A német eredetű Passivhaus szabványra általában a mérsékelt és hideg hőmérsékleti körülményekre adott válaszként tekintenek.

 
Az éves fűtési energia-határértékek természetesen nem sokat jelentenek New Orleansban, ahol az ArchDaily passzívház tervezési versenyt hirdetett meg. A versenykiírásban azonban szerepelt egy általános energia-csökkentési elvárás, aminek nehéz megfelelni úgy, hogy a légkondicionálást is biztosítani kell. A versenyt meglepetésre egy kanadai építész iroda, a Sustainable TO nyerte.

 

Passzívház

 

A versenykiírás a következőket kérte

„kiegyensúlyozott tervet kérünk a fenntarthatóság témakörén belül, amely minimális hatással van a környezetre, a fűtési és a hűtési számlákat mindenki meg tudja fizetni, és bárki számára elérhető legyen a felépítése vagy megvásárlása.a házakat egy bizonyos helyi tipológia alapján kell megépíteni, és törekedni kell a szomszédokkal való összetartás kialakítására”

 

A tipikus new-orleans-i tervben a szobák sora egymásból nyílik, folyosó nélkül, így lehetővé válik, hogy a szobák mindkét oldalán ablak legyen és megfelelő keresztszellőzést lehessen biztosítani. Ez a típusú épület francia eredetű, de megtalálható Montrealtól New Orleans-ig sokfelé. A magánszféra védelmére vonatkozó jelenlegi elvárásainknak nem felel meg eléggé, így az építészek kissé módosították. A ház átértelmezi a hagyományos épület tervét úgy, hogy két hálószoba-fürdő egységet tükröz a fő élettér mindkét oldalára. A nyitott élettér optimálissá teszi a természetes légmozgás és a természetes megvilágítást. A folyosó dél felé, egy rugalmas, konzolos oldalgalériára nyílik, amely körbeöleli a házat, és árnyas kültéri életteret biztosít.

 

Passzívház 2

 

Az építészek a következőképpen írták le

„A ház kelet/nyugati tájolása lehetővé teszi a természetes szellőzés és megvilágítás, árnyékolás és napenergia hasznosítás megfelelő alkalmazását. A déli homlokzat mély tető-túlnyúlása biztosítja nyáron a belső terek passzív napenergia védelmét, a téli hónapokban ugyanakkor lehetővé teszi a passzív napenergia összegyűjtését.” A déli homlokzat csúszó paneljei flexibilitást és a nap, az eső és a szél elleni védelmet biztosítják. Az északi homlokzat ablakai bőséges napfényt és természetes szellőzést nyújtanak, miközben korlátozzák a túlzott felmelegedést. A ház tipikus passzívház jellemzőkkel bír, mint például a déli részen a mély túlnyúlások és a lamellák alkalmazása, illetve fényvisszaverő fém burkolat használata, amely megakadályozza a lakás túlzott felmelegedését. New Orleans-ban azonban mindig nagy a forróság és fülledt a levegő, így a szükséges szigeteléseket is be kellett építeni, illetve egy egyszerű alkalmazással csökkentették a felmelegedés és a forró levegő beszivárgásának lehetőségét.

 

Passzívház felépítése

 

A rendszer aktív összetevői két mini hőszivattyú és két energia visszanyerő ventilátor (ERV), amelyek eltérnek a szokásos hővisszanyerésen alapuló szellőztető berendezésektől. Ez a berendezés olyan entalpikus eszköz, amely egyaránt képes az érzékelhető és rejtett hő és nedvesség közlésére. Ezenkívül a házat ellátták még padlófűtéssel is, ami kissé túlzásnak tűnik New Orleans-ban. A verseny célja a különböző ötletek bemutatása volt, és a díj nem szerződés, hanem egy nagyméretű HP nyomtató lett, az építész Paul Dowsett mégis izgatott: „Az, hogy megnyertük ezt a díjat, rendkívül izgalmas: alátámasztja, hogy lehetséges megfizethető és fenntartható házat építeni, amely az éghajlattól függetlenül is vonzó lehet, ugyanakkor megerősíti a tervezéshez és a kivitelezéshez való hozzáállásunkat.”- mondta a tervező.

 

Passzívház alaprajza

 

Forrás:

alternativenergia.hu