A PANTONE cég felfedte a 2010 nyarára szánt legfrissebb divatszínt. Ez pedig a türkiz lesz, az idei trend szerint berendezett lakásokban, vagy kárpitozott bútorokban…

 

Trend 2010 - Az idei nyár/ősz színei

 

Már lassan egy éve (pontosan 2009 március 23.-án) hogy a Chicago-i International Home & Housewares Show-n a híres PANTONE cég bemutatta 2010-re szóló színtrend kiadványát Chicagoban, a „PANTONE VIEW home + interiors 2010″, és lassan itt az idő, hogy előrukkoljanak a 2011-es verzióval is. (A kézikönyvről lásd egyéb írásunkat a LOSZ honlapján.)

Ebből a könyvből 2010 nyarára egyetlen színt emeltek ki, és tettek egyeduralkodóvá az idei lakásdivatban: a türkizt.

A szín-trendeket azonban nem kristálygömbből olvassák ki a látnokok. Tudatos választás eredményei. Annak a folyamatnak, ami a környezet, minket körülvevő világ megfigyeléséből és a modern embert érő sok-sok impulzusból adódik – nyilatkozta Leatrice Eiseman a Pantone Color Institute igazgatója.

PANTONE 15-5519 Turquoise

A türkiz árnyalatA türkiz színárnyalatokkal gondolatban egy trópusi paradicsomba utazunk. Ez az a szín, ami védelmező és gyógyító érzetet kelt ezekben a stresszes időkben.

A múlt év végén (2009 december 8.-án) a PANTONE és X-RITE cégek a türkiz színt határozták meg a 2010-es év divat színeként. Ez egy ragyogó és vonzó színárnyalat, mely egyesíti a derűs és nyugodt kék, valamint az élettel teli zöld kombinációját. Képzeletünkben felidézi a trópusi tengerpartot, lagúnákat, és hatékony menedéket jelent a mindennapok gondjai, bajai elől, ám ugyanakkor az egészség és jólét érzetét is kelti.

„A legtöbb kultúrában a türkiz kiemelkedő helyet foglal el a színek között. A közhiedelem szerint védelmező talizmánként jelenik meg, könyörületes és gyógyító, a hit és igazság színe – melyet a víz és az ég színe inspirál. A szín-asszociációk többéves tanulmányozása során arra jöttünk rá, hogy a türkiz szín sokaknak a menedéket jelent, egy hívogató trópusi paradicsomot, még akkor is ha az csak a fantázia szüleménye.” nyilatkozta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute igazgatója.

 

Türkiz a lakásbanAkár a tenger kékjét idézi, akár a trópusi tájat, vagy a védelmező amulettet, a türkiz színre a legtöbb ember pozitívan reagál. Általában gyönyörködtető érzetet kelt a férfiak és a nők esetében is, könnyen alkalmazható mind a divat mind a lakberendezés területein. A meleg és a hideg egyaránt megtalálható a türkiz színben, így könnyedén társítható bármely más színnel. A türkiz izgalmat visz a neutrális és barna színsémákba, kiegészíti a pink és piros színeket, tengerkékkel kiegészítve klasszikus tengerparti hangulatot ad, felélinkíti a zöld színeket, és különösen divatos kombinációt alkot sárgás-zöld színekkel.

Mindazonáltal a türkiz csak az egyike annak a 3.000 színnek, amit a PANTONE cég kínál. A lakberendezésben tökéletes választás lehet pl. fürdőszoba, vagy hálószoba színéül. Wellness szalont idéző árnyalataival igazán „cool” szín – és nem csak az angol szó „hűvös”, de a zsargonos „tuti” jelentésében is. A türkiz minden enteriőrt feldob, főleg ha kiegészítőkön alkalmazzuk.

2010 ősz

Az idei enteriőr divatszínek a PANTONE FASHION + HOME Color System kiadványból származnak, ami a világ vezető trend-csináló színkollekciója. Minden évadban a Panton cég szakemberei vezető lakberendezőket kérdeznek meg, illetve a New York Fashion Week kiadvány munkatársait, designereket, divattervezőket. Az ő visszajelzésük és véleményük figyelembevételével (egyéb inspiratív tényezőket is figyelembe véve) alakul ki a következő évad trendjének szín-filozófiája. Ez az így összegyűlt információ lát aztán napvilágot PANTONE Fashion Color Report néven, könyvecske formában kiadva, és szolgál referenciaként a divat és lakberendezés világában dolgozók számára.

 

2010 őszére a következő színeket szemelték ki

Pantone színekPANTONE 13-0632 Endive (endivia) PANTONE 15-1050 Golden Glow (arany sugárzás) PANTONE 16-1546 Living Coral (eleven korall) PANTONE 19-1764 Lipstick Red (rúzsvörös) PANTONE 18-3027 Purple Orchid (lila orchidea) PANTONE 19-1526 Chocolate Truffle (csoki trüffel) PANTONE 16-5418 Lagoon (lagúna) PANTONE 18-0538 Woodbine (vadszőlő) PANTONE 14-1107 Oyster Gray (osztriga szürke) PANTONE 14-1307 Rose Dust (rózsapor)

 

Orchidea-lila a szobábanAz exotikus orchidea-lila egy fuksziába hajló, váratlan és meglepő szín az őszi kollekcióban. Vibráló és mágikus árnyalat.

A csokoládé trüffel mélybarnája elegáns, étvágygerjesztő szín. Egy telt szín, szilvás tónussal, ami kiválóan társítható az orchidea-lilával.

A vadszőlő zöldje nem anyáink avokádó-zöldje, hanem annál sokkal semlegesebb. A zöld árnyalatokat új szintre emeli, főleg, ha a fenti orchide-lilával és csokibarnával társítjuk. A kombináció mellbevágóan lenyűgöző.

A lagúna, a 2010-es év fő divatszíne, a türkiz egyik árnyalata. Garantáltan tropikus élményeket hoz elő viselőjéből. Kiváló unaloműző – kiváltképp bútorokon, kiegészítőkön. Kiválóan kombinálható a másik divatszínnel, a rúzsvörössel, illetve a piros bármely árnyalatával.

A rúzsvörös egy mély, dinamikus, de ugyanakkor érzéki szín. Szintén jól mutat kiegészítőkön, dísztárgyakon. Az őszi esték naplementéjét idézi meg az arany kisugárzás névre keresztelt szín. Föld-tónusú, mély sárga, ami az orchidea-lilával, vagy a vadszőlő-zölddel együtt használva retrós feelinget ad.

Sokkal lágyabb szín az eleven korall, mely bár alapvetően a narancsos tartományba tartozik, mégis némi pinkes felütés érezhető benne. A lagúna türkiz tökéletes kiegészítője, akár divatban, akár lakberendezésben alkalmazzuk.

A friss endivia egy energiával teli sárgás-zöld. Friss és élénk, de nem hivalkodó, mint a mára divatjamúlt lime-zöld. Kombinálható a csoki trüffel, vagy orchidea-lila színekkel, ha valóban ütős és figyelemreméltó színkombinációt akarunk elérni.

Az osztriga-szürke egy alázatos, semleges szín, egy olyan, ami leszállítja a földre a magasan szárnyaló élénkséget. A tradicionális őszi szürkénél világosabb, és biztos, hogy velünk marad 2011-ben is.

A rózsapor egy púderes, bézses színárnyalat. Végtelenül romantikus, éteri, a dívák öltözőjét idéző szín, olyasmi, ami bizonyosan átível az évszakokon, és tartósan helyet talál a designerek színpalettáján.

 

Trend 2010 - Az idei nyár/ősz színei
« A 20 »