Akár családi ház tetőteréről, akár tetőtéri lakásról beszélünk, valóban nehéz feladat nagyvonalúra, stílusosra megtervezni a gyakran szűkös, kicsi helyiségeket. De szerencsére van néhány trükk, amelyekkel növelhetjük térérzetünket és kellemes, kényelmes otthont teremtünk!

 

Rengeteg design ötletet találunk a különböző magazinokban, az interneten, ezeket viszont nem mindig tudjuk alkalmazni tetőtérben. Általánosságban azonban elmondható, hogy a tetőterek kialakításánál a kis terek növelésére használt praktikákat érdemes bevetnünk. Tetőterünk megtervezésekor figyeljünk arra, hogy legyen elegendő helyünk a tárolásra, mivel a rendetlenség még a nagyobb tereket is kisebbnek láttatja.

 

Tetőtér berendezése

 

Kerüljük a nagy, nehézkes bútorok, kiegészítők használatát, válasszunk inkább kisebb, légies darabokat! A természetes benyomás eléréséhez meglehet, hogy szeretnénk vegyíteni a kisebb és nagyobb darabokat, ilyenkor szerezzünk be egy nagyobb állótükröt, ami nemcsak stílusos, de azt az érzetet kelti, mintha a szobánk nagyobb volna, mint amilyen a valóságban.

 

Tetőtér és berendezése

 

Használjuk ki az eldugottabb helyeket tárolásra, például az ágy alatt. Ezzel is növelhetjük a térérzetet, miközben megoldjuk a ritkábban használt tárgyak tárolását.

 

Tárolás a tetőtérben

 

Egy tetőtéri helyiség látszólagos növeléséhez a legfontosabb szerepet a színek kiválasztása tölti be. Bizonyára mindenki hallotta már, hogy a világos színek növelik a térérzetet, míg a sötétek csökkentik. Ez igaz is, de ez, ennél egy kicsit összetettebb. Ha úgy érezzük, hogy a bézsek és fehérek unalmasak, akkor használjuk egy monokróm színpalettát, ami kedvenc színünkre épül. Vagy alkalmazzunk néhány színt, amiknek azonos a színtelítettsége. Választhatjuk a toszkán sárgákat vagy ragaszkodhatunk az ezzel megegyező intenzitású színekhez, mint a sárga vagy a narancs. Ha a mélység illúzióját szeretnénk keltnei akkor fessük a szemközti falat sötétebb, intenzívebb színűre! Jó választás lehet például a szürkéskék, ami kinyitja a teret, és szinte eltűnteti a falakat. Ha a szürkét egyhangúnak gondoljuk, akkor használjunk hideg színeket – mint a kékek, zöldek, lilák –amik ugyancsak eltűntetnek. Vagyis bátran színezzük falainkat kedvenc színeinkkel, anélkül, hogy csökkentenénk a térérzetet!

 

Tetőtér és térérzet

 

Ha konkrét lakberendezési stílusról beszélünk akkor választhatunk olyan bútorokat és kiegészítőket amik ugyancsak szellőssé teszik a tereket. Többnyire a moderrn vagy a Zen stílusú enteriőrök mutatnak jól itt, mivel a rend és a tágasság érzetét keltik. Bármilyen stílust is választunk, a legfontosabb, hogy passzoljon az egyéniségünkhöz, kényelmes legyen és jól érezzük magunkat benne!

 

Belső tér kialakítása a tetőtérben

 

Néhány ötlettel és egy kis képzelőerővel még a leglehetetlenebbnek tűnő tereket is csodás, hívogató otthonná varázsolhatjuk!

 

Medence a tetőtérben

 

Lakberendezési ötletek tetőtérhez
« A 27 »