Új év, új március, új Pantone színek – ezúttal a 2012-es előrejelzés…

 
Ismét itt a március, és ezzel együtt a várva várt bejelentés. A bejelentés, melyben a Pantone cég bemutatja a 2012-re szánt divatszíneket. A divattervezőknek és lakberendezőknek kiválasztott 9 színpaletta a következő: Nonchalance, Subtleties, Resilience, Indigo Effects, Transcending Time, Back to the Fuchsia, Reflections, Nouveau Neon és The Comics.

 

Trend 2012 - A jövő év PANTONE színei

 

Nonchalance

Az egyszerűséget és kényelmes, ambient környezetet idéző színpaletta. A színek nyugalmat árasztanak, relaxáló enteriőrt sugallnak, semmi vibrálás, vagy idegesítő feszültség. Kellemes, pasztell színek, a rózsaszín, az éteri kék, a puha kócsag-fehér, csupa olyan színárnyalat, amely harmonikusan olvad bele a szürkés, bézses árnyalatokba.

NonchalanceSubtleties

Alázatosan egymásba simuló színek, olyan árnyalatok szoros kapcsolata, melyek vagy közeli kapcsolatban állnak egymással, vagy éppen, hogy kiegészítik egymást. Korall, puha sárga, fakított rózsaszín, kőmosott kék, szürke és zöld a jellemzői ennek a színpalettának. Mindez felütve egy ízes barnával, földszínű vörössel.

 

 

Resilience

Olyan színek szerepelnek ezen a palettán, melyek jól illeszkednek egymáshoz. A zömében természetes színek, a kézimunkát (és semmiképpen nem a gépi gyártású tárgyakat) idézik meg. A legmélyebb barnák, gomba-színek, levél-zöld, vagy zöldes-sárga a legjellemzőbb színek, de megtalálható a palettán a flamingó-narancs is, mely kissé egzotikussá teszi ezt az, egyébként nagyon is organikus színcsoportot.

 

Indigo Effects

A lassan alkonyuló égbolt színeit idézi ez a színpaletta, mélységet és védelmet nyújtó árnyalataival, melyekbe a közelgő éjszaka misztikuma keveredik. Fő színei a kék árnyalatain alapulnak, mély sötétkék, lila és indigó, maroon és mályva, mindez egy sejtelmes hangulatú szürkével fűszerezve.

 

Indigo Effects

 

Transcending Time

A folyamatosság, az idő és transzcendencia ígérete, színekbe öntve. A múlt inspirálta árnyalatok és stílusok, melyek öröksége ma is köztünk él, és észrevétlenül folyik át a jövőbe. Elegáns bor, szilva, meleg bézs, klasszikus rózsaszín, deres mandula és fa-árnyalatok. Mindegyik kissé megfakultan idézi a régvolt idők hangulatát és eleganciáját.

 

 

Back to the Fuchsia

Bátor és merész, kissé harsány színvilág, ami nem kér elnézést, sőt ellenkezőleg, figyelemfelkeltő, és muszáj rá odafigyelni. Energiával teli, és provokatív. Főbb színei a vörös, lila, pink, fukszia, és az ékszereket idéző peridot, mely szép kiegészítője a melegebb árnyalatoknak.

 

Back to the Fuchsia

 

Reflections

Fényes, lakkozott felszíneket idéz ez a paletta, figyelemfelkeltő, fémes árnyalatokkal. A csillogó tinta színei köszönnek vissza a különös nevű színekben: a török tenger kékje, kék hold, beluga, felhőtáncos, mindez a klasszikus nemesfémekkel: ezüst és arany, ötvözve. Izgalmas színkollekció a divatos lakások számára.

 

 

Nouveau Neon

Mint a neve is mutatja, ezek már nem a tegnap foszforeszkáló neon színei, sokkal inkább a jelent, illetve jövőt idéző friss, vibráló színvilág. Ázsiai inspirációt sejtet a bambusz sárgás-zöldje, a narancs, az áfonya lila, a fehér citrus, a málna és rózsaszín, illetve a váratlan meglepetés: a vajas rum-barna árnyalat, mely különlegessé tud tenni bármilyen trendi enteriőrt.

 

Nouveau Neon

 

Nouveau Neon 1

 

The Comics

A kilencedik paletta a rajzfilmeket, képregényeket eleveníti meg. Tréfás papír-színek, melyek szinte lelógnak, kiugranak a puhafedeles képregény füzetekből. Mosolyt fakasztó, játszásra csábító, fiatalos és lendületes színek. Az alapot a fantom fekete adja, megtalálható itt a kénes sárga és a tüzes piros, a provokatív zöld és az erőteljes kék. További színek a cián-kék, a lonc (2011 fő színe) és a primula rózsaszínes árnyalatok.

A Pantone cég 2012-re szánt színpalettája már megjelent kézikönyvben, és megrendelhető a trendkövető lakberendezők számára (PANTONE VIEW home + interiors 2012: www.pantonepaint.com) szerény USD 195,- összegért.

 

The Comics

 

Forrás:

 

designed-interiors

www.pantone.com