Ivano Radaelli neve nem ismeretlen napjaink textilművészetében. A textilipar fellegvárából, Comóból indult, tervező munkái nélkül már aligha vannak szakvásárok. Természetes alapanyagú ágyneműi, fürdőszobai és nappali kiegészítői új életre keltik textíliáit a jövő számára.

 

Radaelli teljes rendszerben gondolkodik. Munkái funkció és színhangulat szerint rendeződnek kollekcióba. A tervező formavilága a minimalizált megoldásokat, a letisztult struktúrákat részesíti előnyben, így nőies finomságot kölcsönöz a modern otthon matériáinak. Ez a vonás dominál kollekciói színvilágában, fényekre, árnyakra, valőrökre épül. Láttatni engedi az anyag szerkezetét. Az anyagok jól használhatóak, könnyen tisztíthatóak, kellemes tapintásúak, kevéssé gyűrődnek. Lágy formákban gondolkodik a lakberendezés terén, amely nem tűri a véletlenszerűséget. A tervező olyan stílust interpretál, amely egyszerre érzelem-gazdag és konszolidált. Munkái „vissza a természethez” Rousseau-i gondolata, a legtermészetesebben igazodik ahhoz a személyhez, aki benne él.

 

Bútorszövetei, függönyei antik, stíl, az aktuális trendeket követik, a modern enteriőrökben gondolkodó polgár is egyaránt talál ízlésének megfelelőt. Idei kollekciójában a téli hangulat érződik. Mi is vigyük be otthonainkba a meleg színeket, melengesse lelkünket a hosszú és hideg téli napokon.

 

Textil a szobában

 

Milyen színek divatosak? Sárgák, barnák, a szilva lilája, a piros bogyók termésének égő vöröse, az elegáns bordó a szőlő halványzöldje, okker, tehát az évszakhoz illeszkedő meleg árnyalatok.
Ezen színek mellett még mindig fénykorát éli a krétafehér szín, a tisztaság és elegancia örök színe. A színek tele vannak indulattal és ellentmondásokkal.

 

Mit is jelent ez? A kontrasztos árnyalatok és formák használatát. Mégis muszáj megteremtenünk a rendet.
Pl. a világos színű falakhoz, világos padlóburkolathoz tehetünk rikító tónusú bútort, a bútorszövet árnyalatát visszahozhatjuk a drapériákon. Ezzel a párosítással modern, extravagáns enteriőrt kapunk.
Okkersárga falakhoz válaszunk törtfehér, csontszínű kárpitot, fehér lámpákat, ugyanebből, vagy ehhez hasonló textilből drapériát, a természetből vett nyomott motívumokkal ( pl. levél, indaforma ) világos képkeretekkel, okkersárga díszpárnákkal.

 

Sötétbarna, fekete színű bútorokhoz mindig világos falszint válasszunk, a most divatos világos padlóburkolattal, vagy márványburkolattal. Ebben az esetben áthúzhatjuk bútorkárpitjainkat izgalmas zölddel, akár pirossal, fehér színű párnákkal, kiegészítőkkel. Még izgalmasabb, ha csillárunk is piros, vagy zöld.

 

Kávészínű, vagy halványszürke falhoz a régi, örökölt bútorainkat világosra koptatott tónusúra pácoltathatjuk, nőies eleganciát, romantikus enteriőrt kapunk. Egy- egy antik kiegészítő, képkeret, többkarú antik gyertyatartó a fal színével megegyező hosszú formátumú gyertyákkal tovább fokozza a látványt, hangulatot, kiemelve benne a finom nőiességet.

 

Stílusos bútor

 

 

A téli szezon trendjére tehát a meleg színek jellemzőek, a letisztult, a 60-as, – 70-es évek bútordivatjával, a legújabb trend szerint újragondolva, illetve az euro-stíl stílussal (modern és stíl egymáshoz hangolása).

 

A szerző lakása

 

Bízom benne, mindenki megtalálja a szívéhez legkedvesebb darabokat, színeket, az egyéniségükhöz leginkább közel álló lakberendezési megoldásokat, finom részletekkel és arányrenddel összehangolva.