Mit kell figyelembe venni, mielőtt döntenénk a színek alkalmazásáról? Mitől függ a térhatás? Ebben és más hasonló kérdésekben szeretnénk most segítséget nyújtani néhány ötlettel – ami, persze nem helyettesíti egy hivatásos Lakberendező megbízását, lakása szebbé és otthonosabbá tételében. Olvassa el az írást és keresse meg személyes segítőtársát a fejlécben található „Lakberendező kereső” segítségével…

 

A térhatás befolyásolása színekkel

 

Térhatás befolyásolása színekkel

 

Mit kell figyelembe venni, mielőtt döntenénk a színek alkalmazásáról? Mitől függ a térhatás? Elsősorban meghatározó a helyiség mérete és belmagassága. Mennyi természetes fény éri a vizsgált helyiséget, milyen a nyílászárók ritmusa, milyen a burkolat. A berendezési tárgyak mennyisége, színe, formája változtatható-e, vagy a meglévőt kell figyelembe venni? Van-e a térhatást befolyásoló belsőépítészeti megoldás, pl. oszlop, pillér, galéria, belső lépcső, vagy egyéb kiemelés, esetleg ezeket az optikai eszközöket nekünk szükséges alkalmazni.

 

A felületképzésekkel optikai hatást érhetünk el, pl. a hosszanti függőleges csíkozás magasít, a vízszintes polcozás szélesíti a teret. Amikor tapétát választunk, gondoljunk arra, hogy a nagy minták, a sötét színek és a túl élénk színek szűkítik a teret, az apró minták és a világos pasztellszínek pedig tágítják. A fal, illetve a tapéta színvilágán kívül, még további korrekcióra van lehetőségünk, pl. alacsony helyiségeknél a függönyt helyezzük minél magasabbra, ezáltal magasabb lesz a térhatás. Az ablakot széltében is növelhetjük, ha a sötétítőt az ablak melletti falra tesszük.

 

Pszichikai befolyásolás

Pszichikai befolyásolás a színekkelPszichikai befolyásolás lehetséges közelítő és távolító színekkel, pl. hosszú tégla formájú helyiségben a hátsó fal sötétebbre festése előbbre hozza a hátsó falat, közelebb érezzük. Amikor túl magas egy helyiség, szédülést, koncentrációs problémákat eredményezhet, ezért az oldalfaltól egy árnyalattal sötétebb mennyezetre van szükség, mely alacsonyabbá teszi a térhatást. Másik megoldás is lehetséges, pl. a mennyezetet lehozzuk az oldalfalakra, ezzel is alacsonyabb teret hozhatunk létre. Gyakori probléma az alacsony belmagasság. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a mennyezet fehér, vagy pasztellszín legyen. A „tükrös” mennyezeten az oldalfal színe visszaköszön a mennyezeten, ezáltal szűkebb, de magasabb hatást érzékelünk.

 

A világítástechnikai megoldásoknak szintén komoly szerepük van a térhatásban. A mesterséges világítás befolyásolja a színeket és a térben lévő energia minőségét.

 

A színek és az energia összefüggése

Az élet igazi esszenciája a csí. Aki fejleszti látásmódját, hogy megértse ezt az igazságot, készen áll arra, hogy fejlessze az energiáját. A tényleges művelés során felfedezhetjük a csí láthatatlan létezését.

 

A színek kapcsolatban vannak az érzelmekkel és az öt őselemmel, vagyis az évszakokkal. Az évszakok színeiről sorozatunk előző részében írtunk. A színeket akkor alkalmazzuk a leghatékonyabban, ha figyelembe vesszük az elemek építő, az évszakok ciklusát követő sorrendjét, de a végső harmonizálásban mind az öt elem jelen van.

 

– A Fa elem a tavaszhoz kapcsolódik, melynek energiája a megújulás, újjászületés.
– A Tűz elem a nyár szimbóluma, melynek energiája a növekedés, virágzás.
– A Föld elem a nyárutó (indián nyár), az érés és változás energiaminősége.
– A Fém elem a beérés, aratás energiája.
– A Víz elem a pihenés és az erőgyűjtés energiája.

 

Ezen információk segítenek megérteni a színek energetikai minőségét. Ez azért is fontos, mert a helyiségek aktív vagy passzív szerepét is figyelembe kell venni. Pl. a nappaliban vagy a konyhában aktív tevékenység folyik, ezért nyugodtan választhatunk a tavasz Fa elem, vagy a nyár Tűz elem aktív színeiből. A feszültség és idegesség elkerülésére azonban, a közlekedő folyosók aktív energiáját jó, ha csillapítjuk a nyugtató ősz Fém elem, vagy a nyárutó Föld elem színeivel. A nyárutó Föld eleme, a biztonság, a nyugalom passzív színek szerepét töltik be. A hálószobákban a korosztálynak megfelelő szimbolikus színek és a pihenést szolgáló színek variációi a meghatározóak.

 

Az öt őselem energetikai tulajdonsága nem csak a természetre jellemző, hanem a születési adatokból megállapítható minden emberre, hogy milyen alapenergiával rendelkezik.