiegyenlítővel szintbe hozni.

Nem is gondolnánk, de amikor egy régi lakás padlóburkolatát felszedik, akkor derül ki, hogy akár több cm-es eltérések is lehetnek egy helyiség belmagasságában. Ez a jól előkészített felület szükséges a szép, egyenes felület kialakításához.

 

A hidegburkolat alkalmazása

 

A falakra kerülő csempék általában égetett kerámiából készülnek, ennek felülete lehet matt, selyem matt vagy fényes. A padlóburkoló lapok égetett kerámia anyagát kezdi felváltani, az először csak ipari területeken használatos gress lap, ami általában anyagában színezett és mivel gránit őrlemény ezért nagy strababíró képességgel rendelkezik, valamint fagyálló és padlófűtéshez is használható. Ragasztásához flexibilis ragasztóanyagot kell használni.

 

A divattrend az egyre nagyobb méretű és egyre kisebb fugával tervezett lapok lerakását szolgalmazza. Ezzel homogén felület kialakítására törekszik. Sajnos a régi lakásokban nagyon nagy előkészületeket igényel, hiszen az esetleges méretkülönbségeket, ami a falakban előfordulhat, nem lehet a több miliméteres fugákkal korrigálni. Viszont valóban szép, elegáns és egységes felületet tudunk vele elérni.

 

Mindenesetre vigyázzunk, és túlzásokba ne essünk, mert a falakra kerülő nagy lapok felrakásánál a burkoló körülbelül kétszer annyi időt fog eltölteni a fürdőszobában, mivel a ragasztóanyagnak nagyobb felületet kell megtartania. Amire pedig főleg ügyeljünk, hogy gresslapokat ne használjunk falfelületeken, mert a ragasztót nem szívja be és csak nagyon nagy szenvedés árán, lehet a falra könyörögni.

 

Hidegburkolat a fürdőszobában

 

Lakásfelújítás esetén a régi padlóburkoló lapot nem minden esetben kell felszedni, megkopogtatással lehet megállapítani, hogy a meglévő burkolólapra rálehet-e ragasztani a következőt, esetleg (csak szakemberre bízva) összelehet üvegszövet hálóval ragasztani a régit és arra ragasztani az újat, de ez már leírva sem hangzik túl jól.

 

Az árakkal kapcsolatban nagy különbségeket tapasztalhatunk. Ennek oka, hogy egy Olasz gress lap árának akár egynegyedéért is lehet pl. egy török, vagy kínai lapot kapni. Viszont nem olyan méret, vagy színpontos, vagy vastagságában vékonyabb lapot kaphatunk a pénzünkért.

 

Hidegburkolat

 

Amire mindenképpen ügyeljünk burkolólap vásárlásnál és főleg az átvételnél: a doboz oldalára rá van írva egy szín kód, ez azt mutatja, hogy adott esetben, ha rendeltünk 10 karton piros csempét, akkor az a 10 karton piros csempe amit átveszünk, az egy gép sorról került-e le, vagyis azonos színáranyalatokat tartalmazó dobozokat kapjunk, illetve szintén jelzi a gyár a méreteket is. Ugyanis egy 20×20-as csempe lehet, 19,7×19.7-as, és sajnos lehet még más méretű is, vagyis milliméternyi eltérések előfordulhatnak, ami a fugázásnál esetleges eltéréseket eredményez.