A színek sokféleképpen hatnak ránk, de talán a két legjellemzőbb tulajdonságukat szemünkkel, majd a szívünkkel érzékelhetjük. Ezért bátran állíthatjuk, hogy a lakberendezésben a színek optikai és lélektani hatásai meghatározók. Az otthonunkhoz fűződő viszonyunkba, közérzetünkbe, életvitelünkbe, beleszólnak, hiszen az élő és élettelen világ között harmonikus egységet, vagy éppen káoszt képesek teremteni.

 

Színskála

 

Nézzünk példát a színek optikai hatására! Lakberendező berkekben közismert, hogy belső térben a kék és árnyalatai távolító (azaz a teret tágító hatást) keltenek – míg a piros és árnyalatai közelítő (azaz a teret szűkítő) érzéki csalódást képesek kiváltani a szemlélőben.

 

Szemünk általában a világos sárgászöld színeket látja a legvilágosabbaknak, míg a tompa vöröses-lilát a legsötétebbnek. Tehát kijelenthetjük, hogy a színek optikai hatásukkal erőteljesen befolyásolják a térérzetet.

 

Amennyiben a színeket sötétítjük, úgy azok testesebbé, súlyosabbá válnak, szinte összenyomják a teret – gondoljunk csak egy tűzpiros vagy éppen egy mély bordó színre – ugyanakkor, egy világos sárga szín könnyedsége szinte fölemelő, épen ezért alacsony belmagasságú helyiség mennyezetének ideális színválasztása lehet.

 

A színek mindezen túl (bármennyire is hihetetlenek tűnik) komoly lélektani hatást gyakorolnak szervezetünkre. Az orvostudomány Indiában és Kínában, már az ókorban használta a színes kristályok fényével történő gyógyítást, és napjainkban a természetgyógyászat, illetve a Feng-Shui keretein belül éli ismét reneszánszát ez az ősi gyógymód világszerte.

 

A szín lélektana
A német származású Dr Max Luscher (akit a szín-lélektan atyjaként tartanak számon) kutatásaival rámutatott arra, hogy az emberek milyen különféle, de kiszámítható módon reagálnak az egyes színekre.
Miközben Luscher elismeri, hogy a színek hatása a kulturális környezettől és az életkortól erősen függ, lefektetett négy pszichológiai hatást is, amelyek a látáson és az emberi szem színérzékelésén és feldolgozásán alapulnak. Ezen hatások a tudattal (intelligenciával), a testtel (fizikai hatással), az érzelemmel (emóciókkal) és e három elem összetételével állnak kapcsolatban.

 

A vörös az első szín az emberi szemmel látható fény spektrumában. Azon kívül, hogy a leginkább hatásos szín, egyaránt fejt ki fizikai és érzelmi hatást. Látványától leginkább az erőre, agresszióra asszociálunk, hatása izgató, élénkítő.

 

A kék megnyugtat, míg a sárga a tudást, a bátorítást, illetve a tudat alatt optimizmust reprezentálja, és bizalmunkat erősíti.

 

Az eddig említett háromnál valamivel gyengébb hatása van a zöldnek, amelyhez Luscher a pihenés és a kiegyensúlyozottság érzetét társítja.

 

Európában a fekete színével a halált és a gyászt kapcsoljuk össze, de egyes keleti országokban a zöld fejti ki ugyanezt a hatást. Ugyanakkor a fehér, mint a tisztaság, béke és remény színe a legtöbb országban elfogadott.

 

A szín gyógyító hatása bizonyított a Feng Shui hagyományában is. Ez az ősi, kínai filozófiai ág a jó és a gonosz hatását különbözteti meg a színek lelki, fizikai és szerencsét befolyásoló hatásaik alapján.

Színek a munkahelyen

 

Optikai csalás a színekkel

 

A színeknek a munkavégzésre gyakorolt különleges hatását csak a közelmúltban sikerült felfedezni. A 80-as években Angela Wright, pszichológus széleskörű kutatást végzett a színminták emberi viselkedésre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A színminták erős érzelmi reakciókat képesek kiváltani, és ezért van az, hogy ennyire gyorsan és hatásosan befolyásolhatják viselkedésünket.

 

Angela Wright a kutatásai alapján kidolgozott egy rendszert, amellyel felhasználhatók a szín-lélektani ismeretek a hétköznapi és a kereskedelmi élet területén is. A megfelelő színkombinációk meghatározása során először a kommunikálandó üzenetet vizsgálják meg, így a választott elemek segítenek a célcsoport hatásosabb és pontosabb elérésében. (A McDonald’s által alkalmazott piros-sárga kombináció bizonyíthatóan több embert csábít a gyorsétterembe, és úgy ösztönzi őket több pénz elköltésére hogy közben jól érzik magukat.)

 

Persze nem csak kívül, hanem az irodák belsejében használt színekkel is komoly eredményeket lehet elérni. A munkakörnyezet megfelelő dekorációja és a személyzet ruházata nagy hatással van az alkalmazottak munkájára és a betérő ügyfelekre egyaránt. Bizonyos színek használatával az egyes munkafázisokban hatékonyabb munkavégzés és kellemesebb környezet érhető el. Viszont a rossz összeállítások nem csak az üzleti sikert veszélyeztethetik, hanem stressz és feszült légkör kialakulásához is vezethetnek. Ezek azok az enteriőrök, ahova rossz érzés belépni, és gyors távozásra ösztökélnek (a tudatalattinkra, a bennünk lévő „szín-receptorokra” hatva).

 

Színek a lakásban

 

A színek különlegesen fontos részét képezik a vizuális kommunikációnak. Bár a legtöbb esetben a személyes, szubjektív ízléstől és gondolkozástól függ a reakciónk, bizonyos színek és kombinációk pontosan előre jelezhető lélektani és fizikai hatásokat fejtenek ki a profi lakberendező által tervezett enteriőrben.

 

A sort a végtelenségig folytathatnánk, hiszen a színek világa kifogyhatatlan. Ne felejtsük hát el, hogy a színskála az egyik legfigyelemfelkeltőbb eszköz! De azt is figyelembe kell venni, hogy mivel emberek vagyunk, különbözünk, és mindenkire egy kissé másként hathatnak az adott színek…

 

« A 8 »